Διαδικτυακή Συνάντηση Φορέων & Συλλόγων Δήμου Καρύστου για την αιολική επίθεση στη Νότια Καρυστία

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΦΟΡΕΩΝ & ΣΥΛΛΟΓΩΝ

ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΥΣΤΟΥ - “ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ”


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κάρυστος, 21-03-2021

Σταθεροί στο “ΚΑΜΙΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΡΥΣΤΟΥ-ΦΤΑΝΕΙΑ ΠΙΑ”, Σύλλογοι και Φορείς του Δήμου προκάλεσαν, την Πέμπτη 18 Μαρτίου, διαδικτυακή συνάντηση στην οποία παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνης Σπανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Εύβοιας, κ. Γιώργος Κελαϊδίτης, οι βουλευτές του νομού κ.κ. Σίμος Κεδίκογλου, Θανάσης Ζεμπίλης, Σπύρος Πνευματικός, Μίλτος Χατζηγιαννάκης, ο Δημάρχος και οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Καρύστου, κ.κ. Λευτέρης Ραβιόλος, Ζάχος Χατζηνικολής και Δημήτρης Παρασκευάς και οι εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του Δήμου Καρύστου.

Στόχος της πρόσκλησης ήταν να συζητηθεί σε ανώτατο επίπεδο Δήμου, Νομού, Περιφέρειας & Βουλευτών, η αιολική επίθεση που δέχεται η Νότια Καρυστία, οι ενέργειες που ο καθένας μπορεί και πρέπει να κάνει από την πλευρά του, αλλά και ο συντονισμός κοινών ενεργειών για να αποτραπεί η ολοκληρωτική μετατροπή της περιοχής σε βιομηχανικό τοπίο.

Η συζήτηση, που συντόνισε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καρύστου, κ. Αλκιβιάδης Βόσσος, ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις εκπροσώπων συλλόγων και φορέων, που η συμμετοχή τους εξασφάλιζε χωρική και επαγγελματική εκπροσώπηση του συνόλου του πληθυσμού του δήμου.

Όλοι τους κατέθεσαν στους καλεσμένους πολιτικούς την αγανάκτηση και την αγωνία τους για την αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος των περιοχών τους και για τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχει η επέκταση των ανεμογεννητριών, η οποία γίνεται για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εταιρειών και μόνο, σε όλες τις άλλες ανθρωπογενείς οικονομικές δραστηριότητες. Δόθηκε έμφαση στην παραβίαση της φέρουσας ικανότητας της Δ.Ε. Καφηρέα και όλου του Δήμου και τους έθεσαν προ των ευθυνών τους.

Κοινός τόπος των τοποθετήσεων των καλεσμένων πολιτικών ήταν ότι η Νότια Καρυστία έχει υπερκορεστεί, ότι σηκώνει ένα δυσανάλογο φορτίο σε σχέση με την έκταση και τον πληθυσμό της και ότι χρειάζονται στοχευμένες ενέργειες από όλους, με πρώτη την επίσκεψη στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την οποία ο κ. Περιφερειάρχης προσδιόρισε μέσα στις επόμενες μέρες.

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών διαβάστηκαν στους καλεσμένους ερωτήσεις, οι οποίες είχαν σταλεί από πριν στους κ.κ. Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχη και βουλευτές ώστε να είναι προετοιμασμένοι.

Από την συζήτηση που ακολούθησε έγινε ξεκάθαρο ότι, παρά την παραδοχή ότι απαιτείται εντατικοποίηση ενεργειών και πρωτοβουλιών, υπήρχε κενό στον συντονισμό και στην σύνθεση δυνάμεων, ενώ δεν ορίστηκαν ακριβείς ενέργειες σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, την στιγμή που οι ημερομηνίες είναι πιεστικές για να αποτραπεί η κατασκευή νέων αιολικών σταθμών σε όποιο στάδιο αδειοδότησης και αν βρίσκονται.

Οι εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων ζήτησαν να επαναληφθεί όμοια συνάντηση, ενώ θα συνεχίσουν την ενημέρωση πολιτικών φορέων και τις επαφές προκειμένου να καταστεί σε όλους σαφές ότι η Καρυστία είναι πια ενωμένη στον κοινό στόχο να αποκρούσει με κάθε μέσο την “αιολική επίθεση”.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά το τέλος της συζήτησης, ζήτησαν από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και εκείνος συμφώνησε στην σύγκλιση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου, για συζήτηση και λήψη απόφασης επί θεμάτων που θα του αποσταλούν και όλα έχουν να κάνουν με άμεσες ενέργειες του Δήμου, σε συνέχεια και συνέπεια των ομόφωνων αποφάσεων του Δ.Σ για καμία άλλη ανεμογεννήτρια στο Δήμο Καρύστου.


-Οι ερωτήσεις που τέθηκαν:

1) Ύστερα από γνωμοδότηση δικηγόρου και έλεγχο Πολιτών Μηχανικών των Συλλόγων καταλήξαμε ότι υπάρχει μη σύννομη πολύ μεγάλη υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας στην ΔΕ Καφηρέα και μικρότερης κλίμακας στην ΔΕ Στυρέων και Μαρμαρίου.

Τι θα κάνετε από την μεριά σας για την επίλυση αυτού του πολύ σοβαρού προβλήματος και πιθανώς και αδικήματος;

Σκοπεύετε μετά από συνεννόηση μαζί μας να καταθέσετε γραπτή ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό για την μη σύννομη υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας στον Δήμο Καρύστου;

2) Τι θα πράξετε για να αποτραπεί μια αύξηση της φέρουσας ικανότητας πέραν αυτής που αναφέρεται στο χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ στον Δήμο Καρύστου;

3) Σε επικείμενη αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ σε το ενέργειες θα προβείτε για να ενταχθεί η ΔΕ Στυρέων στις τουριστικές περιοχές και να υπάρξει κατά συνέπεια μείωση του αριθμού των τυπικών ανεμογεννητριών ανά 1000 στρέμματα όπως ισχύει για παράδειγμα στην ΔΕ Καρύστου;

4) Επειδή το τελευταίο διάστημα είναι ξεκάθαρη η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου με ομόφωνες αποφάσεις του για "Καμία άλλη ανεμογεννήτρια στον Δήμο Καρύστου σε όποιο στάδιο αδειοδότησης και αν βρίσκεται" εσείς τι θα κάνετε για να ασκήσετε πίεση στην την Κυβέρνηση ώστε η απαίτηση της Καρυστίας να υλοποιηθεί;

5) Κοινοτικά Συμβούλια, φορείς και Σύλλογοι της Επιτροπής Αγώνα, ζητούν από το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνη απόφαση για να μην επιτραπεί η εκφόρτωση στα λιμάνια και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του Δήμου , καθώς και να μην επιτραπεί η κατ' εξαίρεσιν παραχώρηση άδειας διέλευσης βαρέων οχημάτων μεταφοράς εξαρτημάτων ανεμογεννητριών από τον υπό κατασκευή δρόμο Στύρα - Πορτολάφια. Περιμένουμε ξεκάθαρη δέσμευση από τους κκ Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχη και ξεκάθαρη στήριξη των κ. κ. Βουλευτών.

6) Ποια είναι η άποψη σας για την ένταξη των αιολικών σταθμών της εταιρίας Sofrano (ΕΛΛΑΚΤΩΡ) στις Στρατηγικές Επενδύσεις και αν διαφωνείτε τι σκοπεύετε να κάνετε για να ανατραπεί αυτή η απόφαση της διϋπουργικής;

7) Πως θα προστατέψετε την Νότια Καρυστία και από την καταστροφή των θαλασσών της, όταν ήδη έχουμε αιτήσεις υπό αξιολόγηση με θαλάσσιου σταθμούς κατά μήκος της ακτογραμμής του Καβοντόρο και αλλού; Γνωρίζετε τους όρους εγκατάστασης τέτοιων αιολικών σταθμών;

Στην συζήτηση από μεριάς των Συλλόγων και Φορέων πήραν τον λόγο οι :

ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Καρύστου

ΒΕΡΟΥΧΗΣ ΚΩΣΤΑΣ Πρόεδρος Αναπτυξιακού Συνδέσμου Καρυστίας

ΑΡΑΠΑΚΗ ΑΛΙΚΗ Πρόεδρος Εμπορικού-Επαγγελματικού & Βιοτεχνικού Συλλόγου Στυρέων, εκπροσωπώντας, πέρα από τον Εμπορικό Σύλλογο Στυρέων, την πλειονότητα των Δημοτικών Συμβούλων και τους Προέδρους όλων των Τοπικών Συμβουλίων του τέως Δήμου Στυρέων, καθώς και τους Συλλόγους (Σύλλογος Ξενοδόχων Στύρων, Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσοχωρίων, Πολιτιστικός Σύλλογος Τσακαίων, Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυποτάμου, Πολιτιστικός Σύλλογος Καψάλων και Σύλλογος Γυναικών Νέων Στύρων και Περιχώρων),

ΚΑΠΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Πρόεδρος Εξωραϊστικού Συλλόγου Νιμποριού

ΜΑΝΩΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Μέλος Συλλόγου Ιδιοκτητών Γης Καρύστου

ΝΟΒΑ ΓΙΑΝΝΑ Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Τουρισμού Καρύστου

ΚΕΚΗΣ ΖΗΣΗΣ Πρόεδρος Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Μαρμαρίου

ΣΦΥΡΙΔΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ Πρόεδρος Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Νότιας Καρυστίας

ΒΕΡΟΥΧΗ ΜΑΡΙΑ Πρόεδρος Επαγγελματιών & Βιοτεχνών Καρύστου

ΝΤΑΣΙΟΥ ΣΟΝΙΑ Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Καρύστου

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΛΙΤΣΑ Εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Καρύστου & Γραμματέας Μελισσοκομικού Συλλόγου Καρύστου «Δημήτρης Ρήγας»

ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ Εκπρόσωπος Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας

ΒΑΡΕΛΑ ΒΙΚΥ Εκπρόσωπος Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΛΟΥΠΗΣ Πρόεδρος Συλλόγου Καβοντοριτών Εύβοιας «Ο Καβοντόρος»

ΤΣΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Πρόεδρος Κοινότητας Νέων Στύρων

ΡΟΔΟ ΣΦΥΡΙΔΗ Εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Φορέων & Πολιτών Νότιας Καρυστίας

Μοιράσου στο Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.