Ψήφισμα διαμαρτυρίας για το κλείσιμο των Υποθηκοφυλακείων - Θα χρειαζόμαστε μια ολόκληρη ημέρα για τα πήγαινε-έλα στη Χαλκίδα

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου εισηγούμενος το 2ο ΕΚΤΑΚΤΟ θέμα εκτός της ημερήσιας διάταξης, έδωσε το λόγο στον κ. Δήμαρχο ο οποίος έθεσε υπόψη του Συμβουλίου την με αρ. 14948/21-12-2017 επιστολή που έστειλε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και που έχει ως εξής:

«Κύριοι Υπουργοί,

Σχετικά με το νομοσχέδιο για τη Σύσταση του Οργανισμού Εθνικού Κτηματολογίου που πρόσφατα τέθηκε σε διαβούλευση και που προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάργηση των άμισθων, ειδικών και μη, Υποθηκοφυλακείων, μεταξύ των οποίων και του Δήμου Καρύστου που λειτουργούν λίαν  επιτυχώς από το έτος 1860 μέχρι και σήμερα, θέτω υπόψιν σας τα ακόλουθα:

Με τις ρυθμίσεις που εμπεριέχονται στα άρθρα 1 και 15 του νομοσχεδίου, προβλέπεται ότι στο
Κτηματολογικό Γραφείο Στερεάς Ελλάδας θα υπάγονται τα Υποκαταστήματα Λιβαδειάς, Θήβας,
Χαλκίδας, Καρπενησίου, Άμφισσας, καταργούμενων αντιστοίχως όλων των έμμισθων και
άμισθων Υποθηκοφυλακείων που βρίσκονται στην αντίστοιχη περιφέρεια.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΕΝΤΟΝΟΤΑΤΑ ιδίως για την κατάργηση των άμισθων Υποθηκοφυλακείων του ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΥΣΤΟΥ που μας αφορά και τη μη πρόβλεψη της διατήρησής τους, ούτε καν ως Υποκαταστημάτων του Κτηματολογικού Γραφείου Στερεάς Ελλάδας και θέλουμε να τονίσουμε την ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ που υπάρχει στο Νομό Ευβοίας και ειδικότερα:

Είναι σε όλους γνωστό το σχήμα και η έκταση του Νομού Ευβοίας, ενός μακρόστενου νομού, που αρχίζει απέναντι από την Αττική (ύψος Σουνίου) και καταλήγει νοτίως του νομού Μαγνησίας, ισοδυναμώντας σε μήκος με τρεις νομούς ήτοι της Αττικής, της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας. 

Είναι επίσης σε όλους γνωστό ότι στην Κάρυστο υπάγονται τα χωριά του Καβοντόρο, οι
κάτοικοι των οποίων για να μεταβούν στην πόλη της Καρύστου χρειάζονται 2-3 ώρες και κατά
μεγάλο τμήμα σε χωματόδρομο.

Για να μεταβεί κάποιος από την πόλη της Καρύστου στη Χαλκίδα, στην οποία θα συσταθεί το νέο και μοναδικό έμμισθο Υποθηκοφυλακείο που θα εξυπηρετεί όλο το νομό Ευβοίας, θα πρέπει να διανύσει 122 χιλιόμετρα και άλλα τόσα για την επιστροφή, δηλαδή συνολικά περί τα 245 χιλιόμετρα. Ενώ για να μεταβεί, επί παραδείγματι, από την Αμυγδαλιά Καφηρέα του Δήμου Καρύστου στη Χαλκίδα θα πρέπει να διανύσει, μετ’ επιστροφής, περί τα 360 χιλιόμετρα αυθημερόν!! Λόγω δε του άσχημου οδικού δικτύου απαιτούνται για τη μετάβαση από την Κάρυστο στη Χαλκίδα περί τις 2,5 ώρες, για δε τη μετάβαση από την Αμυγδαλιά στη Χαλκίδα περί τις 4,5 ώρες. Συνεπώς, πολίτης που ζει σε κάποια από τις ακριτικές περιοχές του Δήμου Καρύστου και με δικό του όχημα επιθυμεί να επισκεφθεί το Υποθηκοφυλακείο Χαλκίδας για να μεταγράψει ένα συμβόλαιό του ή να λάβει ένα πιστοποιητικό, θα πρέπει να διανύσει αυθημερόν περί τα 360 χιλιόμετρα, να δαπανήσει για καύσιμα ποσό άνω των 100 ευρώ και φυσικά να διαθέσει μία ολόκληρη μέρα για μία απλή δουλειά, που στο Υποθηκοφυλακείο Καρύστου θα διεκπεραίωνε σε ελάχιστο χρόνο και με μηδενικά έξοδα.

Όσον αφορά τη δημόσια συγκοινωνία, καθημερινά από την Κάρυστο προς τη Χαλκίδα εκτελείται ένα μόνο πρωινό δρομολόγιο με λεωφορείο του ΚΤΕΛ, το οποίο αναχωρεί από Κάρυστο στις 6:00 το πρωί, διέρχεται από όλα τα χωριά της διαδρομής. και φθάνει στη Χαλκίδα μετά τις 9:30 το πρωί, δηλαδή ταξίδι επί 3,5 ώρες. Επιστρέφει δε, αναχωρώντας από τη Χαλκίδα στις 17:00 και φθάνοντας στην πόλη της Καρύστου στις 21:00 το βράδυ! Το ταξί, με αναμονή στη Χαλκίδα και επιστροφή, που είναι και το οικονομικότερο, στοιχίζει περί τα 180 ευρώ.

Συγχρόνως, πολλές δεκάδες πολιτών εξυπηρετούνται καθημερινά στο Υποθηκοφυλακεία, είτε για να λάβουν ένα πιστοποιητικό, ένα αντίγραφο συμβολαίου, είτε για μια μεταγραφή, έναν έλεγχο τίτλων ή βαρών. Θα πρέπει να υποστεί ο κάθε πολίτης, νέος, γέρος, πλούσιος, φτωχός, όλη την ανωτέρω περιγραφόμενη σωματική ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση για να λάβει ένα αντίγραφο συμβολαίου ή για να διενεργήσει έναν απλό έλεγχο;; Άλλωστε, κατ’ αυτόν τον τρόπο παρεμποδίζεται και η αυτοπρόσωπη εμφάνιση των πολιτών για όλες ή κάποιες από τις ανωτέρω ενέργειες, οι οποίοι εκ των πραγμάτων θα αναγκάζονται να αναθέσουν και τις πιο απλές υποθέσεις τους σε δικηγόρους, με μεγάλη φυσικά οικονομική τους επιβάρυνση.

Τέλος, θέλουμε με έμφαση να τονίσουμε ότι ο αγώνας και το αίτημά μας δεν έχει το νόημα μιας τοπικιστικής απαίτησης που συνίσταται στο να μην απομακρυνθεί άλλη μία δημόσια παροχή υπηρεσιών από την περιοχή μας (όπως η κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Καρύστου που ήδη μας ταλαιπωρεί αφάνταστα), αλλά το επιβάλλει η ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ επικοινωνίας της πόλης της Καρύστου και των περιχώρων της με την πρωτεύουσα του νομού, Χαλκίδα.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ ΖΗΤΑΜΕ και Σας παρακαλούμε να προβλεφθεί στο ανωτέρω νομοσχέδιο ότι θα διατηρηθούν ως υποκαταστήματα του Κτηματολογικού Γραφείου Στερεάς Ελλάδας τα άμισθα Υποθηκοφυλακεία που εδρεύουν στο Δήμο Καρύστου, διότι είναι και υπέρμετρα δύσκολη και υπέρμετρα δαπανηρή η μετάβαση των πολιτών του Δήμου Καρύστου στη
Χαλκίδα.

Παρακαλούμε τους κ.κ. Βουλευτές του Νομού Ευβοίας, τον κ. Αντιπεριφερειάρχη Ευβοίας και το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας, προς τους οποίους κοινοποιείται η παρούσα αίτησή μας, να συνηγορήσουν και να συνδράμουν στο δίκαιο αίτημά μας.

Με εκτίμηση,
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΡΑΒΙΟΛΟΣ»

Μοιράσου στο Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.