Ναυτικό Λύκειο και Σχολή Εμποροπλοιάρχων στην Κάρυστο! Γιατί όχι;

Anestiev / pixabay
Έχουμε τονίσει κατ' επανάληψη ότι η Κάρυστος πρέπει να σκεφτεί σοβαρά τη μελλοντική της επιβίωση ώστε να μπορέσει η γενιά που μεγαλώνει να παραμείνει στον τόπο της και να προκόψει σε αυτόν. Σε παλαιότερα κείμενα είχαμε προτείνει τη δημιουργία θεσμών που θα αναδείκνυαν την περιοχή στα πλαίσια της τουριστικής ανάπτυξης.

Του Στρατή Μαζίδη

Πριν λίγες ημέρες ένας αναγνώστης που κρατά από ναυτική οικογένεια, έστειλε ένα ερώτημα. Πώς θα βλέπατε τη δημιουργία μιας Ναυτικής Ακαδημίας κι ενός Ναυτικού Λυκείου στην Κάρυστου; 

Θα λέγαμε ότι πρότασή του είναι εξαιρετική. Η Νότια Εύβοια έχει μεγάλη ναυτική παράδοση είτε μιλάμε για αλιεία, είτε για ακτοπλοΐα, είτε για ποντοπόρο ναυτιλία. Βασικά είναι ένα με τη θάλασσα. Περιβάλλεται από τη θάλασσα και ζει εν πολλοίς από αυτήν.

Τι παραπάνω έχουν πχ η Κύμη ή οι Οινούσσες; Όταν όλη η Ελλάδα και η κάθε κωμόπολη διαθέτει κάθε είδους άσχετο ΑΕΙ ή ΤΕΙ, δε δικαιούται η Κάρυστος να έχει ένα ναυτικό Λύκειο και μια Σχολή Εμποροπλοιάρχων; Και εν προκειμένω δε μιλάμε για μια ακόμη κορεσμένη σχολή, αλλά για έναν τομέα όπου πολλές εταιρείες αναζητούν Ελληνες αξιωματικούς και δε βρίσκουν. Επιπλέον η πόλη θα αποκτούσε ζωή και το χειμώνα.

Μια τέτοια προοπτική θα άνοιγε μεγαλύτερες δυνατότητες για το μέλλον αφού μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες θα αναζητούσαν στελέχη από την περιοχή κι ενδεχομένως ευκαιρίες για την Κάρυστο. Επιπλέον με το πέρασμα του χρόνου και λόγω του γεωγραφικού πλεονεκτήματος της Καρύστου θα μπορούσαν παράλληλα με τα παραπάνω να άνοιγαν και ιδιωτικά κέντρα εκπαίδευσης - πιστοποίησης σε μια σειρά τομέων που είναι απαραίτητα στους ναυτικούς για να μπορούν να ταξιδεύουν.

Ένα σχέδιο ανάπτυξης της πόλης ως κέντρο ναυτικής εκπαίδευσης θα ήταν ένα καλό πάτημα για τη διασύνδεση με τις υπόλοιπες Κυκλάδες και την σταθερή παρουσία της Καρύστου στον ακτοπλοϊκό χάρτη.

Η πόλη θα μπορούσε πλέον να ενισχύσει τη ναυτική της παράδοση, να υιοθετήσει την ιδέα, να κινητοποιήσει όλους όσους θα μπορούσαν να συνδράμουν και να το διεκδικήσει. Πρέπει να ξεφύγει από την στασιμότητα και την γκρίνια. Χρειάζεται να βάλει ένα πλάνο και να το προσπαθήσει!

Μοιράσου στο Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.