Γιαννίτσι - Ένα Χωριό στην...Μπούκα της Σιωπής;



Με τελεφερίκ θα μετακινούνται κάτοικοι και επισκέπτες το αργότερο το 2030 από την παραλία Γιαννιτσίου (Λιμνιώνα) με προορισμό το χωριό Γιαννίτσι του Δήμου Καρύστου. Ακούγονται φήμες, ότι μία από τις εταιρείες που δραστηριοποιείται στην περιοχή έχει σχέδιο έτοιμο προς εφαρμογή στο συρτάρι της. Σας προξενεί γέλιο αυτό που μολις διαβάσατε; Και όμως ακούσαμε - μεταξύ αστείου και σοβαρού - και αυτό! Επίσης διαδίδεται ότι όλοι στο χωριό θα έχουν πολύ σύντομα ΔΩΡΕΑΝ ρεύμα χωρίς κανένα περιορισμό στην κατανάλωση! Η πλατεία και ο κεντρικός δρόμος θα φωταγωγούνται όλη νύχτα και όλη μέρα. Μερικοί δεν πιστεύουν ότι υπάρχει το ΕΤΜΕΑΡ και άλλοι είναι περήφανοι που θα θυσιαστούν για να γλυτώσουν οι κάτοικοι της Πτολεμαΐδας.

Η κατάσταση στο Γιαννίτσι δεν είναι ασυνήθιστη. Είναι αποτέλεσμα οργανωμένης και συστηματικής προπαγάνδας των τελευταίων ετών με π.χ. ενημερωτικά απογεύματα, στα οποία συμμετέχουν όχι μόνο εκπρόσωποι των εταιρειών, αλλά και τοπικοί μουχτάρηδες που τάζουν τα μάτια της Παναγιάς. Οι τελευταίοι πολλές φορές έχουν συμφέροντα άμεσα συνδεδεμένα με τα έργα, όπως για παράδειγμα κτήματα στις θέσεις που φτιάχνονται τα πάρκα. Απαραίτητη προϋπόθεση βεβαίως για να διατηρούν την ... ουδετερότητά τους! Επίσης σε τέτοιου τύπου συναθροίσεις τονίζεται το πόσο "καλές και γενναιόδωρες" είναι οι εταιρείες και πόσο "άχρηστες" οι Δημοτικές Αρχές, που τόσα χρόνια είχαν αφήσει το χωριό στο απόλυτο σκοτάδι. Προφανώς τη στιγμή εκείνη ο εκάστοτε πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου αποστασιοποιείται με τρόπο από τη Δημοτική Αρχή, αν και μέλος της.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Το Γιαννίτσι (ή Ιωαννίκιο) δεν είναι ένα τυχαίο χωριό. 'Ολη η ευρύτερη περιοχή παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον λόγω της φυσικής της ομορφιάς, αλλά και από ιστορικής και αρχαιολογικής πλευράς. Σε μικρή απόσταση βρίσκονται τα οχυρά της Φυλάγρας, της Σιλόσας και του Στενού, καθώς επίσης και ο ναός της Αγ. Τριάδας με ίχνη της πρώτης οικοδομικής φάσης του να ανάγονται στον 10ο αιώνα μ.Χ. Τοπωνύμια όπως π.χ. "Παλιοκάστρα", "Πύργος", "Πυργάρι" κ.α. δηλώνουν την ύπαρξη οχυρώσεων ή πύργων στην περιοχη.

Μια μεγάλη ομάδα κατοίκων, όχι βεβαίως σε αυτούς που αναφερθήκαμε παραπάνω, αντιστέκεται με όλες τις δυνάμεις της! Μετά από συλλογή υπογραφών, έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας, μαζί με φωτογραφικό υλικό, στην αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία εκφράζοντας την αγωνία τους για το αιολικό πάρκο που θα δημιουργηθεί σε 500μ απόσταση ακριβώς πάνω απο το χωριό τους. Εδώ και μερικές εβδομάδες παρατηρούν βαρέα οχήματα και θόρυβο από τις εργασίες που έχουν ξεκινήσει για να προστεθεί ένα ακόμα αιολικό πάρκο στα τόσα που έχουν ήδη μπει και θα μπουν κοντά στα χωριά Γιαννίτσι-Ποθι-Μελισσώνας.

Πάνω από το χωριό Γιαννίτσι, όλα τώρα πιά θυμίζουν τον παράδεισο που χάθηκε. "Ο Πύργος κυριεύθηκε!" μας είπε δακρυσμένος ένας από τους κατοίκους που υπέγραψαν την καταγγελία. Ποιά είναι άραγε η θέση του "Πολιτιστικού Συλλόγου Γιαννιτσιωτών Ποθιωτών - Η Φυλάγρα" σε όλα αυτά; Μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει καμμία δραστηριότητα που να δικαιολογεί το όνομά του ως Συλλόγου που ασχολείται με την ... διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής! Είναι Σύλλογος εγγεγραμμένος στα βιβλία του αρμόδιου Πρωτοδικείου με μέλη και Διοικητικό Συμβούλιο;
Η εικόνα ίσως περιέχει: βουνό, ουρανός, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση
Στο εντωμεταξύ τα πνεύματα που κατοικούν στο κάστρο της Φυλάγρας συνειδητοποιούν με έκπληξη ότι ο Μεσαίωνας είναι ακόμα εδώ.

* Σημ.: "... μέχρι τα μεσαιωνικά χρόνια, σε εκείνο το παράκτιο σημείο η θάλασσα εισχωρούσε σε αρκετό βάθος στην ξηρά, διαμορφώνοντας μία υδάτινη εσοχή που αποκαλούνταν «Bocca de la Silosa». Η επωνυμία είναι ταυτόσημη με την Ιταλική φράση «Bocca de la Silenziosa» και μεταφράζεται ως «Στόμιο της Σιωπής».". (Πηγή: https://square.gr/to-kastro-ths-filagras/11207).

Αντιαιολικο Μέτωπο Αντίστασης Καρυστίας (ΑΜΑΚ)

Μοιράσου στο Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.