Έντονη ανησυχία με την εξέλιξη της πανδημίας στην πόλη και το έλλειμμα ενημέρωσης

Την έντονη ανησυχία αρκετών χρηστών του διαδικτύου έχει προκαλέσει η ανάρτηση γνωστής φαρμακοποιού της Καρύστου στα κοινωνικά δίκτυα όπου αναφέρει ότι πολίτες οι οποίοι νοσούν και έχουν τεθεί σε καραντίνα κυκλοφορούν ελεύθερα. Τη συγκεκριμένη και εντελώς ανησυχητική αυτή αναφορά επιβεβαιώνει και μία πολύ σοβαρή πηγή ενώ όπως φαίνεται αυξάνεται η πίεση στο Διόκλειο Νοσοκομείο Καρύστου.

Του Στρατή Μαζίδη

Δυστυχώς όλα δείχνουν ότι στην Κάρυστο συνέβη αυτό που είδαμε και σε κεντρικό επίπεδο έως ένα βαθμό, δηλαδή επανάπαυση στα θετικά νούμερα των πρώτων μηνών που βασίστηκαν στο κλείσιμο των πάντων. Επίσης σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες των 50% των επιβεβαιωμένων δειγμάτων σε τεστ για τον κορωνοϊό είναι ηλικίας κάτω των 18.

Σε τοπικό επίπεδο ίσως θα μπορούσαν να είχαν γίνει κάποια πράγματα με πρώτο και καλύτερο την ενημέρωση των κατοίκων (διότι όλο αυτό το διάστημα ακούγονται αρκετά αλλά εκ των οποίων ισχύουν και άλλα όχι, είναι όμως απόλυτα δικαιολογημένα κάτω από το πνεύμα της ανησυχίας των πολιτών) και τη διατήρηση μιας επιφυλακής χωρίς να καταφεύγουμε σε υπερβολές.

Είχαμε τονίσει σε προηγούμενο χρόνο σε αυτά τα τέσσερα χρόνια παρουσίας της σελίδας ότι η έλλειψη συστηματικής ενημέρωσης από το δήμο Καρύστου για τα ζητήματα της πόλης δημιουργεί αντίστοιχο έλλειμμα πληροφόρησης για τα σοβαρά θέματα. Φυσικά τα υγειονομικά ζητήματα δεν άπτονται του δήμου, πρέπει να είμαστε δίκαιοι σε αυτό. Ωστόσο μία δημοτική αρχή και ειδικά όσον αφορά δήμους στο μέγεθος αυτού της Καρύστου επειδή μπορεί να έχει άμεση και σωστή ενημέρωση, θα ήταν χρήσιμο να την προωθεί στους δημότες. Άλλωστε η νομοθεσία προβλέπει σχετικά ώστε να βοηθά τις δημοτικές αρχές στο συγκεκριμένο τομέα παρέχοντας τα σχετικά εργαλεία τόσο γενικά όσο και ειδικά λόγω κορωνοϊού.

Εν προκειμένω μπορούσε να είχε δημιουργηθεί ένας μηχανισμός με τη συμμετοχή φορέων της πόλης ο οποίος θα αναλάμβανε να ενημερώνει τακτικά για την εξέλιξη της πανδημίας στην Κάρυστο σε περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει, κάτι που δυστυχώς είναι αρκετά πιθανό.

Επίσης έχει τεθεί ένα ακόμη ερώτημα. Ποιος ευθύνεται για τον έλεγχο της τήρησης της καραντίνας όσων έχουν τεθεί σε τέτοιο καθεστώς.

Καταρχήν το ίδιο το άτομα το οποίο οφείλει με υπευθυνότητα να προστατεύσει το διπλανό του.

Κατά δεύτερον, είναι γνωστό ότι ο ΕΟΔΥ ενημερώνει σε τοπικό επίπεδο την Αστυνομία ως προς το ποιοι έχουν τεθεί σε καραντίνα / νοσούν κτλ, η οποία οφείλει να ασκεί τους σχετικούς ελέγχους για να διαπιστώνει πως όσοι τυχόν έχουν τεθεί σε καθεστώς καραντίνας το τηρούν. Α.Τ. Καρύστου, ένα καλό σημείο λοιπόν για να ξεκινήσει κανείς τις ερωτήσεις.

Μοιράσου στο Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.