Πως αφήνεις μια ορεινή περιοχή στην τύχη της, την απαξιώνεις σταδιακά και μετά τη βιομηχανοποιείς

Το σχέδιο είναι απλό. Αφήνεις μια δύσκολη, ορεινή περιοχή στην τύχη της. Το κυριότερο χωρίς δρόμους. Ο δρόμος Άγιος Δημήτριος Καλλιανού, Αγαθό και μέχρι την Αμυγδαλιά, διανοιχτηκε το 1985. Μεχρι αυτήν την ημερομηνία, ο μισός πληθυσμός, το πιο ζωντανό κομμάτι μάλιστα της Ορεινής Καρυστίας, είχε μεταναστεύει στην πόλη της Καρύστου ή στην Αθήνα.

Αφού λοιπόν ο πληθυσμός συρρικνωθεί, τα άλλα έρχονται από μόνα τους. Κόβεις την δημόσια συγκοινωνία γιατί ΔΕΝ ΣΥΜΦΈΡΕΙ, καταργείς τα σχολεία των χωριών γιατί ΔΕΝ ΣΥΜΦΈΡΟΥΝ για τόσο λίγους μαθητές να λειτουργούν, δεν κάνεις έργα υποδομής στα χωριά, ας βολευτούν με ότι υπάρχει, άλλωστε πόσοι μείνανε πια; Και μετά έρχεται η βιομηχανοποίηση μιας ερημης περιοχής ως φυσικό επακόλουθο.

ΤΡΌΠΟΙ ΑΝΑΓΈΝΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΏΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ:

1) Ενημέρωση του κόσμου στα ορεινά χωριά για προγράμματα της Περιφέρειας που επιδοτούν τουριστικά καταλύματα ή την πρωτογενή παραγωγή.

2) Να ανακηρυχθουν αυτές οι ορεινές, δύσβατες περιοχές ως ακριτικές με φορολογικες ελαφρύνσεις και κάθε είδους προνόμια ώστε ο πληθυσμος να έχει κίνητρα για να μείνει και να μην μεταναστεύει.

3) Να ζητηθουν από την ΕΕ περισσότερα επιδοτούμενα προγράμματα για βιολογικές καλλιέργειες και βιολογική κτηνοτροφία ειδικά για αυτές τις προβληματικές περιοχές, ώστε να έρθουν και νέοι άνθρωποι από αλλού για μόνιμη διαμονή και εργασία.

4) Να κηρυχθουν ως παραδοσιακοί οικισμοί χωριά των ορεινών περιοχών με ιδιαίτερη, διατηρητέα αρχιτεκτονική και να, επιδοτηθεί η συντήρηση τους με σκοπό την εκμετάλλευση τους σαν ξενώνες ή οποιαδήποτε άλλη χρήση.

5) Να ενισχυθεί η δημόσια συγκοινωνία σε αυτές τις περιοχές.

Αυτές είναι κάποιες δικές μου πρώτες γενικές προτάσεις για Αναγέννηση της Ορεινής Στερεάς Ελλάδας, την οποία δεν έχουμε δικαίωμα να παραδόσουμε στις ορέξεις των κάθε λογής συμφερόντων είτε αυτές είναι εξορυκτική βιομηχανία είτε βιομηχανικές αιολικές εγκαταστάσεις.

Βαρελά Βασιλική
Υποψήφια Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρειας Στερεάς Ελλαδας με την παράταξη "Ελεύθερη Στερεά".

Μοιράσου στο Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.