Εκστρατεία Ενημέρωσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες

«Εκστρατεία Ενημέρωσης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και του Ευρύτερου Κοινού του Δήμου Καρύστου για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες».

Την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017 , Ο δήμος Καρύστου σε συνεργασία με την η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος-HELMEPA παρουσιάζουν την Έκθεσή «Θαλάσσιο Περιβάλλον-Ναυτιλία - Επιστήμες» στην αίθουσα Πολιτιστικού Κέντρο Μαρμαρίου.

Η έκθεση θα διαρκέσει από 26 Σεπτεμβρίου, έως 6 Οκτωβρίου 2017 και αποτελεί μέρος της «Εκστρατείας Ενημέρωσης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και του Ευρύτερου Κοινού για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες» που πραγματοποιεί η HELMEPA με την υποστήριξη του Βρετανικού Κοινωφελούς Ιδρύματος Lloyd's Register Foundation (LRF)* του Δήμου Καρύστου και σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευβοίας


Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για εκπαιδευτικούς αλλά και μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 14 πόλεων της Ελλάδας

Κατά την ξενάγησή τους, οι μαθητές θα ενημερωθούν από τα επιστημονικά στελέχη της HELMEPA για τη σημασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος για τη ζωή στον πλανήτη μας, τις απειλές που δέχεται από την ανεξέλεγκτη ανθρώπινη δραστηριότητα, την εξέλιξη των θαλάσσιων επιστημών και τη συμβολή της ναυτιλίας στην παγκόσμια ευημερία.

Στους μαθητές θα παρουσιαστεί η διαδραστική ενότητα της Έκθεσης, όπου θα συμμετέχουν σε καθαρισμό «εικονικής» παραλίας από τα σκουπίδια ανακυκλώνοντας ταυτόχρονα τα απορρίμματα σε ειδικούς κάδους.

Στη συνέχεια, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν περιβαλλοντική οπτικοακουστική παραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.).

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΟΒΟΥΛΙΑΣ:

• Η ενημέρωση όλων των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το θαλάσσιο περιβάλλον, τη ναυτιλία και τις επιστήμες,

• Η βελτίωση του γνωστικού υποβάθρου των εκπαιδευτικών,

• Η ενημέρωση φορέων και κατοίκων του ευρύτερου Δήμου Καρύστου για τις σχέσεις περιβάλλοντος-ζωής, ναυτιλίας-οικονομίας
και επιστημών-επαγγελματικού προσανατολισμού των σημερινών νέων παιδιών, των αυριανών πολιτών της χώρας.

ΔΡΑΣΕΙΣ:

• Έκθεση εμπλουτισμένη με νέα ευρήματα και επιστημονικά στοιχεία για το θαλάσσιο περιβάλλον και πληροφορίες για τη ναυτιλία,
τις επιστήμες και τη μηχανική,

• Εκπαιδευτικές σχολικές επισκέψεις στην έκθεση σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και δωρεάν μεταφοράς παιδιών
και εκπαιδευτικών.

• Σεμινάριο που απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς και έχει τίτλο «Θάλασσα και άνθρωπος: διασφαλίζοντας ένα βιώσιμο μέλλον»,

• Έκδοση σε μορφή CD-Rom ενός Οδηγού με τίτλο «Θαλάσσιο Περιβάλλον - Ναυτιλία και Εθελοντικές Δράσεις» προς διάθεση σε κάθε συμμετέχοντα στο Σεμινάριο εκπαιδευτικό.

• Απονομή σε κάθε συμμετέχοντα εκπαιδευτικό Πιστοποιητικού Παρακολούθησης του Σεμιναρίου.

• Οργάνωση εθελοντικής συμμετοχής σχολείων και ομάδων Παιδικής HELMEPA, όπου υπάρχουν, σε περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΕΩΝ

Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καρύστου, ο οποίος συνδράμει την πρωτοβουλία και συμμετέχει στην προβολή των στόχων της εκστρατείας σε τοπικό επίπεδο.

Η περιβαλλοντική έκθεση παρουσιάζει στοιχεία που αφορούν το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες. Παραμένει για 2 εβδομάδες σε κάθε περιοχή και λειτουργεί τα πρωινά για σχολικές επισκέψεις και τα απογεύματα καθώς και Σαββατοκύριακα για το κοινό.

Οι σχολικές επισκέψεις γίνονται προς και από την έκθεση με λεωφορεία που διαθέτει η HELMEPA για τη μεταφορά μαθητών και εκπαιδευτικών κάθε συμμετέχοντος σχολείου σε πρόγραμμα που καταρτίζει μαζί με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Μαθητές και εκπαιδευτικοί ξεναγούνται για περίπου 45’ από επιστημονικό στέλεχος της HELMEPA και παρακολουθούν οπτικοακουστικό υλικό.

Οι μαθητές σε κάθε επίσκεψη αλλά και οι επισκέπτες στην έκθεση παίρνουν μέρος σε έρευνα που έχει στόχο να αξιολογήσει το επίπεδο της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης τους και να εξακριβώσει αν υπάρχει ενδιαφέρον για θέματα σχετικά με τη ναυτιλία και τις θαλάσσιες επιστήμες.

Εκπαιδευτικοί που επιθυμούν, συμμετέχουν σε ενημερωτικό σεμινάριο διάρκειας 3 ωρών, με αναλύσεις και στοιχεία σχετικά με το θαλάσσιο περιβάλλον, τη ναυτιλία και τις επιστήμες έτσι ώστε κατά την κρίση τους να ενημερώσουν τους μαθητές τους.

Μαθητές σχολείων παίρνουν μέρος εθελοντικά σε ποικιλία περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων σε κάθε περιοχή μαζί με μέλη του προγράμματος Παιδική HELMEPA, όπου λειτουργεί.

Πρόγραμμα Εκστρατείας

26/9: Εγκαίνια έκθεσης, στις 12.00
27/9-6/10: Επισκέψεις μαθητών από σχολεία Μαρμαρίου, Καρύστου και Στενής Ευβοίας
30/9 ή/και 1/10: Yποβρύχιος καθαρισμός υφάλου στο νησάκι Μανδήλι, ανοιχτά του λιμανιού της Καρύστου, από ομάδα δυτών Aegean Rebreath και τοπικούς δύτες
4/10: Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καρύστου

Αθανάσιος Ζαφείρης
Αντιδήμαρχος Δήμου Καρύστου

Μοιράσου στο Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.