Αναγκαστική απαλλοτρίωση ιδιοκτησίας. Είναι οι Αιολικοί Σταθμοί Στρατηγικές Επενδύσεις;

Αγαπητοί μου συμπολίτες, ιδιοκτήτες γης Νότιας Καρυστίας

Επειδή τώρα τελευταία ακούγονται πολλά για fast track δηλ.γρηγορες, αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, αποφάσισα να το ψάξω στο διαδίκτυο καθαρά από περιέργεια και για ενημέρωση όλων μας.

Βρήκα λοιπόν τα εξής:

1) Το νόμο που περιγράφεται στο link :https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/11524, έτους 2010

2) Ανακάλυψα ότι ο νόμος αυτός δεν πρέπει να αφορά τις εταιρείες Αιολικών Σταθμών.

Και εξηγώ παρακάτω:

Πρώτον, γράφει σαφώς ο νόμος ότι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις γίνονται όταν μία επένδυση έχει χαρακτηρισθεί Στρατηγικής Σημασίας.

Δηλαδή μία επένδυση η οποία θα υλοποιηθεί από εταιρία με αποκλειστικά δικά της κεφάλαια.

Από όσο γνωρίζουμε οι εταιρείες αιολικών σταθμών επιδοτούνται από το υστέρημα του Ελληνικού Λαού ( ΕΤΜΕΑΡ κλπ) και από χρήματα της Ευρώπης, άρα δεν πληρούν αυτό το πρώτο βασικό κριτήριο.

Δεύτερο, πρέπει να εξασφαλίζουν τουλάχιστον 250 μόνιμες θέσεις εργασιας, πράγμα που όπως γνωρίζουμε όλοι δεν ισχύει στην περίπτωση της "επένδυσης" στην αιολική ενέργεια.

Τρίτον καθε τρία χρόνια, πρέπει να επενδύουν αυτές οι εταιρείες 3 εκατομμύρια ευρώ σε καινοτόμες τεχνολογίες στα πλαίσια της επένδυσής τους, σε έργα προστασίας του περιβάλλοντος και άλλα πολλά.

Αν είχαν τέτοιες προθέσεις οι εταιρίες αιολικών σταθμών,νομίζω ότι η διαφημιστική τους εταιρεία, η ΕΛΕΤΑΕΝ θα το είχε κάνει σημαία και θα το γνωρίζαμε εμείς όπως και ή υπόλοιπη Ελλάδα.

Άρα δεν πληρούν οι εταιρίες αιολικών σταθμών ούτε αυτό το κριτήριο για να χαρακτηρισθούν οι δραστηριότητες τους επενδύσεις Στρατηγικής Σημασίας.

Αν έχετε χρόνο διαβάστε στο παρακάτω link αναλυτικά αυτά που ανέφερα παραπάνω.



Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν οι εταιρείες αιολικών σταθμών να απαλλοτριώσουν αναγκαστικά ιδιοκτησίες ανθρώπων που εξασκούν το συνταγματικό τους δικαίωμα να αποφασίζουν μόνον οι ίδιοι για τη χρήση της πατρογονικής τους περιουσίας γιατί η αναγκαστική απαλλοτρίωση και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες, εφαρμόζεται μόνο στην περίπτωση που η επένδυση είναι Στρατηγικής Σημασίας.

Και μιά που μιλάμε για το Σύνταγμα των Ελλήνων (που ακόμη ισχύει...από όσο γνωρίζω) διαβάστε τι γράφει το άρθρο 17:

'Αρθρο 17: (Προστασία της ιδιοκτησίας, απαλλοτρίωση)

1. H ιδιοκτησία τελεί υπό την προστασία του Kράτους, τα δικαιώματα όμως που απορρέουν από αυτή δεν μπορούν να ασκούνται σε βάρος του γενικού συμφέροντος.

**2. Kανένας δεν στερείται την ιδιοκτησία του, παρά μόνο για δημόσια ωφέλεια που έχει αποδειχθεί με τον προσήκοντα τρόπο, όταν και όπως ο νόμος ορίζει, και πάντοτε αφού προηγηθεί πλήρης αποζημίωση, που να ανταποκρίνεται στην αξία την οποία είχε το απαλλοτριούμενο κατά το χρόνο της συζήτησης στο δικαστήριο για τον προσωρινό προσδιορισμό της αποζημίωσης. Aν ζητηθεί απευθείας ο οριστικός προσδιορισμός της αποζημίωσης, λαμβάνεται υπόψη η αξία κατά το χρόνο της σχετικής συζήτησης στο δικαστήριο.

Αν η συζήτηση για τον οριστικό προσδιορισμό της αποζημίωσης διεξαχθεί μετά την παρέλευση έτους από τη συζήτηση για τον προσωρινό προσδιορισμό, τότε για τον προσδιορισμό της αποζημίωσης λαμβάνεται υπόψη η αξία κατά το χρόνο της συζήτησης για τον οριστικό προσδιορισμό. Στην απόφαση κήρυξης πρέπει να δικαιολογείται ειδικά η δυνατότητα κάλυψης της δαπάνης αποζημίωσης. Η αποζημίωση, εφόσον συναινεί ο δικαιούχος, μπορεί να καταβάλλεται και σε είδος ιδίως με τη μορφή της παραχώρησης της κυριότητας άλλου ακινήτου ή της παραχώρησης δικαιωμάτων επί άλλου ακινήτου...

Αυτά βέβαια τα έγραψα με την κοινή λογική που διαθέτουμε όλοι σαν συμπέρασμα απο την έρευνα που εκανα, για περισσότερες πληροφορίες σχετικα με τα δικαιώματα σας πρέπει να προσφύγετε σε δικηγόρο.

Και να είστε σε εγρήγορση γιατί οι μέρες είναι πονηρές.

Βαρελά Βασιλική
Μέλος ΣΠΠΕΝΚ

Μοιράσου στο Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.