«Να γλυτώσουμε τη Νότια Εύβοια από την ολική καταστροφή, προορίζεται για μπαταρία όλης της Ευρώπης»

Pexels
«Μπορεί λοιπόν η περιοχή μας να προορίζεται για μπαταρία όλης της Ευρώπης και όχι μόνο της Ελλάδας!» σημειώνει μεταξύ άλλων η πολιτικός μηχανικός, Βασιλική Βαρελά, μέλος του ΣΠΠΕΝΚ στην τοποθέτησή της κατά την εκδήλωση ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Γιοκάλειο για το ζήτημα των αιολικών πάρκων.

Στην τοποθέτηση υπάρχουν σημαντικές αναφορές ως προς το καθεστώς των αδειοδοτήσεων, την στάση των αρχών και τους κινδύνους για την περιοχή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

Καλημέρα σε όλους

Ευχαριστώ όλους τους φίλους και πολίτες της Νότιας Καρυστίας που ήρθαν σημερα να μας ακούσουν για θέματα που είναι δύσκολα, στενάχωρα και μπερδεμένα.

Κανονικά θα έπρεπε όλοι να είμαστε αλλού αυτή την ώρα, Κυριακή πρωί.

Θα έπρεπε όλοι μας, να πίναμε καφέ στην παραλία, κοιτώντας τη θάλασσα και γνωρίζοντας ότι το πανάρχαιο βουνό πίσω μας θα παραμείνει το ίδιο στους αιώνες των αιώνων.

Θα έπρεπε να ήμασταν ήσυχοι ότι παρόλα τα προβλήματα που πάντα υπάρχουν, τίποτα δεν κινδυνεύει να χαθεί από τις αξίες της ζωής μας, γιατί η τοπική αυτοδιοίκηση και η πολιτεία φροντίζουνε για μας.

Όμως δεν είναι έτσι. Σήμερα λόγω της αδιαφορίας αυτών που ανέφερα, είμαστε όλοι εδώ να συζητάμε, τα μέλη του ΣΠΠΕΝΚ από απλοί πολίτες έχουμε γίνει ολοι ειδικοί στον έλεγχο των μελετών των εταιριών αιολικών σταθμών, στη σύνταξη καταγγελιών και στη γνώση των νόμων που αφορούν την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος!

Όπως επίσης και άλλοι πολίτες από την Επιτροπή Αγώνα που έχουν εμβαθύνει σε όλες τις λεπτομέρειες των Δασικών Χαρτών καλύτερα και από αυτούς που τούς συντάξανε!

Ευχαριστούμε λοιπόν την πολιτεία και το Δήμο της Καρύστου που μας έδωσαν την ευκαιρία να επιμορφωθουμε πάνω στα ανωτέρω ζητήματα και να κάνουμε τη δική τους τη δουλειά, όμως αυτό δεν τούς τιμά.

Είναι καλό να είμαστε όλοι Ενεργοί Πολίτες, αλλά είναι επίσης τραγικό να αντικαθιστούν οι ενεργοί πολίτες την τοπική αυτοδιοίκηση και την πολιτεία σε όλα τα δυσάρεστα καθήκοντά τους, όπως την προστασία μας από την ασυδοσία των εταιρειών αιολικών σταθμών που ήρθαν εδώ για να κερδοσκοπίσουν καταστρέφοντας την περιοχή μας και τις ζωές μας.

Και επειδή όπως λέει η λαϊκή παροιμία, "εκεί πού μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι" ζητούν να πληρώνουμε εμείς το κόστος των επενδύσεων τους μέσα από το φόρο ΕΤΜΕΑΡ στο λογαριασμό της ΔΕΗ και αν δεν μπορούμε να πληρώσουμε, μας κόβουν και το ρεύμα.

Έτσι με τη φορολογία του ελληνικού λαού, αυτές οι εταιρείες παίρνουν επιδοτήσεις από την πολιτεία και πουλάνε πανάκριβα το ασταθές και επικίνδυνο για τα δίκτυα ρεύμα των αιολικών πάρκων στην αμαρτωλή ΔΕΗ.

Ασχοληθήκαμε λοιπόν σαν Σύλλογος με τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αφού όπως είπα προηγουμένως δεν ασχολήθηκε ποτέ ο Δήμος με αυτές.

Τι είναι οι ΜΠΕ; Αυτές είναι μελέτες που πρέπει να συντάξουν όλες οι εταιρείες που θέλουν να κάνουν έργα μέσα στην περιοχή natura της Νότιας Καρυστίας.

Με αυτές τις μελέτες πρέπει να αποδείξουν ότι με τα έργα τους δε θα βλάψουν το φυσικό περιβαλλον της Όχης.

Επειδή όμως αυτό δε γίνεται και όποιος το υποστηρίζει δεν λέει την αλήθεια, ο ΣΠΠΕΝΚ έκανε προσφυγή στο ΣτΕ για την εταιρία ΕΝΕL με στοιχεία από δικές μας ερευνες και γνωμοδότηση επιστήμονα βιολόγου.

Κάναμε προσφυγή μόνο για την enel επειδή πρώτον ήταν η πιο βιαστική από όλες και δεύτερον γιατί δεν είχε ο Σύλλογος την οικονομική δυνατότητα για περισσότερα.

Το ΣτΕ θα αποφασίσει σε λίγους μήνες αν μας δικαιώνει ή όχι.

Μέχρι τότε ισχύει η διαταγή διακοπής των εργασιών της ENEL.

Επανέρχομαι λοιπόν στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Για να πάρουν την τελική άδεια αυτές οι εταιρίες, πρέπει να περάσει η μελέτη τους για έλεγχο από πολλές αρμόδιες υπηρεσίες οπως Δασικές υπηρεσίες, Υπηρεσίες υπεύθυνες για περιοχές natura, Στρατιωτικές υπηρεσίες και άλλες πολλές μεταξύ αυτών δε και αρχαιολογικές υπηρεσίες.

Γνωμοδοτούν αρνητικά ή θετικά, κάνουν παρατηρήσεις αλλά την τελική υπογραφή στην άδεια τη βάζει ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Αυτό συνέβη και με την περίπτωση της εταιρείας ENEL, η οποία πήρε έγκριση περιβαλλοντικών όρων, με αρνητική γνωμοδότηση από το Δασαρχείο Αλιβερίου.

Εδώ θέλω να τονίσω το γεγονός ότι οι νόμοι που αφορούν την εγκατάσταση και λειτουργία αιολικών σταθμών στη χώρα μας, ευνοούν τις εταιρείες.

Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να υπάρχουν μέσα στο φάκελλο που υποβάλλουν προς έγκριση, γεωτεχνικές και υδρολογικές μελέτες χωρίς εξαίρεση περιοχών με ασταθές υπέδαφος όπως η νότια Καρυστία.

Το υπέδαφος αυτού του τόπου είναι πλούσιο σε νερά αλλά νερά που είναι εύκολο να χαθούν αν αλλάξει για κάποιο λόγο η διαδρομή τους γιατι δεν υπάρχουν λεκάνες από συμπαγή βράχο μέσα στη γη για να αποθηκεύεται το νερό.

Η χρήση λοιπόν δυναμίτη για τις βάσεις των ανεμογεννητριών ή για διανοίξεις δρόμων, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στα νερά της περιοχής, να εξαφανιστούν πηγές.

Μετά την έγκριση των Μελετών Περιβάλλοντος, υπογράφονται και οι άδειες εγκατάστασης από το ίδιο Υπουργείο. Μέσα στις άδειες εγκατάστασης αναφέρεται σαφώς και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων κατάληψης από τις εταιείες.

Αν είναι αγροτικές εκτάσεις, χρειάζεται μισθωτήριο της έκτασης μεταξύ της εταιρίας και του ιδιώτη.Αν είναι δασικές, τότε θεωρούνται και δημόσιες και πρεπει να υπάρχει μέσα στις άδειες εγκατάστασης ή αντίστοιχη απόφαση του Δασαρχείου Αλιβερίου.

Δηλαδή και πριν την ανάρτηση των δασικών χαρτών, το Δασαρχείο Αλιβερίου με επίσημα έγγραφα του, δεν αναγνώριζε τίτλους ιδιοκτησίας σε δασικές εκτάσεις, τις θεωρούσε δημόσιες βάσει νόμου του κράτους και τις παραχωρούσε στις εταιρείες.

Αφού υπογραφούν οι άδειες εγκατάστασης, η εταιρία πρέπει να υποβάλλει αναλυτικές μελέτες διάνοιξης νέων δρόμων στο Δασαρχείο Αλιβερίου και μετά την έγκριση αυτών να υπογραφούν Πρωτόκολλα Εγκατάστασης.

Εδώ τελειώνει η διαδικασία αδειοδότησης και η εταιρεία μπορεί να ξεκινήσει εργασίες.

Σε αυτό το στάδιο βρίσκεται η εταιρία enel, ενώ όλες οι υπολοιπες εταιρείες είναι ένα στάδιο πίσω στην αδειοδότηση τους.

Η κατάσταση λοιπόν είναι προχωρημένη, δείχνει ότι είναι πολύ αργά για αντιδράσεις.

Η απόφαση του Δήμου Καρύστου, που έθετε όρους στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών, δεν εφαρμόστηκε ποτέ στην πράξη όταν υπήρχε ακόμη περιθώριο.

Τώρα μόνο κάτι πολύ σοβαρό θα μπορούσε να κλονίσει όλες αυτές τις αδειοδοτησεις εκτός από την εταιρεία enel φυσικά για την οποία περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ.

Δεν έχουμε πλέον τη δυνατότητα να προσφύγουμε στο ΣτΕ για τις υπόλοιπες εταιρείες γιατί έχουμε χάσει από καιρό τις προθεσμίες.

Ίσως όμως υπάρχει κάτι, το γεγονός ότι στον Καβοντόρο και στην περιοχή Καρύστου έχουν εγκριθεί περισσότερες ανεμογεννήτριες από αυτές που επιτρέπει ο νόμος.

Ο ΣΠΠΕΝΚ έχει όλα τα στοιχεία που χρειάζονται και μαζί με τους επαγγελματικούς συλλόγους και άλλους φορείς της Νότιας Καρυστίας, μπορούμε να διεκδικήσουμε τη μείωση του αριθμού των αιολικών σταθμών σε αυτές τις περιοχές και να ζητήσουμε την ακύρωση των αδειών που έχουν δοθεί.

Μπορούμε επίσης να διεκδικήσουμε και την ακύρωση άλλων αιολικών σταθμών σε περιοχές όπως ο παλιός Δήμος Μαρμαρίου που δεν είναι NATURA, με την αιτιολογία ότι θίγονται τα οικονομικά συμφέροντα των αγροτοκτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και τουριστικών επιχειρήσεων.

Καλούμε λοιπον, για άλλη μιά φορά, τη Δημοτική Αρχή Καρύστου να αγωνιστεί μαζί μας για να αποτρέψουμε την αναγκαστική απαλλοτρίωση της περιουσίας του λαού της Νότιας Καρυστίας και την καταστροφή του τόπου μας και έχουμε μάρτυρες όλους εσάς που ήρθατε σήμερα εδώ για την απάντηση που θα λάβουμε.

Δεν πρέπει να τους αφήσουμε ασύδοτους, γιατί ο αγώνας μας για την ακύρωση των αιολικών σταθμών στην περιοχή μας, δεν είναι μόνο για την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Αν τους σταματήσουμε τώρα, πιθανά να γλιτώσουμε την περιοχή από ολική καταστροφή.

Αν μπουν όλοι οι αδειοδοτημενοι Αιολικοί σταθμοί, τότε ανοίγει ο δρόμος για οποιαδήποτε άλλη επένδυση στην περιοχή μας.

Αυτό γιατί δημιουργείται προηγούμενο και μέσα στις νέες μελέτες θα υποστηρίζουν οι μελετητές, ότι αφού είναι υποβαθμισμένη περιοχ , δεν έχει σημασία αν θα υποβαθμιστεί ακόμη περισσοτερο με την εγκατάσταση ενός πυρηνικού εργοστασίου για παράδειγμα.

Ήδη σε μία από τις μελέτες εταιρείας, αναφέρεται χωρίς να ισχύει, ότι η περιοχή του Καβοντόρο είναι υποβαθμισμένη περιοχή οπότε τι χειρότερο να γίνη;

Μπορεί λοιπόν η περιοχή μας να προορίζεται για μπαταρία όλης της Ευρώπης και όχι μόνο της Ελλάδας!

Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο. Πρεπει να αντισταθούμε τώρα για την Καρυστία, τη ζωή, το μέλλον των παιδιών μας.

Αύριο θα είναι πολύ αργά.

Ευχαριστώ για την υπομονή σας.
Καλή σας ημέρα και Καλή Δύναμη

Βίκη Βαρελά 
πολ.μηχανικος,
μέλος ΣΠΠΕΝΚ 

Μοιράσου στο Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.