Η αγανάκτηση των κατοίκων του Πλατανιστού

Στις 28/9 κάτοικοι του Πλατανιστού διαμαρτυρήθηκαν κατά του νέου Αιολικού Σταθμού (ΑΣ) στο ύψωμα Παλαιόπυργος. Το ύψωμα βρίσκεται ΝΑ του χωριού πάνω από την παραλία Ποτάμι. Αρχικά η άδεια του ΑΣ (6 α/γ) ανήκε στην ΕΝΕΛ, αλλά ύστερα πέρασε στα χέρια άλλης εταιρείας. Είναι μια πρακτική που εφαρμόζει η ΡΑΕ προκειμένου να δοθούν οι ανενεργές άδειες ΑΣ σε εταιρείες που μπορούν να τις υλοποιήσουν. Με αυτό τον τρόπο και με το νέο ευνοϊκό καθεστώς αδειοδότησης δεν θα μείνει γωνιά της Ν. Καρυστίας χωρίς α/γ.

Οι κάτοικοι του Πλατανιστού βλέπουν ότι το χωριό τους πάει να περικυκλωθεί από ανεμογεννήτριες (α/γ) και η ζωή τους θα γίνει αβίωτη. ΄Ηδη έχουν τοποθετηθεί ΒΔ του χωριού 13 α/γ, ενώ πρόκειται να μπουν κι άλλες ΒΑ και ΝΔ συν του Παλαιόπυργου. Δυστυχώς η αντίδραση ξεκίνησε καθυστερημένα αφού ο συγκεκριμένος ΑΣ και οι υπόλοιποι που θα στηθούν είναι αδειοδοτημένοι στο τελικό στάδιο. Ωστόσο η αντίσταση που προβάλλουν οι κάτοικοι, εάν κλιμακωθεί και οργανωθεί κατάλληλα, ασκεί πολιτική πίεση που καθιστά προβληματική την εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών.

Η σιωπή που κρατά η τοπική κοινωνία της Νότιας Καρυστίας μέχρι σήμερα μεταφράζεται σε αποδοχή και έχει το αποτέλεσμα να προσελκύει περισσότερες εταιρείες αφού είμαστε εύκολη λεία. Αντίθετα τοπικές κοινωνίες που αντιστάθηκαν κέρδισαν ανάκληση αδειών (περίπτωση Σκύρου) ή το παλεύουν σύσσωμοι και πιθανόν να γλιτώσουν (περίπτωση Αγράφων).

Ακούγονται συχνά στον τόπο μας μοιρολατρικές απόψεις όπως ‘είναι πολύ αργά πια΄, ‘δεν γίνεται τίποτα’ κλπ. Η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε κάπου στη μέση αφού πρόκειται να μπουν περισσότερες α/γ που θα χειροτερεύσουν τις καταστροφικές συνέπειες. Δεν πρέπει να σηκωθούμε και να τους πούμε ‘ΦΤΑΝΕΙ ΩΣ ΕΔΩ! ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ Α/Γ ΣΤΗ Ν. ΚΑΡΥΣΤΙΑ’ όπως κάνουν οι Πλατανιστιώτες για το χωριό τους; Η τοπική κοινωνία καλείται, αφού πρώτα προβληματιστεί για την υπερσυγκέντρωση αιολικών σταθμών, να σηκωθεί και να υπερασπιστεί το ζωτικό χώρο και τα ουσιαστικά αγαθά επιβίωσης των επόμενων γενεών. Όσο καθυστερεί να αναλάβει τις ευθύνες της, τόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα.


Για τον ΣΠΠΕΝΚ



Η Πρόεδρος - Χ. Μπερέτη

Ο Γραμματέας - Θ. Μπινιάρης

Μοιράσου στο Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.