Μπαταρία η Νότια Εύβοια; «Δε θα μείνει τίποτε όρθιο στην Οχη - Είναι τέτοια η αξία της που σε άλλα μέρη θα τη φύλαγαν με στρατό»

Αιολικά πάρκα, ανεμογεννήτριες, φορτία, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων, θέσεις εργασίας» είναι μερικές από τις έννοιες και τους όρους που ακούμε το τελευταίο διάστημα καθώς το ζήτημα των αιολικών πάρκων βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Ακούγονται και γράφονται πολλά. Τι ισχύει; Πώς μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα ασφαλές συμπέρασμα – θέση για το καλό της πόλης μας και το δικό μας; 

Στα πλαίσια αυτά φιλοξενούμε στο ikarystos.gr την πολιτικό μηχανικό και μέλους του ΣΠΠΕΝΚ (Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας) κ. Βασιλική Βαρελά σε μια εγκυκλοπαιδική πρώτη προσέγγιση.

- κ. Βαρελά σας ευχαριστούμε για την αποδοχή της πρότασής μας και σας καλωσορίζουμε στο ikarystos.gr (η Κάρυστος).

Ευχαριστώ επίσης, καλησπέρα.

- κ. Βαρελά το ζήτημα των αιολικών πάρκων βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και ενδεχομένως όσα θα συμβούν ή δε συμβούν θα καθορίσουν το μέλλον αυτής της περιοχής για δεκαετίες. Θεωρείτε ότι υπάρχει επαρκής ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας.

Νομίζω ότι δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση, αντιθέτως υπάρχει μεγάλη σύγχιση. Οι κάτοικοι στα χωριά του Καβοντόρο που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, πως να ενημερωθούν και από ποιόν;
Ο Δήμος Καρύστου πάντα θεωρούσε ότι τα αιολικά πάρκα θα είναι μία καλή πηγή εσόδων, ούτε οι πρώην Δημοτικές Αρχές ούτε η σημερινή ασχολήθηκαν με τις επιπτώσεις αυτής της επένδυσης είτε σε σχέση με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος είτε σε σχέση με την υποβάθμιση της τοπικής οικονομίας.

- Θυμόμαστε όλοι τις πρώτες ανεμογεννήτριες που εμφανίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Με την πάροδο του χρόνο άρχισαν να επεκτείνονται σε σημείο που σήμερα να κάνουν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους και όχι μόνο σε οπτικό επίπεδο, αλλά αυτό θα το κουβεντιάσουμε στη συνέχεια. Υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια από την πλευρά του Δήμου Καρύστου ή της τότε Νομαρχίας μια προσπάθεια ενημέρωσης; Καλέσαμε δηλαδή ως πόλη εγνωσμένου κύρους επιστήμονες, πχ καθηγητές από το Μετσόβειο Πολυτεχνείο, καθηγητές της Περιβαλλοντολογίας ώστε να υπάρξει διαφωτισμός και ενημέρωση γύρω από έννοιες όπως τι είναι το αιολικό πάρκο, πως λειτουργεί μια ανεμογεννήτρια, ποια είναι τα θετικά, ποια είναι τα αρνητικά, ποιο το ισοζύγιό τους και αν, και από πιο σημείο φυσικά, η παρουσία τους δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα επιλύει;

Δεν υπήρξε τίποτα παρόμοιο. Με πρωτεργάτη τις εκάστοτε Δημοτικές Αρχές και συνυπεύθυνους όλους τους κατοίκους της περιοχής, κυρίως αυτούς που έχουν γνώσεις και επηρεάζουν το κοινωνικό σύνολο, υπήρξε μόνο μία αποδοχή άνευ όρων αυτής της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

- Ας τα δούμε λοιπόν ένα προς ένα κ. Βαρελά. Τι είναι λοιπόν ένα αιολικό πάρκο; Πόση έκταση καταλαμβάνει και πόσες ανεμογεννήτριες το απαρτίζουν;

Ένα αιολικό πάρκο περιέχει συνήθως σε ίσια η σπασμένη ευθεία γραμμή, έναν αριθμό ανεμογεννητριών που συνδέονται μεταξύ τους με γραμμή ηλεκτρικού ρεύματος και μετά αυτό το ρεύμα με εναέρια ή υπόγεια καλώδια συγκεντρώνεται σε έναν υποσταθμό όπου ενδεχομένως συγκεντρώνεται και το ρεύμα από άλλα αιολικά πάρκα της ίδιας εταιρίας.

Η έκταση που καταλαμβάνει ένα αιολικό παρκο έχει σχέση με τον αριθμό των ανεμογεννητριών που το απαρτίζουν και τις διαστάσεις τους.

Τα αιολικά πάρκα που έχουν αδειοδοτηθεί στην περιοχή NATURA του όρους Οχη, απαρτίζονται από 7- 11 ανεμογεννήτριες. Η κάθε ανεμογεννήτρια αυτού του τύπου καταλαμβάνει 4 στρέμματα. Άρα η ζώνη κατάληψης ενός αιολικού πάρκου είναι 28 -77 στρέμματα περίπου ξεχερσωμένης γης.

Φυσικά υπάρχουν και τα συνοδά έργα, τα οποία καταλαμβάνουν πολύ περισσότερη γη, όπως οι δρόμοι πρόσβασης στις θέσεις των αιολικών σταθμών, τα προσωρινά εργοτάξια σκυροδέματος, οι υποσταθμοί, οι τόποι απόθεσης μπαζών από τις εκσκαφές, οι προσωρινές θέσεις αποθήκευσης ανεμογεννητριών και εξαρτημάτων.( π.χ. η εταιρία ENEL θα χρειαστεί να δεσμεύσει 20 στρέμματα γης κοντά στην Κάρυστο για αυτόν το λόγο. Υποθέτω λοιπόν ότι θα είναι κάποια δασική γη που θα της παραχωρηθεί πάλι δωρεάν από το κράτος ως δημόσια και ας είναι ιδιωτική).

- Ύπάρχει εικόνα του πόσα αιολικά πάρκα λειτουργούν επί του παρόντος στην Καρυστία και ποιος είναι ο σχεδιασμός;

Δεν είναι εύκολο να το βρει κανείς! Η κ.Γληνου της ΡΑΕ δημοσίευσε το 2008 μία σύντομη επισκόπηση για τους αιολικούς σταθμούς στην Εύβοια, όπου εκεί αναφέρεται ότι στη Νήσο Εύβοια το 2008 λειτουργούσαν 29 αιολικά πάρκα ισχύος 215.5 MW. Οι υπόλοιπες πληροφορίες που αναφέρω είναι από μελέτη του ΣΠΠΕΝΚ για την προσφυγή μας στο ΣτΕ κατά της εταιρίας ENEL

Δεν υπάρχουν επίσημοι αναλυτικοί πίνακες και από εκεί φαίνεται κατά τη γνώμη μου, η διάθεση των αρχών να μην υπάρξει διαφάνεια πάνω στο ζήτημα των αιολικών στη Νότια Εύβοια. Εννοώ ότι ψάξαμε, διασταυρώσαμε στοιχεία από μελέτες εταιριών και χάρτες της Ρυθμιστική Αρχής Ενέργειας ( ΡΑΕ), για να καταλήξουμε στα παρακάτω νούμερα.
Υπάρχουν στη Νότια Εύβοια λοιπόν, 20 αιολικοί σταθμοί σε λειτουργία με 180 ανεμογεννήτριες και ονομαστική ισχύ 120 MW.

Ο μελλοντικός σχεδιασμός, πολύ φιλόδοξος πραγματικά, έχει ως εξής: 

Έχουν πάρει άδεια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στη Νότια Εύβοια 58 αιολικά πάρκα που αντιστοιχούν σε 565 ανεμογεννήτριες με ονομαστική ισχύ 1060 MW .
Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι από τις 565 ανεμογεννήτριες οι μισές σχεδόν, 250 δηλαδή έχουν αδειοδοτηθεί μέσα στην προστατευόμενη περιοχή NATURA της Νότιας Καρυστίας.

- Οι ανεμογεννήτριες, όπως λογικά φαντάζεται ένας κοινός νους λειτουργούν με κάθε δύναμη ανέμου;

Οχι, κάτω από 4 Μποφώρ σταματούν σχεδόν και πάνω από 8 Μποφώρ έχουν φρένο και σταματούν αυτόματα γιατί μπορεί να διαλυθούν.

- Αυτό που μας λέτε σημαίνει πως η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος δεν είναι σταθερή και συνεπώς δεν μπορούν να συνθέσουν ένα ανεξάρτητο δίκτυο παροχής αλλά λογικά, να το πούμε έτσι απλά, πέφτουν μέσα στο υπόλοιπο δίκτυο παραγωγής ρεύματος. Αυτό λογικά θα επιβαρύνει και τις παραδοσιακές δομές παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, σωστά;

Ναι, φυσικά δεν υπάρχει σταθερή παραγωγή ρεύματος από ανεμογεννήτριες σε πρώτη ζήτηση. Όταν φυσάει μπορεί να μην υπάρχει ζήτηση για τόσο ρεύμα που παράγουν, το οποίο χάνεται γιατί δεν αποθηκεύεται. Αντιθέτως, όταν δε φυσάει, μπορεί εκείνη τη χρονική στιγμή να υπάρχει μεγάλη ζήτηση ενέργειας, η οποία φυσικά καλύπτεται από τα εργοστάσια σταθερής παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, δηλαδή τα θερμικά εργοστάσια.

Επίσης, επειδή το ρεύμα δεν είναι σταθερό, μπορεί να μπλοκάρει το σύστημα επειδή όπως πολύ σωστά είπατε, όλο το ρεύμα από όπου και αν παράγεται, κυκλοφορεί σε ενιαία δίκτυα, αυτά που ξέρουμε.

Αν βέβαια ξόδευαν μία μυθική περιουσία, θα μπορούσαν να κατασκευάσουν χωριστά δίκτυα για την αιολική ενέργεια, αλλά αυτό είναι εντελώς ανέφικτο. Ούτως ή άλλως σε λίγο θα σταματήσουν και οι επιδοτήσεις, οπότε θα περάσει και αυτή η μόδα των αιολικών όπως πέρασε και η μόδα των φωτοβολταϊκών.

- Συνεπώς το ηλεκτρικό ρεύμα των αιολικών πάρκων δεν καταλήγει προς χρήση στην περιοχή από την οποία παράγεται;

Όχι, πολύ σωστή ερώτηση, αλλά όχι. Μεταφέρεται στους κεντρικούς υποσταθμούς και μετά διανέμεται κανονικά όπως το υπόλοιπο ρεύμα από τους θερμικούς σταθμούς.

Φυσικά, θα μπορούσαν υποθέτω, να το μοιράζουν τοπικά με χωριστά δίκτυα πάντα, αυτό δε θα ήταν μεγάλο έξοδο και θα ωφελούνταν οι κάτοικοι αυτών των περιοχών με μεγάλο αιολικό δυναμικό.
Αλλά εσείς μιλάτε τώρα για κοινωνική πολιτική, που είναι κάτι ανύπαρκτο.

Αυτό άλλωστε φάνηκε και τώρα τελευταία με τις διακοπές ρεύματος που έγιναν στην Κάρυστο και το Μαρμάρι από τη ΔΕΗ, σε φτωχούς συνανθρώπους μας που δεν μπορούσαν να πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Ανύπαρκτη λοιπόν κοινωνική πολιτική, καμμία κατανόηση των οικονομικών προβλημάτων του τοπικού πληθυσμού από τη ΔΕΗ, σε μία περιοχή που η πολιτεία θέλει να μετατρέψει σε μπαταρία της Ελλάδας!

- Για να έρθουμε λίγο στα της Καρυστίας, ποιες είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την ανάπτυξη των αιολικών πάρκων; Ποιο είναι το επιτρεπόμενο όριο σε αριθμό ανεμογεννητριών; Έχει ξεπεραστεί;

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι δύο ειδών.

1) Από τη λειτουργία των ανεμογεννητριών.

Οι ανεμογεννήτριες που θα τοποθετηθούν στο όρος Οχη, είναι τεράστιες. Όταν γυρίζουν οι έλικες, δημιουργούν στροβίλους, ξεραίνουν τη γύρω περιοχή και δημιουργούν άνοδο της θερμοκρασίας. Με λίγα λόγια γίνεται το κλίμα πιο ξηρό στην γύρω περιοχή. Επίσης είναι μεγάλος κίνδυνος για τα σπάνια αρπακτικά της Οχης που συγκρούονται με τις έλικες και σκοτώνονται επειδή έλκονται από τα ψηλά σημεία στην περιοχή τους και φυσικά αγνοούν τον κίνδυνο. Επίσης ο θόρυβος που κάνουν είναι ανυπόφορος για τους κατοίκους των κοντινών χωριών διότι π.χ. ανεμογεννήτριες της εταιρίας RF energy βρίσκονται 500 μέτρα ή και πιο κοντά στα χωριά Καλλιανού, Σχίζαλι, Κομήτο.
Επίσης η κίνηση των ανεμογεννητριών δημιουργεί υποήχους πολύ επικίνδυνους για το νευρικό σύστημα όχι μόνο των άγριων ζώων ,αλλά και των ανθρώπων.

2) Επιπτώσεις από τα έργα κατασκευής αιολικών σταθμών, δηλ. πολλά χιλιόμετρα νέων δρόμων σε δασικές περιοχές, υποσταθμών, εργοστασίων σκυροδέματος στο βουνό, δικτύων εναέριας μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, πολύ εκτεταμένες εκσκαφές και επιχώσεις.

Καταστροφή χλωρίδας, πανίδας, κατολισθήσεις, καταστροφή τοπίου, βοσκοτόπων άρα και υποβάθμιση έως ολική εξαφάνιση οικοτουρισμού στο βουνό και υποβάθμιση παραδοσιακής κτηνοτροφίας.

Διάβρωση εδαφών με συνέπεια πλημμύρες και εξαιτίας μπαζώματος χειμάρρων και μικρών ποταμών για την κατασκευή ορεινών δρόμων σε απαγορευτικές κλίσεις.

Κινδυνος πυρκαγιών από την εναέρια μεταφορά ρεύματος και γενικά μετατροπή ενός ορεινού φυσικού τοπίου, σε βιομηχανικό.

Τώρα όσον αφορά την επιτρεπόμενη πυκνότητα ανεμογεννητριών ανά παλαιούς ΟΤΑ της περιοχής, ναι έχει ξεπεραστεί κατά 140% στον Καφηρέα, δηλ.ενώ επιτρέπονται 81 τυπικές Α/Γ στην περιοχή, έχουν δοθεί άδειες παραγωγής για 200 τυπικές ανεμογεννήτριες περίπου, και στον παλιό ΟΤΑ Καρύστου λιγότερο, αλλά αρκετά.

Θα γίνει σχετική καταγγελία από τον ΣΠΠΕΝΚ με όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα τεκμηριώνουν το γεγονός.

- Η περιοχή της Οχης έχει χαρακτηριστεί ως Natura ενώ στο ochi.gr, την ιστοσελίδα δηλαδή του ΣΠΠΕΝΚ διαβάζουμε για ενδημικά φυτά (δηλαδή φυτά που δεν υπάρχουν αλλού στον πλανήτη), σπάνια ήδη πτηνών και γενικά ένα καταπληκτικό τοπίο ξεχωριστής πανίδας και χλωρίδας. Τι σημαίνει στην πράξη Natura αν μια περιοχή μετατρέπεται σε αιολικό πάρκο;

Η περιοχή της Οχης έχει χαρακτηρισθεί σαν natura λόγων της πλούσιας και σπάνιας βιοποικιλότητας για τόσο μικρό βουνό, ψηλό αλλά μικρό σε έκταση.

Ουσιαστικά με τη μετατροπή της περιοχής σε ένα τεράστιο αιολικό πάρκο, θίγεται οριστικά η ακεραιότητα της περιοχής, δηλαδή παύει να υπάρχει στην πράξη προστατευόμενη περιοχή λόγω της καταστροφής των σπάνιων ειδών φυτών, της βλαστησης γενικά που σημαίνει ότι και τα άγρια ζώα της περιοχής δε θα έχουν αρκετή τροφή για να επιβιώσουν ούτε μέρη για να κρυφτούν αφού οι λαθροκυνηγοί θα πλημμυρίσουν τον τόπο.

Όταν με τους νέους δρόμους γίνουν προσιτές σε όλους οι απάτητες μέχρι τώρα κορυφές της Οχης, δε θα μείνει τίποτε όρθιο.

- Πόσα χρόνια ζωής έχει μια ανεμογεννήτρια και κατά συνέπεια ένα αιολικό πάρκο;

15 με 20 χρόνια.

- Και μετά τι γίνεται; Αντικαθίστανται; Αποκαθίσταται, αν μπορεί να ειπωθεί κάτι τέτοιο, το φυσικό περιβάλλον;

Δεν υπάρχει καμμία πρόβλεψη μέσα στις μελέτες των εταιριών για το τι θα γίνει αφού λήξει η παραγωγή ρεύματος από τα αιολικά πάρκα.

Μάλλον θα μείνουν σκουριασμένα κουφάρια στις κορυφές των βουνών, απαίσιο κληροδότημα στις επόμενες γενεές.

Όσον αφορά το φυσικό περιβαλλον των κορυφών, αφού θα έχει φύγει το λίγο χώμα που τις καλύπτει, λόγω των μεγάλων κλίσεων εκεί, δεν πρόκειται ποτέ να αποκατασταθεί η παλιά χαμηλή βλάστηση, που συγκρατούσε το χώμα και το νερό.

Όχι, δεν αποκαθίσταται πια το φυσικό περιβάλλον, επειδή όπως είπα και πριν ο άνθρωπος που θα μπορεί να κυκλοφορεί σχεδόν παντού πλέον στην Οχη, θα καταστρέψει ότι έχει απομείνει.

- Δηλαδή μας λέτε ότι καταστρέφεται φυσικό περιβάλλον, αιωνόβια δέντρα, μια πλάση από καταβολής κόσμου με αέναες μελλοντικές επιπτώσεις για μια επένδυση περιορισμένης χρονικής διάρκειας;

Ναι, αυτό ακριβώς υποστηρίζω. Η πρόεδρος του ΣΠΠΕΝΚ είπε κάποτε ότι αυτά τα μέρη σε άλλους πολιτισμούς θα τα φυλούσαν με στρατό, τόσο ανεκτίμητα είναι.

- Υπάρχουν δηλαδή στην περιοχή μας παρατημένες ανεμογεννήτριες;

Ναι, υπάρχουν, λίγες βέβαια γιατί ακόμη δεν έχει λήξει ο χρόνος λειτουργίας των αιολικών σταθμών στην περιοχή, δεν έχουν περάσει 20 χρόνια από την εγκατάστασή τους.

- κ. Βαρελά έχουν ακουστεί πάρα πολλά για το βόμβο των μηχανημάτων αυτών, τα φορτία των υπέργειων καλωδίων και τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία αλλά και το φυσικό περιβάλλον. Τι ισχύει και ποια είναι η ελάχιστη απόσταση ασφαλείας που πρέπει να απέχουν από προστατευμένες ή κατοικημένες περιοχές;

Κατά τους αρμόδιους επιστήμονες, 3 χλμ γύρω από ανεμογεννήτρια είναι μία ασφαλής απόσταση. Κατά τους συντάκτες των ελληνικών αντίστοιχων προδιαγραφών, 500 μέτρα από κατοικημένη περιοχή είναι αρκετά για να μην ενοχλούνται οι κάτοικοι από το θόρυβο.

Εσείς ποιους πιστεύετε; Η ακτινοβολία γύρω από τους πυλώνες και τα εναέρια δίκτυα υψηλής τάσης, είναι καρκινογόνα, αυτό το γνωρίζουν όλοι. Με όλα αυτά τα αιολικά πάρκα μαζεμένα και 40 χλμ εναερίων καλωδίων μεταφοράς ρεύματος συν πυλώνες και υποσταθμούς, η περιοχή θα γίνει εχθρική για ζώα και ανθρώπους.

- Ωστόσο έχει προκύψει και ένα ζήτημα με τους ιδιοκτήτες γης στην περιοχή του Καφηρέα και τους δασικούς χάρτες, όπου καλούνται να αποδείξουν μέσα από δαπανηρές και χρονοβόρες διαδικασίες ότι τους ανήκει η γη που παραχωρείται στις εταιρείες. Τι σημαίνει αυτή η εμπλοκή και ποιο το όφελος των εταιρειών εφόσον οι περιοχές αυτές περάσουν στην κυριότητα του κράτους;

Αυτές οι ιδιοκτησίες είναι πατρογονικές, οι ιδιοκτήτες ποτέ δεν φαντάζονταν ότι κάποιος θα τις αμφισβητούσε. Επειδή πολλές από αυτές έχουν δασικό χαρακτήρα, ειδικά στις επιλεγμένες θέσεις από τις αιολικές εταιρίες, σύμφωνα με το νόμο θεωρούνται δημόσιες. Άρα παραχωρούνται από το κράτος στις εταιρίες, με τη δικαιολογία ότι πρόκειται για έργα μεγάλης εθνικής σημασίας, για πολύ μικρό αντίτιμο!

Δεν γνωρίζω όμως αν μπορούν και μετά την κύρωση των Δασικών χαρτών, να τις αναγνωρίσουν στα δικαστήρια, σαν δασικές μεν αλλά ιδιωτικές ιδιοκτησίες.

Αλλά δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία, διότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια και χρήματα για να αναγνωριστεί το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς. Στο μεταξύ, θα έχουν εγκατασταθεί στα κτήματα τους αιολικά πάρκα και πως να τους βγάλεις έξω τέτοιους νοικάρηδες!

Ίσως μόνο με ασφαλιστικά μέτρα να γίνεται κάτι, αλλά αυτά τα γνωρίζουν οι δικηγόροι.

- Οι ντόπιοι κάτοικοι είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τις προεκτάσεις αυτού του πρότζεκτ πριν αποφασίσουν να παραχωρήσουν τη γη τους έναντι πιθανού μισθώματος;

Ηδημοτικη αρχή τους έχει υποσχεθεί ότι θα πάρουν τα χρήματά τους από ενοίκια χωρίς κανένα πρόβλημα.

Μα τα συμβόλαια δε θα έχουν νομική ισχύ, αφού θεωρούνται αυτές οι εκτάσεις δημόσιες επειδή είναι δασικές.

Κανείς δεν τους ενημέρωσε για τους κινδύνους. Αλλά και οι κάτοικοι έβλεπαν πάντα το δόλωμα και όχι το αγκίστρι. Τώρα είναι λίγο αργά και μόνο με μαζική και οργανωμένη αντίδραση μπορεί να γίνει κάτι.

- Ακούσαμε πολλές φορές ότι εξαιτίας της τάσης των καλωδίων και της ελλειπούς συντήρησης προκαλούνται σπινθήρες και εν συνεχεία πυρκαγιές. Ισχύει;

Φυσικά και ισχύει. Θέλω να μας πει ο ΔΕΔΔΗΕ πως θα συντηρεί τους πυλώνες μέσα στο βουνο για να αποφύγουμε τις πυρκαγιές που θα αποτελειώσουν το βουνό.

- Μα καλά, δομές και επενδύσεις μεγάλων ποσών και μάλιστα επικίνδυνων αφού οι ανεμογεννήτριες διαθέτουν αρκετά πλαστικά μέρη που εύκολα μπορεί να αναφλεχθούν, δε διαθέτουν ειδική πυροσβεστική μέριμνα; Και το βασικότερο δεν υπάρχει σε κάθε πάρκο εξειδικευμένο προσωπικό επιφορτισμένο για τη συντήρησή τους;

Πολύ σωστή παρατήρηση. Προσωπικά δεν έχω διαβάσει κάτι τέτοιο στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των εταιριών.

Κυρίως υπεύθυνοι είναι οι υπάλληλοι της ΔΙΠΑ που δίνουν τις άδειες στις εταιρίες αιολικών, ο υπουργός που υπογράφει αυτές τις άδειες και οποιαδήποτε υπηρεσία γνωμοδοτεί θετικά για τέτοιες επενδύσεις χωρίς να λάβει υπ'όψιν τις επιπτώσεις από μία υπογραφή. Πόσο βαραίνει μία υπογραφή; Για αυτούς είναι υπόθεση ρουτίνας ενώ για μας, για τον τόπο μας υπόθεση ζωής ή θανάτου.

- Υπάρχουν προϋποθέσεις όπου τα αιολικά πάρκα μπορούν να είναι χρήσιμα και ποιες είναι αυτές;

Ναι, φυσικά σε μικρή κλίμακα για ηλεκτροδότηση επιχειρήσεων, χωριών, κατοικιών γενικότερα.

- Υπό το πρίσμα αυτό, και αν υποθέσουμε ότι επιλέγεται η τάδε περιοχή για να εγκατασταθούν αιολικά πάρκα διότι μετά από μελέτες κτλ καταλήξαμε πως εκεί θα γίνει η μικρότερη δυνατή ζημιά, δε θα μπορούσε η Πολιτεία δια του Δήμου να πει στις εταιρείες ότι για την έκταση που θα χαλάσεις στην τάδε τοποθεσία, ας πούμε την Χ θα πας παράλληλα στην Ψ και θα μου δημιουργήσεις μιας διπλάσιας έκτασης περιβαλλοντικό πάρκο με δένδρα, φυτά και έτοιμο δίκτυο πυρόσβεσης.

Ναι,υπάρχει τέτοια δυνατότητα, το αποφασίζουν τα Δασαρχεία. Δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου.
Όμως είναι κατανοητό ότι δεν μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο για την Οχη.

Στο βουνό δεν πρέπει να μπεί ούτε μία παραπάνω ανεμογεννήτρια από αυτές πού υπάρχουν.

- Θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε τι συμβαίνει και με τις διανοίξεις δρόμων στο βουνό για τις ανάγκες των αιολικών πάρκων; Ποιες είναι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον πέρα από το οπτικό κομμάτι; Ακούσαμε πχ ότι οι πηγές της Οχης μπορεί να αντιμετωπίσουν κίνδυνο.

Απάντησα πριν όταν μίλησα για τις επιπτώσεις αλλά θα το επαναλάβω.

Σύμφωνα και με τη γνώμη της πρώην Δασάρχη Αλιβερίου, το πιο καταστροφικό κομμάτι αυτών των έργων αιολικών σταθμών, είναι η διάνοιξη δρόμων στο βουνό.

Η Οχη δεν έχει σταθερό υπέδαφος και έχει μεγάλες κλίσεις, είναι απόκρυμνη. Αν τουλάχιστον τηρούσαν οι εταιρίες στις μελέτες τους τις προδιαγραφές της ορεινής οδοποιίας, δηλαδή τοίχους αντιστήριξης και σε κάθε στροφή του δρόμου τεχνικά για να διοχετεύουν τα νερά, κάτι θα γλιτώναμε.

Μιλώ σαν Πολιτικός Μηχανικός, οι μελέτες τους είναι πολύ πρόχειρες. Αυτό το έχει επισημάνει και το Δασαρχείο Αλιβερίου, που έχει δώσει αρνητικές γνωμοδοτήσεις σε πολλές μελετες εταιριών αιολικών σταθμών στην περιοχή μας.

Το αποτέλεσμα αυτών των έργων, θα είναι συνεχείς κατολισθήσεις και οπωσδήποτε θα χαθούν πηγές από τις συνεχείς επιχώσεις στην προσπάθειά τους να κάνουν τις κλίσεις πιο ομαλές ώστε να μεταφερθούν αυτές οι τερατώδεις ανεμογεννήτριες στις κορυφές της Οχης.

- Ποια είναι η θέση των τοπικών αρχών για όλα τα παραπάνω; Οι τοπικοί άρχοντες εν τέλει εκλέγονται για να εκπροσωπούν τους κατοίκους μιας περιοχής, είτε ασκούν εξουσία είτε όχι. Να υποθέσουμε λογικά ότι ο Δήμος Καρύστου βρίσκεται στο πλευρό του ΣΠΠΕΝΚ και σας επιχορηγεί για να ανταπεξέλθετε στα σημαντικά νομικά έξοδα των αγώνων που βρίσκονται σε εξέλιξη;

Η θέση του σημερινού Δήμου Καρύστου είναι σαφώς υπέρ της εγκατάστασης αιολικών σταθμών στην περιοχή της Νότιας Καρυστίας χωρίς όρους.

Αν και υπάρχουν αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων όπου θέτουν όρους για τα συγκεκριμένα έργα, αυτές δεν υλοποιήθηκαν ποτέ από το Δήμαρχο Καρύστου.

Όταν όμως δεν υλοποιούνται αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά παραβιάζονται στην πράξη, τότε νομίζω ότι προκύπτουν νομικές ευθύνες για τους αρμόδιους.

Όσον αφορά την οικονομική ενίσχυση από το Δήμο, αυτό είναι ανέκδοτο. 

Ευχαριστούμε και δημόσια τους πολίτες του Δήμου Καρύστου και όλους τους φίλους του αγώνα μας, που μας βοηθουν οικονομικά γιατί μόνο με τις συνδρομές των μελών του ΣΠΠΕΝΚ δε θα κάναμε τίποτα.

Ο Δήμαρχος Καρύστου απλά μας αγνοεί και δεν απαντά ποτέ στις αναφορές μας.
Αυτή είναι η σχέση που υπάρχει μεταξύ μας, δηλ. καμμία σχέση.

- Οι βουλευτές της περιοχής έχουν άποψη για το θέμα;

Ο Γιώργος Ακριώτης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε αναφορά στη Βουλή με ερωτήματα προς τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος για την άναρχη εγκατάσταση αιολικών σταθμών στην περιοχή μας. Η απάντηση του ΥΠΕΝ ήταν απαράδεκτη.

Από τους υπόλοιπους βουλευτές της Εύβοιας δεν ενδιαφέρθηκε κανείς ούτε εξέφρασαν κάποια άποψη.

Καλό θα ήταν να τους παίρνατε μία συνέντευξη για το θέμα, αν το δεχθούν φυσικά!

- κ. Βαρελά οι υποστηρικτές της παρουσίας αιολικών πάρκων στην περιοχή διατείνονται ότι βρίσκεται κοντά στην Αθήνα, πολύ πιο κοντά όμως βρίσκεται η Μακρόνησος. Κι εκεί φυσά ενώ δεν έχει κατοίκους ούτε το σπάνιο φυσικό πλούτο της Οχης. Γιατί δε διεκδικήθηκε από την πόλη από ένα σημείο και μετά, η επόμενη φουρνιά αιολικών πάρκων να πάει στη Μακρόνησο ή τη Γιάρο κατά το παράδειγμα της νήσου του Αγίου Γεωργίου έξω από το Λαύριο;

Ρωτήστε καλύτερα το Δήμαρχο Καρύστου να σας απαντήσει. Όσον αφορά τους πολίτες Καρύστου, μέχρι πρόσφατα ήταν αμέριμνοι, αδιάφοροι και φοβισμένοι.

Ας το προτείνει ο Δήμαρχος τώρα στην Πολιτεία. Δεν είναι πολύ αργά ακόμη. Τα μεγάλα έργα της Οχης δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει και την ENEL την σταματήσαμε στο παρά πέντε.

- Αρκετοί υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη των αιολικών πάρκων θα φέρει θέσεις εργασίας στην περιοχή. Ισχύει;

Στη διάρκεια κατασκευής, θα δουλέψουν μπετατζήδες για μεροκάματο και ίσως κάποιοι χωματουργοί. Επίσης οι επιχειρήσεις με ενοικιαζόμενα για τους λίγους εργάτες που θα έρθουν από άλλες περιοχές.

Από όσο γνωρίζω, γνωστός μας ιδιοκτήτης μονάδας σκυροδέματος με έδρα στη Θήβα, ετοιμάζει κινητό συνεργείο παρασκευής σκυροδέματος για δουλειές στην Οχη.

Έχει ήδη δουλέψει στον Αλμυροπόταμο σε νέα αιολικά πάρκα που κατασκευάζονται εκεί.
Και το βράδυ γυρνάει στο σπίτι του στη Θήβα, δε μένει στον τόπο εργασίας του να νοικιάσει κάποιο δωμάτιο ώστε να προσφέρει κάτι στην οικονομία της περιοχής!

Άρα κάποιες δουλειές θα τις χάσουν τα τοπικά μπετατζίδικα γιατί οι εταιρίες προτιμούν δικούς τους παλιούς υπεργολάβους για τέτοιες δουλειές, έτσι ώστε να μην υπάρχει και συναισθηματικό δέσιμο με την περιοχή!

Στη διάρκεια της λειτουργίας των αιολικών σταθμών, ελάχιστες θέσεις εργασίας θα υπάρξουν, μερικοί γρασαδόροι και φύλακες ίσως. Άλλωστε τα αιολικά πάρκα που ήδη υπάρχουν, έχουν φέρει θέσεις εργασίας στην περιοχή; Όχι βέβαια.

Τα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας μόνο στον τόπο παραγωγής τους, δηλαδή στα αντίστοιχα εργοστάσια της Γερμανίας, Δανίας κλπ όπου απορροφάται το 80% των χρημάτων αυτής της επένδυσης για αγορά ανεμογεννητριών!

- Λίγο συνωμοσιολογική η ερώτησή μας, αλλά θέλουμε τη γνώμη σας. Θεωρείτε πως όλα αυτά αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου απαξίωσης της περιοχής η οποία διαθέτει τεράστιες δυνατότητες να εκτοξευθεί χάρη στο φυσικό της πλούτο; Η πόλη κάποτε είχε 2-3 πλοία, πλέον στερείται ακτοπλοϊκής σύνδεσης, εν συνεχεία απώλεσε δομές όπως η ΔΟΥ και το ΙΚΑ. Υπήρχε από κάπου ένας σχεδιασμός ώστε να φτάσει να φανεί ως μόνη διέξοδος η μετατροπή της σε ένα βιομηχανικό πάρκο;

Η απαξίωση της περιοχής έχει ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν. Νομίζω ότι ήταν όλα προμελετημένα. Ένας λαός σε φτώχεια, απομονωμένος χωρίς εύκολη πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, σίγουρα είναι εύκολη λεία για τους επιχειρηματίες των αιολικών εταιριών και τους συνοδοιπόρους τους.
Η περιοχή της Νότιας Καρυστίας με το εξαιρετικό κλίμα και τα άφθονα νερά, θα μπορούσε να είναι ένας παράδεισος βιολογικής καλλιέργειας λαχανικών και φρούτων. Επίσης θα μπορούσε να αναπτυχθεί ο ήπιος οικοτουρισμός και να βελτιωθεί ο τομέας της κτηνοτροφίας και μελισσοκομίας.
Είναι μία περιοχή ακόμη αμόλυντη που την προορίζουν για βιομηχανικό κέντρο όχι μόνο αιολικής ενέργειας αλλά και για κάτι άλλο ίσως πολύ χειρότερο.

Ας μην ξεχνάμε οτι κάποτε ήθελαν να εγκαταστήσουν πυρηνικό εργοστάσιο στο Καβοντόρο.
Γιατι όχι και τώρα;

- κ. Βαρελά θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε τόσο για την προθυμία όσο και τον κόπο σας να απαντήσετε στις ερωτήσεις μας, όμως θεωρούμε ότι φωτίζονται πλέον για πρώτη φορά πολλές πτυχές που αρκετοί αγνοούμε. Η γνώση είναι το πρώτο βήμα πριν αποφασίσει κανείς το ο,τιδήποτε.

Μοιράσου στο Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.