Πεταλιοί και ακτές του Καβοντόρου κηρύχθηκαν Ζώνες Ειδικής Προστασίας

Εγκρίθηκε νέος εθνικός κατάλογος προστατευόμενων περιοχών Natura και ΖΕΠ (ΦΕΚ 4432 / 15.12.2017). Στον νέο κατάλογο έχουν προστεθεί κυρίως νέες θαλάσσιες εκτάσεις.

Όπως ενημερώνει ο ΣΠΠΕΝΚ (Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας) Στην Νότια Εύβοια κηρύχθηκε ΖΕΠ (Ζώνη Ειδικής Προστασίας) ο Νότιος Ευβοϊκός από τους Πεταλιούς ως το Αλιβέρι έκταση 52.000 ha ( 520.000 στρέμματα).

Στην Περιοχή της Οχης ( ΕΖΔ και ΖΕΠ) προστέθηκαν 13.000ha θαλάσσιας έκτασης περιμετρικά των ακτών του Καβοντόρου (συνημ. χάρτες).

Με πολλή καθυστέρηση και κατόπιν πιέσεων από την ΕΕ, η χώρα προχωράει σε σύσταση Φορέων Διαχείρισης για όλες της περιοχές και έχει πάρει χρηματοδότηση για εκπόνηση και εφαρμογή διαχειριστικών σχεδίων.

Στην Ευρώπη τα οφέλη από τις περιοχές Natura 2000 εκτιμώνται σε €200 – 300 δις το χρόνο. Πρόσφατη μελέτη της Διανέοσις (είχαμε σχετική δημοσίευση στο ikarystos.gr: ΔιαΝΕΟσις: αν αξιοποιούσαμε τις περιοχές Natura 2000 θα είχαμε επιπλέον έσοδα 2 δις και 15.000 θέσεις εργασίας - Να ο άλλος δρόμος για την Οχη και την Κάρυστο) υπολογίζει ότι μόνο οι επισκέψεις αναψυχής στις προστατευόμενες περιοχές της χώρας μας μπορούν να αποδώσουν στην οικονομία 1,92 δις το χρόνο.

Μοιράσου στο Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.