Πόσες ανεμογεννήτριες χωράνε μέσα σε μία "αμιγή φύση";

Αγαπητοί μου συμπολίτες

Διαβάστε παρακαλώ την πρόταση της κ.Χ. Μαμάτση που αφορά τη χρήση γης όρους Οχη και περιλαμβάνεται μέσα στη μελέτη της για την Αναθεώρηση του Χωροταξικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος:

"ΑΝΑ∆ΟΧΟΣ: : EDP SA / Μαµάτση Χριστιάνα
Σελ: 131
Ορος Οχη - Κάρυστος: αποτελεί µεµονωµένο ορεινό όγκο στο νοτιότερο τµήµα τηςΕύβοιας, µε υψόµετρο που ωστόσο φτάνει τα 1.398 µέτρα.
Καταλαµβάνει ιδιαίτερα µικρή επιφάνεια - από την Κάρυστο έως το ακρωτήριο του Καφηρέα –µε ιδιαίτερα έντονες κλίσεις.
Η Όχη είναι γνωστή για τις µυστηριώδεις αρχαίες µεγαλιθικές κατασκευές της (δρακόσπιτα) και αποτελεί ιδιαίτερη «τοπιακή» ενότητα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Στο όρος Όχη / Κάρυστος προτείνεται η κατά προτεραιότητα προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος (αμιγής φύση)"

Μέχρι σήμερα, δεν έχει εγκριθεί αυτή η πρόταση, ούτε βεβαίως και οι άλλες προτάσεις της μελέτης της κ.Μαμάτση, πολυ σωστες κατά τη γνώμη μου.

Πιστεύω όμως ότι μέχρι να γίνει νόμος ο νέος αναθεωρημένος χωροταξικός σχεδιασμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, δεν θα υπάρχει φύση στο όρος Οχη είτε "αμιγής" είτε λίγο πειραγμένη.

Θα υπάρχει ένα βιομηχανικό τοπίο, το οποίο στους αιώνες των αιώνων δεν θα ξαναγίνει φυσικό και παρθένο, όπως σε μεγάλο ποσοστό είναι μέχρι σήμερα.

Απο τις πληροφορίες που έχω, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος,συνεχίζει μέχρι σήμερα να περνάει από τα Περιφερειακά Συμβούλια, αδειοδοτήσεις νέων αιολικών σταθμών στη Νότια Καρυστία παρά την απόφαση της 31/7/2017 που προτείνει να μην υπάρξει δραστηριότητα στη Νότια Καρυστία που θα φέρει τετελεσμένα γεγονότα όσον αφορά τις χρήσεις γης, μέχρι να λυθεί το ιδιοκτησιακό πρόβλημα σε αυτήν την περιοχή.

Εάν όντως συμβαίνει αυτό, τότε αυτή η πράξη γεννά ερωτηματικά για τη νομιμότητα των αποφάσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

Εάν επίσης οι εγκεκριμένες αυτές αδειοδοτήσεις, αφορούν και περιοχές της ορεινής Καρυστίας, που η πρόταση της κ.Μαματση τη θέλει αμιγή φύση, τότε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος είναι ένα θέατρο του παραλόγου και δεν μπορούμε παρά να ανησυχήσουμε σοβαρά.

Ελπίζω οι πληροφορίες μου να είναι λανθασμένες, αλλά σε κάθε περίπτωση η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος πρεπει να υλοποιήσει άμεσα την απόφαση 163/2017 που αφορά τη Νότια Καρυστία, ως ο νόμος ορίζει.

Βικη Βαρελά
Μέλος ΣΠΠΕΝΚ

Μοιράσου στο Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.