Αντί να φτιάξουμε προβλήτα, φυτεύουμε ανεμογεννήτριες

Εσχάτως παρακολουθώ τις αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα για τα καινούρια αιολικά πάρκα που βρίσκονται στα σκαριά στη Νότια Εύβοια. Αφού ξεφύτρωσαν εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, αφού φαγώθηκε όλο το βουνό, αφού σαρώθηκαν τα πάντα, επαναλαμβάνουμε τα ίδια πράγματα. Πήρε κι ο Δήμος Καρύστου, λέει, απόφαση, να πει ΟΧΙ σε νέα αιολικά πάρκα. 

Του Στρατή Μαζίδη

Αφού έχουμε 300; 400; 500; 600; ανεμογεννήτριες στην Καρυστία, ξαφνικά λέμε ότι είμαστε αρνητικοί στην 601η. Λες και παίζουμε ποδόσφαιρο, χάνουμε 7-0 στο 85' και κάνουμε αλλαγές για να...μη φάμε το 8ο. Στο πρώτο, στο δεύτερο γκολ τι κάναμε; Και ποιος θα πάρει σοβαρά την όποια αντίδραση ακριβώς με αυτήν την εικόνα των αμέτρητων ανεμογεννητριών;

Έχετε μετρήσει από το πλοίο στα Νέα Στύρα τις δεκάδες ανεμογεννήτριες; Έχετε παρατηρήσει στην πεδιάδα ερχόμενοι προς Κάρυστο πόσες έχουν ξεφυτρώσει; Αν ο καιρός είναι καθαρός, από τον Υμηττό βλέπεις τα αιολικά πάρκα στην Καρυστία.

Το 2017 όταν ξεκίνησε αυτή η σελίδα, ο ΣΠΠΕΝΚ το πάλευε να σώσει τον Καφηρέα. Τότε κάποιοι έλεγαν ότι "οι ανεμογεννήτριες θα είναι από πίσω, δε θα φαίνονται από την Κάρυστο". Πας στον Πλατανιστό και βλέπεις πια πτερύγια πάνω από το κεφάλι σου. Εν τω μεταξύ αν κολυμπάς σήμερα οπουδήποτε στον κόλπο της Καρύστου ήδη μετράς μπόλικες ανεμογεννήτριες που...δε θα φαίνονταν ή θα έμπαιναν μόνο πίσω.

Η ζημιά ενός τόπου δεν σταματά με λόγια και χαρτιά. Σταματά όπως σταμάτησε τη δεκαετία του 1970 η προσπάθεια απόπειρας κατασκευής πυρηνικού σταθμού στον Καφηρέα. Τότε όμως η ύπαιθρος δεν είχε ερημώσει, δεν υπήρχε ίντερνετ κι ο κόσμος ήταν ενεργός.

Οι δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν μια ετελευταία ευκαιρία, αν πραγματικά υπήρχε ένα ισχυρότατο αντι-αιολικό ρεύμα στη Νότια Εύβοια, να κατέβει στις εκλογές φέρνοντας τα πάνω κάτω. Κάτι τέτοιο δε συνέβη κι αυτό μάλλον σημαίνει πως δεν υπήρχε η αντίστοιχη δυναμική στην κοινωνία. Άλλωστε, κακά τα ψέματα, η κατασκευή αιολικών πάρκων συνιστά οικονομική δραστηριότητα, οπότε υπάρχει και κόσμος που οφελείται [προσωρινά].

Αποτέλεσμα; Να βλέπεις τώρα μια πόλη, που κάποτε ήταν χιλιόμετρα μπροστά στον τουρισμό από τις τότε φτωχές Κυκλάδες και με σημαντικές τουριστικές μονάδες για εκείνη την εποχή, να έχει γεμίσει έλικες, να πανηγυρίζει επειδή μετά από 20 χρόνια έρχεται ένα πλοίο για 5 λεπτά δύο φορές την εβδομάδα και 3 1/2 χρόνια τώρα να μην μπορεί να φτιάξει μια απλή προβλήτα είτε έξω από το λιμενοβραχίονα, είτε στο αρχιπέλαγος, είτε στο καρνάγιο, να δένουν απρόσκοπτα δύο πλοία της προκοπής.

Μοιράσου στο Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.