Η άφιξη του Αγίου Φωτός μπορεί να αποτελέσει ακόμη μια ευκαιρία για την Κάρυστο


από βίντεο του Δημήτρη Βερούχη
Μεγάλο Σάββατο και ο Αρχοντας αποπλέει από την Κάρυστο προκειμένου να επιστρέψει αρκετές ώρες αργότερα μεταφέροντας το Αγιο Φως. Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στην προκυμαία σε μια φαντασμαγορική υποδοχή με καΐκια και πλεούμενα να συνοδεύουν τον Αρχοντα ενώ καταπλέει στο λιμάνι. 

Του Στρατή Μαζίδη

Και τι δείχνει αυτή η εικόνα που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο; Ένα ναυτικό τόπο που επιμένει στην παράδοση σε πείσμα των καιρών. Σε μια εποχή όπου τα πάντα αμφισβητούνται, η Κάρυστος διατηρεί την ταυτότητά της και όσα κληρονόμησε.

Τα καΐκια, το άνοιγμα του δρόμου μεσοπέλαγα για να προλάβουμε, η υποδοχή του Αγίου Φωτός, η προσμονή της Ανάστασης του Θεανθρώπου και άλλα πολλά συνθέτουν μια ιδιαίτερη και όμορφη εικόνα. 

Όπως ο παπα-Χριστοφόρος στη Χίο κατά την πρώτη Ανάσταση ή ο ρουκετοπόλεμος στο Βροντάδο, η άφιξη του Αγίου Φωτός στην Κάρυστο θα μπορούσε να αποτελεί κάθε χρόνο ένα ολιγόλεπτο ρεπορτάζ στις μουντές ειδήσεις. Το υλικό άλλωστε υπάρχει και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, αν το επέτρεπαν βέβαια οι κάτοχοί του, προς γενικότερο όφελος της πόλης.

Η τήρηση της παράδοσης με σεβασμό πάντοτε σε αυτή, αυτή η γεύση της παλιάς και πιο σταθερής Ελλάδας που μας κρατά ακόμη όρθιους, θα μπορούσε να αποτελέσει μια ακόμη ευκαιρία για την Κάρυστο με τα πολλά, ιστορικά, ξεχωριστά κι ιδιαίτερα προσκυνήματά της.
 
Η ελληνορθόδοξη κληρονομιά της πόλης θα μπορούσε να εξελιχθεί σε δυνατό χάρτι, πάντοτε όμως με την απαραίτητη προσοχή και σεβασμό στα θέματα αυτά για να μη χαθεί η πνευματικότητα μπροστά στην εμπορικότητα όπως συνέβη σε άλλες περιοχές. 

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Μοιράσου στο Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.