Η θέση που άνοιξε (καθυστερημένα) αλλά το πλοίο δε φάνηκε ακόμη

Τελικώς απομακρύνθηκε έστω και καθυστερημένα μια κολώνα ηλεκτροφωτισμού, μαρκαρίστηκε με χρώμα το σημείο, γράφτηκε και το όνομα του καραβιού, όμως το PAROS JET δε φάνηκε ούτε το πρωί της Τρίτης (με βάση τα όσα άκουσα στις συζητήσεις της Δευτέρας) ούτε της Πέμπτης όπως κυκλοφορούσε τόσο καιρό.

Του Στρατή Μαζίδη

Η εικόνα πάντως του κατάπλου ενός πλοίου σε ένα λιμάνι και να μην καταφέρει να δέσει επειδή υπήρχαν εμπόδια για τα οποία ο πλοίαρχος είχε ενημερώσει από την Πέμπτη, δεν έκανε καλό. Γνωστός μου που βρέθηκε στη Ραφήνα, έκανε μια διερευνητική βόλτα στα πρακτορεία και οι απαντήσεις που λάμβανε εμπεριείχαν το χαμόγελο με την αναφορά στο περιστατικό. 

Θα αναρωτηθεί κανείς, για αυτό δεν έχει έρθει ακόμη το πλοίο; Μάλλον όχι αλλά ήταν λάθος και ας μάθουμε από αυτό. Άλλωστε ΑΝ τελικά έρθει το πλοίο, κι αν γίνουν όλα τα αναγκαία ΑΝ για να ξανάρθει την Ανοιξη, τότε θα χρειαστούν αρκετές παρεμβάσεις στο λιμάνι το χειμώνα. Ίσως μάλιστα να είναι μια ευκαιρία να εξεταστεί εκ νέου συνολικά το ζήτημα "λιμάνι της Καρύστου" και ορισμένες αστοχίες όπως η επέκταση του λιμενοβραχίονα που κατέστρεψε μέρος της ακτογραμμής. Κι ενδεχομένως ο Δήμος Καρύστου να πρέπει να δει σοβαρά το ενδεχόμενο να κινηθεί σε επίπεδο αποζημιώσεων και διορθωτικών παρεμβάσεων.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο πλοίαρχος πριν καν προσγειωθεί με το ελικόπτερο στην άγκυρα, δεν έδειχνε ιδιαίτερα πρόθυμος να φέρει το πλοίο στο λιμάνι. Η πραγματικότητα συνηγορεί προς αυτό. Κανείς δε γνωρίζει τους διαλόγους του με το γραφείο μετά τον κατάπλου, ο οποίος έγινε μάλλον ως αγγαρεία. Πχ μπήκε το πλοίο στο λιμάνι δίχως να πατά την κόρνα και να ξεσηκώσει τον κόσμο που έσπευσε να το υποδεχθεί.

Μιλώντας με έναν εκ των πρωταγωνιστών της προσπάθειας να στηθεί και να σταθεί το δρομολόγιο, τον ρώτησα "είστε σίγουροι ότι η εταιρεία θέλει να το κάνει;". Η απάντησή του ήταν πως δεν είναι. Μέχρι χθες το βράδυ το πρακτορείο στην Κάρυστο δεν είχε κανένα νεώτερο.

Θα προσθέσω στον προβληματισμό τα εξής:

Α. Γιατί η εταιρεία δεν έχει βγάλει μια σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της και δεν έχει ενημερώσει τα συστήματα κρατήσεων που έχει σε αυτή;

Β. Κάλεσα δύο φορές ρωτώντας να μάθω πότε ξεκινά το πλοίο διότι ενδιαφέρομαι να ταξιδέψω. Την πρώτη φορά πριν τις 20 Αυγούστου δεν ήξεραν τίποτε, τη δεύτερη προχθές "κάτι έχουμε ακούσει".

Γ. Για ποιο λόγο δεν έχει διαφημιστεί το δρομολόγιο τόσο εδώ στη Νότια Εύβοια, όσο επίσης στη Ραφήνα;

Δ. Γιατί γίνεται - αν γίνει - σε μια περίοδο όπου η κίνηση πέφτει κατακόρυφα, αρχίζουν τα σχολεία κι έτσι λιγότεροι θα έρθουν μια ημερήσια ή μια εβδομάδα στην Κάρυστο αλλά και λιγότεροι από εδώ θα μπορούσαν να πάνε μια εκδρομή πχ στη Μύκονο και να γυρίσουν;  Φανταστείτε να είχε ξεκινήσει ήδη τα δρομολόγια και λίγο πιο νωρίς, να ήμασταν πιο οργανωμένοι, να το είχε αγκαλιάσει περισσότερο ο Δήμος, πχ να είχαν εκτυπωθεί διαφημιστικά-ενημερωτικά φυλλάδια για την Κάρυστο και σε κάθε κατάπλου να μοιράζονταν στους επιβάτες των άλλων προορισμών.

Πολύ φοβάμαι πως η εταιρεία δεν καίγεται ιδιαίτερα να έρθει. Αν όπως λένε οι πρωταγωνιστές της προσπάθειας, υπάρχουν έτοιμες άλλες εταιρείες, ίσως είναι καλό να αρχίσουν να το βλέπουν.

Προχθές ένας φίλος μου λέει "Μα αν δεν έχει επιβάτες από Αθήνα για Κάρυστο, από Κάρυστο για νησιά και στην επιστροφή από τα νησιά προς Κάρυστο, γιατί να πιάσει στο δρομολόγιο;".

Λογικό, του απήντησα, αλλά αν δεν το μάθει κι ο κόσμος ότι ξεκινά τότε, θα φεύγει από τη Ραφήνα την τάδε ώρα, οι τιμές είναι αυτές κι όταν καλούμε στην εταιρεία και δε γνωρίζουν, πως θα προκύψει η κίνηση; Πώς να έρθω όταν δε μου λες ότι πας Κάρυστο;

Πρώτα πρέπει να ενημερωθεί σωστά κι αναλυτικά ο κόσμος, να έρθει το πλοίο και μετά να δούμε αν δημιουργείται κίνηση ή όχι. Πώς πχ ένας Σύλλογος να διοργανώσει ένα προσκύνημα στην Παναγία της Τήνου αν δεν ξέρει πότε θα έρθει το πλοίο;

Σε κάθε περίπτωση και παρά τις όποιες πιθανές εναλλακτικές προτάσεις για τη μέχρι σήμερα πορεία, ας έχουμε εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που το προσπαθούν γιατί αν κατάφεραν να φέρουν εδώ δύο φορές τον πλοίαρχο και τα πλοία μιας εταιρείας, ίσως όχι ιδιαίτερα πρόθυμης να έρθει , τότε κάτι θα έχουν στο νου της και για τη συνέχεια.

Τουλάχιστον να το παλέψουμε κι ας μη μας βγει. Αλλά η ευκαιρία να είναι αληθινή (από όλες τις πλευρές) και εμείς να την αρπάξουμε αμέσως.

Μοιράσου στο Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.