Του Στρατή Μαζίδη
Δεν είμαι αισιόδοξος. Το παιχνίδι χάθηκε πριν χρόνια κι αιτία είναι τα χρήματα. Τα αιολικά έφαγαν όλο το βουνό, προκάλεσαν τεράστια ζημιά στη χλωρίδα και την πανίδα, αλλά ταυτόχρονα γέμισαν διαμερίσματα και έστειλαν πελάτες σε καταστήματα τις περιόδους που δεν κυκλοφορεί ψυχή. Σε απλά λόγια, κάποιοι δεν τα ήθελαν και κάποιοι δε χαλάστηκαν βλέποντας να εισπράττουν κάποια ψίχουλα σε σχέση με τη γενικότερη μπίζνα των αιολικών.
Αυτό όμως είναι το αποτέλεσμα της ερήμωσης και της αυτοδιαγραφής από άλλες μορφές ανάπτυξης. Πχ όταν τα χωριά του Καφηρέα είχαν ζωή, δεν προχώρησε το σχέδιο για δημιουργία σταθμού πυρηνικής ενέργειας. Η Κάρυστος είχε τουρισμό, μεγάλες ξενοδοχειακές ομάδες και ικανοποιητική παρουσία στην ακτοπλοΐα. Αυτά σιγά σιγά έσβησαν. Δε χρειαζόμαστε πλοίο, δε θέλουμε ξένους, όχι στο ένα, όχι στο άλλο. Ακόμη και τώρα που φτύσαμε αίμα να ξανάρθει ένα πλοίο, κάποιοι θέλουν να το διώξουν.
Παράλληλα άρχισαν να κλείνουν δομές. Έκλεισε η ΔΟΥ για να πάει στην Κύμη. Και γιατί να μην κλείσει η ΔΟΥ της Κύμης που στο τέλος της ημέρας φιλοξενεί και μια ΑΕΝ. Και γιατί να ετοιμάζεται να ανοίξει καινούρια ΑΕΝ στη Νεάπολη και όχι πχ στην Κάρυστο με τη δική της μεγαλύτερη ναυτική παράδοση; Έκλεισε το ΙΚΑ, έκλεισε μια τράπεζα στην Κάρυστο, έκλεισε το ταχυδρομείο στο Μαρμάρι. Ακούμε μόνο για κλεισίματα. Τίποτε δεν ανοίγει σε Χαλκιδοκεντρικό νησί. Η Εύβοια είναι το έκτο σε μέγεθος νησί της Μεσογείου, αλλά από το Αλιβέρι και κάτω, υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση.
Τα χωριά ερήμωσαν. Ποιος να αντισταθεί στα αιολικά; 40-50 άνθρωποι δεν επαρκούν. Ούτε μπορεί να πραγματοποιηθεί αντίσταση χωρίς να είναι μπροστάρης ο Δήμαρχος, που θα οργανώσει διαμαρτυρίες και αν χρειαστεί, θα βγει σε δρόμους και λιμάνια για να σώσει την περιοχή του. Στον αντίποδα, ο Δήμαρχος σαρώνει στις εκλογές κι αυτό σημαίνει ότι για μεγάλη μερίδα του κόσμου αυτό που συμβαίνει στην Καρυστία με τα αιολικά πάρκα δεν αποτελεί θέμα ενδιαφέροντος.
Η Νότια Εύβοια δεν απέκτησε πλειοψηφικό αντι-αιολικό ρεύμα. Αυτή είναι η αλήθεια. Αν ήταν διαφορετικά, θα είχε κατεβάσει συνδυασμό το 2019 σαρώνοντας τα πάντα.
Περιοχές και σημεία σπάνιας ομορφιάς που θα μπορούσαν να αποφέρουν έσοδα με άλλους τρόπους, θυσιάζονται για να αξιοποιηθούν πεταμένες γερμανικές ανεμογεννήτριες.
Κάποτε κολυμπούσες στον κόλπο της Καρύστου και θαύμαζες την επιβλητική Οχη να ορθώνει το ανάστημά της προστατεύοντας τρόπον τινά την πόλη. Ξεχώριζες την κορυφογραμμή της και το Καστέλο Ρόσσο, τώρα μετράς ανεμογεννήτριες.
Μέχρι που θα φτάσει αυτό; Εξαρτάται από τον κόσμο και τις επιλογές του. Στο τέλος της ημέρας αυτός αποφασίζει.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.