Το υδρογραφικό ΣΤΡΑΒΩΝ στο λιμάνι - Ποια είναι η αποστολή του και από ποιον έλαβε το όνομά του

ikarystos.gr - Το υδρογραφικό του Πολεμικού μας Ναυτικού "ΣΤΡΑΒΩΝ" βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στο λιμάνι της Καρύστου. 

Υδρογραφικό χαρακτηρίζεται το πλοίο εκείνο που κύριο αντικείμενο έχει την υδρογραφική έρευνα, εφοδιασμένο με κατάλληλα επιστημονικά όργανα και προσωπικό. Τα πλοία αυτά ανήκουν κυρίως στις Υδρογραφικές υπηρεσίες των ναυτικών χωρών, καθώς επίσης και σε κρατικά ή ιδιωτικά ινστιτούτα «κέντρα» θαλάσσιας έρευνας. Όταν η δραστηριότητα αυτών των πλοίων επεκτείνεται σε ανοικτές θάλασσες χαρακτηρίζονται «ωκεανογραφικά» τα οποία είναι εξοπλισμένα με περισσότερα όργανα, βαθυσκάφη, καθώς και με ελικοδρόμιο.

Ο Στράβων (64 π.Χ. - 24 μ.Χ.) ήταν Έλληνας γεωγράφος, φιλόσοφος και ιστορικός, ο οποίος έζησε στη Μικρά Ασία το διάστημα κατά τη μεταβατική ιστορική περίοδο από τη Ρωμαϊκή Δημοκρατία στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία

Ως γεωγράφος, ο Στράβων συγκαταλέγεται στους διασημότερους της εποχής του και γενικότερα της αρχαιότητας. Το έργο του Γεωγραφικά, που αποτελείται από 17 βιβλία, σώζεται ακέραιο και σε άριστη κατάσταση, χαρίζοντας παράλληλα τη φήμη και τη δόξα του στους κατοπινούς αιώνες. Πρόκειται για ένα περιληπτικό μεν, αλλά σαφέστατο και μεθοδικό σύγγραμμα, όχι απλά και μόνο χρήσιμο, αλλά και πραγματικά πολύτιμο σε ό,τι αφορά στην πληροφόρηση για τα πράγματα της εποχής του, καθώς παρουσιάζει την περιγραφική ιστορία ανθρώπων και πόλεων από διαφορετικές περιοχές του τότε γνωστού κόσμου. Το έργο αυτό του Στράβωνα είναι, θα μπορούσε να λεχθεί, ο πιο ακριβής και ποιοτικός "Παγκόσμιος Γεωγραφικός Άτλας" της εποχής του. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το ακριβές χρονοδιάγραμμα της συγγραφής του έργου του, ωστόσο αναφορές στα κείμενά του τοποθετούν την ολοκλήρωση των Γεωγραφικών στο διάστημα κατά το οποίο τα ηνία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας είχε ο Τιβέριος.



Τεχνικά χαρακτηριστικά

Ναυπήγηση: 1989
Εκτόμισμα: 250 t
Μήκος: 33 m
Πλάτος: 6.1 m
Ταχύτητα: 9.5/12.5 kts
Μηχανές: 2 diesel ( 2 x 660 HP)
Πλήρωμα: 2 Αξιωματικοί και 30 Υπαξιωματικοί κοί & Ναύτες
Υ/Γ Συστήματα: Ηχοβολιστικό απλής δέσμης (single beam) E-Sea Sound 206 (Marimatech), LRK/GPS/EGNOS (AQUARIUS 5002) LAZ ELAC 721, MICROFIX, HYPACK 8.9, MAX Hydrographic Software

Μοιράσου στο Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.