Μεγαλιθικά Μνημεία: Δρακόσπιτα

Μεγαλιθικά Μνημεία στην Ελλάδα - Το μυστήριο των προϊστορικών μεγαλιθικών μνημείων και η Ελλαδα

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάποια αξιόλογη και ολοκληρωμένη έρευνα για τις μεγαλιθικές κατασκευές, παρά μόνο λίγες αναφορές για μενχίρ και ντολμέν.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο αρχαίος πολιτισμός που υπήρχε κάποτε εδώ κατασκεύαζε μεγαλιθικά μνημεία.

Ίχνη μεγαλιθικών κατασκευών συναντάμε στη Θράκη, στην Εύβοια, στην Πελοπόννησο, στη Νάξο, στη Μύκονο, στην Κω, στην Σαμοθράκη, στην Μανη κ.α.

Αν και δεν είναι τόσο μεγάλες σε μέγεθος ή δεν φανερώνουν τη λειτουργικότητα τους, όπως αυτές στη Β.Δ. Ευρώπη, εν τούτοις έχουν όλα τα χαρακτηριστικά των μεγαλιθικών κατασκευών.
Η χρονολόγησή τους έχει γίνει κυρίως με βάση τα αρχαιολογικά ευρήματα των ανασκαφών που ανακαλύφθηκαν κοντά τους και τοποθετούνται τουλάχιστον σε προϊστορική εποχή.
Ο κόσμος δεν ξεκίνησε βέβαια με τα μνημεία της καταγεγραμμένης Ιστορίας, καθώς η ανθρώπινη δράση έβραζε ήδη από την προϊστορία.

Εκατοντάδες τοποθεσίες της οικουμένης φιλοξενούν την πρωτόγονη αυτή ανθρώπινη δραστηριότητα, με τη λειτουργικότητα και τους σκοπούς των «ιερών» αυτών να ξεπερνούν πολλές φορές τον σύγχρονο άνθρωπο.

Τα μνημεία των μεγαλιθικών πολιτισμών στέκουν σύμβολα του αεικίνητου ανθρώπινου πνεύματος, την ίδια ώρα που υπονομεύουν ανοιχτά τις γνώσεις μας για το παρελθόν μας ως ανθρωπότητα...
Στην Ελλάδα υπάρχουν Μεγαλιθικα Μνημεία σχεδόν σε όλη την επικράτεια.

ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΑ

Τα δρακόσπιτα είναι μεγαλιθικά κτίσματα φτιαγμένα από πέτρα και από τεράστιες πέτρινες πλάκες για σκέπη χωρίς προσθετικά υλικά, με βαθμιδωτή πυραμιδική στέγη.είναι άγνωστο από ποίους φτιάχτηκαν και τι σκοπό εξυπηρετούσαν.
Τα μεγαλιθικά αυτά κτίσματα που μία πλάκα μπορεί να ζυγίζει και δυο τόνους τα συναντάμε στην Νότια Εύβοια, Υμηττό, Τήνο Αίγινα και αλλού στην Ελλάδα.
Προκαλούν πονοκέφαλο σε αρχαιολόγους και μηχανικούς, γιατί είναι γεωμετρικά τέλεια και η κατασκευή τους σχεδόν αδύνατη με την τεχνολογία της εποχής που κατασκευάσθηκαν.
Τα δρακόσπιτα έχουν πρόσφατα ερμηνευθεί ως κτίσματα θρησκευτικής σημασίας («οίκοι») όπου λατρευόντουσαν αρχαίες ελληνικές θεότητες, σαν φρυκτωριες και σαν αστεροσκοπεία.

1) Δρακόσπιτα της Νότιας Ευβοιας

Στη Νότια Εύβοια υπάρχουν περίπου 26 "Δρακόσπιτα" διάσπαρτα στα Στυρα και την ορεινή Καρυστία και το τελειότερο και καλύτερα συντηρημένο βρίσκεται στην κορυφή της Οχης.
Το 2002 και το 2004 αρχαιολόγοι επισκέφτηκαν το Μνημείο της Οχης και μεταξύ των άλλων ανέφεραν ότι :
"... . Ο προσανατολισμός του κτίσματος, ο μεγάλος άξονας του οποίου βρέθηκε να είναι ευθυγραμμισμένος με την ανατολή του Σείριου γύρω στο 1100 π.Χ., μια χρονολογία που δεν έρχεται σε αντίφαση με παλαιότερες αρχαιολογικές χρονολογήσεις βασισμένες σε τέχνεργα ανακαλυφθέντα στο εσωτερικό του"
Κατέληξαν λοιπόν σε αυτό το συμπερασμα:
".. Πιθανότερη είναι η υπόθεση του ναού της Ήρας που ταυτόχρονα θα ήταν ένα «παρατηρητήριο των ουρανών», ένα αρχαίο αστεροσκοπείο.
Η άποψη του θρησκευτικού κτίσματος έχει υποστηριχθεί, εκτός από τον καθηγητή Ν.Κ. Μουτσόπουλο (1960, 1978-80, 1992), από τους A. Baumeister (1864), J. Girard (1851) και C. Bursian (1855)."

2) Δρακόσπιτο στον Υμμητό

Στο νότιο-δυτικό Υμηττό συναντάμε ένα τέτοιο περίεργο κτίσμα, ευρισκόμενο κοντά σε ένα αρχαίο λατομείο στη θέση ''καράβι''.

3) Δρακόσπιτο Ελλάνιου Όρους στην Αίγινα

Κάτω από την κορυφή του Ελλανίου ορούς της Αίγινας, σε υψόμετρο περίπου 500 μέτρων και σε αρκετά απομονωμένη περιοχή κοντά στο χωρίο Σφεντούρι, στέκουν τα μυστηριώδη ερείπια ενός δρακόσπιτου.
4)Δρακόσπιτα στην Τήνο (Για τα οποίο βρήκα ελάχιστες πληροφορίες , πιθανόν να υπάρχουν πάνω από ένα όμως)

Εκτός από Δρακόσπιτα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και άλλου είδους μεγαλιθικές κατασκευές όπως Ντολμεν και Τοιχεια στη Σαμοθράκη, Θράκη και νήσο Κω, μεγαλιθικα κτίρια στην Μανη κλπ
Το μυστήριο των μεγαλιθικών κατασκευών στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο είναι σαγηνευτικό.
Υπάρχει σύνδεση όλων αυτών των κατασκευών με έναν άγνωστο πολιτισμό;
Ποτε και από ποιους κατασκευάσθηκαν;

Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι Αρχαιολογία σαν επιστήμη, θα υποστεί μεγάλες ανατροπές αν μελετηθει σε βάθος αυτό το θέμα.
Κυρίως η χρονολόγησή της απαρχής του ανθρώπινου πολιτισμού που φαίνεται να χάνεται στα βάθη της προϊστορίας αντίθετα με τις επικρατούσες θεωρίες.

Βαρελά Βασιλική
Πολιτικός Μηχανικός

Μοιράσου στο Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.