Τα χρήματα από τις ανεμογεννήτριες είναι για λίγους και είναι για λίγο

Η επανέναρξη των έργων των αιολικών πάρκων στον Καφηρέα εκτός των προβλημάτων που έφερε (εισβολή σε ιδιοκτησίες, έως και επεισόδια πίσω από το βουνό σύμφωνα με πληροφορίες μας), έριξε και χρήμα. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα γνωστού μου που έχει ένα μικρό διαμέρισμα και του είπε άνθρωπος της αγοράς των ακινήτων ότι αν θες, τους το δίνεις ακόμη και € 300 το μήνα. Δεν το έδωσε, το κράτησε για τον εαυτό του για να έρχεται όποτε έχει τη δυνατότητα.

Χρήμα μπορεί να έπεσε στην Κάρυστο και η κατάσταση να ψιλοπήρε μπρος, όμως τα χρήματα αυτά είναι για λίγους και για λίγο. Τα έργα κάποια στιγμή θα ολοκληρωθούν και τότε οι επισκέπτες θα φύγουν. Οι εταιρείες δεν πρόκειται να ξαναπατήσουν. Θα έχουν πάρει τις επιδοτήσεις και τα αιολικά πάρκα θα αφεθούν στην τύχη τους μετατρεπόμενα σε κουφάρια με το πέρασμα του χρόνου και την έλευση της φθοράς, αν κρίνουμε από αυτό που βλέπουμε στη φωτογραφία.

Μαζί τους όμως θα έχουν πάρει και το βουνό με την όποια ελπίδα για μια τουριστική ανάπτυξη που θα μπορούσε να φέρει χρήμα για περισσότερους και για πάντα. Υπάρχουν πάρα πολλές δημιουργικές ιδέες και με ελάχιστο κόστος για να ακουστεί η Κάρυστος πανελλαδικά.

Παράλληλα εκτός του χρήματος που έρχεται έστω προσωρινά, υπάρχει κι εκείνο που φεύγει για πάντα. Ένα παράδειγμα είναι τα ρείκια αρχίζουν να ξεραίνονται και ορισμένοι παραγωγοί μελιού τα έχουν ήδη μαζέψει. Κι όμως το μέλι από ρείκια θεωρείται εξαιρετικό και με πολλές ιδιότητες.

Τα όσα έχουν διαδραματιστεί το τελευταίο διάστημα έχουν ενοχλήσει αρκετούς σε σημείο να συζητηθεί επιτέλους το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και να επικαιροποιηθούν παλαιότερες αποφάσεις μαζί με ορισμένες νέες διεκδικήσεις. Το ερώτημα βέβαια είναι πως θα μετουσιωθεί στην πράξη τη απόφαση που έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια. Υπάρχει οδικός χάρτης ενεργειών με σαφές χρονοδιάγραμμα; Σε κάθε περίπτωση αν η Κάρυστος θέλει να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται, τώρα είναι η τελευταία της ευκαιρία.

Η έλλειψη στρατηγικής και συγκεκριμένου προσανατολισμού είναι αυτά που έχουν φέρει την κατάσταση σε αυτό το αδιέξοδο. Χάσαμε το ΙΚΑ, χάσαμε την εφορία, χάσαμε τα πλοία. Ακόμη και στο θέμα των αιολικών πάρκων, η πόλη συμβιβάστηκε με ορισμένες άνευ ουσίας αναπλάσεις ενώ θα μπορούσε να είχε πουλήσει πανάκριβα το τομάρι της. Προσεχώς περισσότερα επ'αυτού.

Χριστός Ανέστη!

Του ΣΧΜ
για το "Η Κάρυστος"

Μοιράσου στο Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.