Παρατηρήσεις σχετικά με τα αντισταθμιστικά από εγκατάσταση και λειτουργία εταιρειών ΑΠΕ στο Δήμο Καρύστου


Με την με αριθμό 277/21-12-2018 απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου αποδέχτηκε την πρόταση δωρεάς της “ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΧΛΑΔΟΤΟΠΟΣ ΑΕ” προς τον Δήμο Καρύστου τεσσάρων αγρών για να αξιοποιηθούν για την τοπική κοινωνία των Νέων Στύρων. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν ενιαίο αγρό που αγοράστηκε από την εταιρεία και δωρίζεται.  Μέχρι εδώ όλα καλά. 

Για το περιεχόμενο όμως της απόφασης, όπως αυτή διατυπώθηκε και δημοσιεύτηκε, έχω σοβαρότατες αντιρρήσεις, επί της ουσίας και ειδικότερα για τα μηνύματα που εκπέμπει προς τους σχετικούς αποδέκτες (Πολιτεία, ΔΕΔΜΗΕ και Εταιρίες). 

Πριν από αυτές, σημειώνω ότι είναι ελάχιστο και αυτονόητο δικαίωμα των δημοτών του Δήμου μας να απαιτούν, τόσο από την Πολιτεία και την ΔΕΔΜΗΕ, όσο και από τις εταιρίες ΑΠΕ που εκμεταλλεύονται στον τόπο μας επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, σοβαρότατα αντισταθμιστικά οφέλη για όλους τους δημότες και για τον τόπο μας και αντιστρόφως αυτονόητη υποχρέωση αυτών να τα αποδώσουν. 

Επί της άνω απόφασης, λοιπόν: 

1ον Αναγράφεται στα πρακτικά «… Το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να εκφράσει τις ευχαριστίες των Δημοτών του Δήμου Καρύστου για την δωρεά … και Αποφασίζει … «εκφράζει τις ευχαριστίες των δημοτών του Δήμου Καρύστου …». Δηλαδή, το μήνυμα της άνω απόφασης είναι ότι οι δημότες του Δήμου μας είναι κατενθουσιασμένοι με τα αντισταθμιστικά και την γενική κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί και συνεχίζει να διαμορφώνεται και εκφράζομε την ευγνωμοσύνη μας. Εάν οπωσδήποτε ήθελαν να εκφράσουν δημόσια τις ευχαριστίες τους, ας ανέφεραν … «ο κ. Δήμαρχος, ο κ. Πρόεδρος του Δ.Σ. ευχαριστούμε την εταιρεία για τη δωρεά …» και όχι να τις φορτώνουν, εντελώς αυθαίρετα, στις πλάτες όλων των δημοτών του Δήμου μας, ώστε να αποφύγουν δημόσιες προσωπικές ευχαριστίες για αυτονόητους λόγους. 

Και για να καταλάβουν όλοι, σχετικά με τι ευχαριστεί την εταιρεία ο κ. Δήμαρχος; Επειδή η εταιρεία ήταν συνεπής σε μια συμφωνία που έκανε με την τοπική κοινωνία των Νέων Στύρων, εκπροσωπούμενη εν προκειμένω από τους Συλλόγους;

Από την εισήγηση του κ. Δημάρχου, προκύπτει ότι τα αντισταθμιστικά οφέλη που επιδιώκουμε είναι μόνον τέτοιου είδους, διότι, όπως επί λέξει στα πρακτικά αναφέρεται, ο κ Δήμαρχος είπε «…να εξαντλήσομε την απορρόφηση των αντισταθμιστικών προς όφελος της περιοχής μας με έντονες διεκδικήσεις …» Όμως, εάν εξαντλήσουμε την απορρόφηση των αντισταθμιστικών μόνον με αυτά και λοιπά παρόμοια (όπως από κοινού προεκλογικά τσιμέντα από τις εταιρίες στα χωριά μας, μετά από 5 χρόνια πλήρους απραξίας), θα μείνουμε με τα ψίχουλα και θα λέμε και από πάνω ευχαριστούμε πολύ. 

Δυστυχώς δεν κατακτώνται έτσι τα δικαιώματα!

2ον Και κυριότερο: Τέτοιες συμπεριφορές-ευχαριστίες αποδυναμώνουν και εξανεμίζουν το πάγιο αίτημα του Δήμου μας, που είναι να απαιτήσουμε σύσσωμοι και δυναμικά εσαεί αντισταθμιστικά οφέλη για όλες τις δημοτικές ενότητες και όλους τους δημότες, μεταξύ των οποίων αντισταθμιστικών την ολοσχερή κατάργηση του τέλους υπέρ ΑΠΕ (δηλαδή της εισφοράς, που οι μόνοι από όλη την Ελλάδα που δεν πρέπει να καταβάλλομε είμαστε εμείς), καθώς και την σημαντικότατη μείωση στις χρεώσεις κατανάλωσης της ΔΕΗ για όλους τους καταναλωτές του Δήμου μας, (πέραν του τι ισχύει για τους καταναλωτές των Τοπικών Κοινοτήτων στην περιφέρεια των οποίων υπάρχουν Αιολικά Πάρκα) και ό,τι άλλο αποφασίσομε ότι δικαιούμαστε. 

Είναι, άραγε, εύκολο αυτό; Με την τακτική που είχαμε και έχουμε είναι παντελώς αδύνατον. Με άλλη τακτική είναι εφικτό. Με συγκροτημένο και σκληρό αγώνα, όλοι θα πιέσουν για να το πετύχουμε, όπως πίεσαν για να ΜΗΝ ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση για την λύση του ιδιοκτησιακού το 2014 και δυστυχώς τα κατάφεραν. 

Τα αντισταθμιστικά αυτά δεν επιτυγχάνονται με παρακάλια και ευχαριστίες μήπως και κερδίσομε τυχόν μελλοντικά προεκλογικά ψίχουλα, αλλά με σκληρό αγώνα όλων μας και έπρεπε προ πολλού να είχαν γίνει σημαία Δημάρχου, Δημοτικού Συμβουλίου, Φορέων και Δημοτών και να τα διεκδικούσαμε με κάθε μορφή πίεσης προς όλους ανεξαιρέτως. Όταν όλα τελειώσουν, θα είναι πλέον πολύ αργά.


Κλείνοντας τα παραπάνω και ως επιτομή τους, επαναλαμβάνω ότι κανένας δημότης του τόπου μας, ενός τόπου που σηκώνει σχεδόν όλο το αιολικό φορτίο της χώρας, δεν οφείλει κανένα ευχαριστώ ούτε σε εταιρίες ούτε στο κράτος. 

Θέλω να σχολιάσω και άλλα δυο σημεία της τοποθέτησης του κ. Δημάρχου.
Ανέφερε ο κ. Δήμαρχος ότι «…οφείλουμε κατ αρχήν να διασφαλίσουμε την προστασία του περιβάλλοντος, την ισόρροπη ανάπτυξη …την προστασία των ιδιοκτητών γης …».
Άραγε, η προστασία του περιβάλλοντος και η ισόρροπη ανάπτυξη θα επιτευχθούν με τις μελλοντικές ανεμογεννήτριες πάνω και δίπλα από την πόλη (τα σπίτια και τα αγροτεμάχια – οικόπεδα) του Μαρμαρίου; Και το ρωτάω αυτό, διότι δεν έχομε ακούσει ακόμη την θέση του κ. Δημάρχου. Άραγε δεν αισθάνεται την ανάγκη και ο κ. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου να συγκαλέσει Δημοτικό Συμβούλιο με αυτό το θέμα, ειδικά μετά την απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Μαρμαρίου, που ομόφωνα αποφάσισε ότι θα αγωνιστεί με κάθε τρόπο για να μην γίνει αυτό το έργο, διότι, όπως αναφέρει η απόφαση, θα καταστρέψει το Μαρμάρι;

Οι δε ιδιοκτήτες γης δεν εισπράττουν προσπάθεια διασφάλισης από την στάση της δημοτικής αρχής. Μόνοι και αβοήθητοι παλεύουν. Σε τέτοια θέματα ο Δήμαρχος πρέπει να είναι - με ειλικρίνεια - δίπλα στους ιδιοκτήτες και να απαιτεί τον πλήρη σεβασμό των εταιριών σε κάθε κατάληψη και χρήση των κτημάτων των δημοτών του Δήμου του, είτε είναι αιολικό πάρκο, είτε δρόμοι , είτε πυλώνες, είτε σταθμοί και η τήρηση αυτών αποτελεί προϋπόθεση για οιαδήποτε εργασία. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την προστασία των ιδιοκτητών γης. Άλλωστε, δεν υπάρχει τοπικό πρόβλημα για την επίλυση του οποίου να μην απαιτείται να είναι μπροστά Δήμαρχος, Πρόεδρος ΔΣ και Αντιδήμαρχοι. Δεν είναι στάση το … δεν έχουμε αρμοδιότητα … κάντε ασφαλιστικά …!

Κατά τον κ. Δήμαρχο, όλα τα ανωτέρω δεν χρειάζονται διότι συναντήθηκε με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Σταθάκη και όλα (αιολικό φορτίο, αντισταθμιστικά, χωροθέτηση, ιδιοκτησιακό, λατομεία) λύθηκαν και όλοι μείνανε κατενθουσιασμένοι και μάλιστα ο αρμόδιος Υπουργός χαιρέτισε την πρωτοβουλία!

Όσοι δεν έχουν διαβάσει το, επικαλούμενο ως μέγα επίτευγμα από τον κ. Δήμαρχο, δελτίο τύπου του Υπ. Περ., να το διαβάσουν και βεβαίως δεν απαιτείται κανένας περαιτέρω σχολιασμός, μιλάει μόνο του. 

Κάρυστος 15-01-2019

Με τιμή,
Ζάχος Δημ. Χατζηνικολής

Μοιράσου στο Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.