Για σοβαρά θέματα [πχ εγκατάσταση μεταναστών που ήρθαν παράνομα] ο Κλεισθένης προβλέπει δυνατότητα τοπικού δημοψηφίσματος

Το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει μια συζήτηση στα κοινωνικά δίκτυα για την περίπτωση εγκατάστασης ως επί το πλείστον μεταναστών που μπήκαν παράνομα στη χώρα στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας και την Κάρυστο.

Η συζήτηση αναθερμάνθηκε μετά την αποστολή των λεωφορείων στη Χαλκίδα με τους αλλοδαπούς που δεν έγιναν δεκτοί από τους κατοίκους στα Βρασνά.

Το θέμα αυτό έχει σημαντικές ιδιαιτερότητες. Ποιοι θα λάβουν τις αποφάσεις; Με ποιες γνώσεις; Με ποια πληροφόρηση; Ποιος ξέρει στην περιοχή πχ επακριβώς τι έχει γίνει στη Συρία από το 2011; Ανοίγονται ιδιαίτερες πτυχές που δε χωρούν να αναλυθούν εδώ και η άγνοια των οποίων δε θα βοηθήσει την κατάσταση αλλά ίσως οδηγήσει σε κινδύνους, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το σενάριο αυτό δεν είναι μακρινό καθώς οι κινήσεις της κυβέρνησης λογικά θα αυξήσουν τις ροές. Αρκεί να αναφέρουμε ότι πριν λίγα χρόνια ζητήθηκε από συγκεκριμένο άνθρωπο στην πόλη η διάθεση ακινήτου για την εγκατάσταση μεταναστών που μπήκαν παράνομα στη χώρα και όποιων λίγων προσφύγων. Η απάντηση ήταν αρνητική.

Σε κάθε περίπτωση ο Κλεισθένης είναι σαφέστατος σε αυτές τις περιπτώσεις προβλέποντας ξεκάθαρα τη δυνατότητα διεξαγωγής τοπικών δημοψηφισμάτων για τα σοβαρά θέματα ενός Δήμου. Ο κόσμος να ενημερωθεί σωστά και να σταθμίσει όλα τα δεδομένα και τις πιθανές εξελίξεις, ώστε να αποφασίσει. Τι πιο τίμιο, καθαρό και δημοκρατικό για όλους τους Δήμους της χώρας;

Μοιράσου στο Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.