Ένα ιταλικό σκαρί με Νορβηγό καπετάνιο που αντιστέκεται σε πείσμα των καιρών στις θάλασσες του Αιγαίου

Ένα ιταλικό σκαρί με Νορβηγό καπετάνιο βρίσκεται εδώ και αρκετές μέρες αραγμένο στην προβλήτα του λιμανιού της Καρύστου, εκεί που κάποτε συνήθιζε να δένει το Πόρτο-Λάφια. Όπως και τα καράβια, έτσι και τα κότερα αναψυχής εξελίχθηκαν σχεδιαστικά. Ο αεροδυναμισμός, η αίσθηση της δύναμης και της ταχύτητας αποτυπώνονται στο τελικό αποτέλεσμα.

Αντίθετα η φινέτσα, η λεπτοδουλειά, η ναυτοσύνη δεν έχουν θέση στο σημερινό σχεδιασμό. Θυμάμαι κάποτε που ένας ναυπηγός σχολίαζε ότι τα σημερινά κρουαζιερόπλοια θυμίζουν κακόγουστες πολυκατοικίες, δίχως καταστρώματα, γραμμή και στιλ. Ίσως να μην είχε άδικο.

Κάτι τέτοιο σκέφθηκα για το μάλλον ιταλικό σκαρί λόγω του ονόματος Verona με τη νορβηγική σημαία. Όμορφο σκαρί. Γερό. Από αυτά που ανοίγουν πανιά και αντέχουν στον καιρό. Με καπετάνιους στο τιμόνι που μπορούν να κουμαντάρουν τους ανέμους κινούμενοι επιδέξια και ναυτικά.

Φαίνεται όμως πως ο Νορβηγός καπετάνιος δεν αντιστέκεται μόνο στους ισχυρούς ανέμους του Αιγαίου που προτίμησε για τις καλοκαιρινές θαλασσινές του περιπέτειες αλλά στη γραμμή της εποχής.

Στον αεροδυναμισμό, αντιπαραθέτει τη φινέτσα. 

Στο τυποποιημένο, επιλέγει την ιδιαίτερη σχεδίαση.

Στο σύγχρονο και αυτοματοποιημένο, προτιμά το πατροπαράδοτο.

Καλές και όμορφες θάλασσες λοιπόν στο δρόμο για τη ναυτική Ιθάκη.

Σ-Χ. Μ.
για το ikarystos.gr



Μοιράσου στο Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.