ΔιαΝΕΟσις: αν αξιοποιούσαμε τις περιοχές Natura 2000 θα είχαμε επιπλέον έσοδα 2 δις και 15.000 θέσεις εργασίας - Να ο άλλος δρόμος για την Οχη και την Κάρυστο

ikarystos.gr - Το μείζον θέμα με την διαχείριση και αξιοποίηση των περιοχών Natura 2000 αναδεικνύει η ΔιαΝΕΟσις με νέο της άρθρο με τίτλο: Προστατευόμενες Περιοχές Natura 2000: Μια Χαμένη Ευκαιρία που μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά στην πηγή.

Η προστασία αυτών των περιοχών έχει βοηθήσει στην επιβίωση μερικών από τα πιο εκπληκτικά οικοσυστήματα του κόσμου, ενώ έχει αποδεδειγμένα σημαντικές θετικές συνέπειες για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, τόσο για τη δημόσια υγεία και την κοινωνική συνοχή, αλλά ακόμα και για τον τομέα της οικονομίας. 

Στην περιοχή της Οχης υπάρχει ένας απερίγραπτος φυσικός πλούτος με απολιθομένα δάση, αιωνόβια δάση, ενδημικά είδη φυτών, σπάνια πουλιά κ.ο.κ.

Στις 11 Νοεμβρίου σημειώναμε στο http://www.ikarystos.gr/2017/11/natura-2000.html πως με βάση το natura2000.eea.europa.eu. δεν υπάρχει πλάνο διαχείρισης για την Οχη.

Όπως σημειώνει η ΔιαΝΕΟσις στην Ελλάδα αυτές τις περιοχές τις διαχειρίζονται οι επονομαζόμενοι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦοΔΠΠ), που ιδρύθηκαν πριν από 18 χρόνια γι’ αυτόν τον σκοπό. Δυστυχώς, η λειτουργία τους αποδείχτηκε προβληματική. Μέχρι και σήμερα τέτοιοι φορείς διαχειρίζονται περίπου το 30% των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα. Οι υπόλοιπες δεν έχουν κανέναν επίσημο φορέα αρμόδιο για την προστασία και την αξιοποίησή τους. Κι αυτοί που υπάρχουν, δε, έχουν πρόβλημα χρηματοδότησης. Κάθε χρόνο ανανεώνεται η έκτακτη χρηματοδότησή τους από ευρωπαϊκούς πόρους (κάτι που κινείται στα όρια της νομιμότητας) για να μπορέσουν να εξακολουθούν να λειτουργούν. 
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι υπάρχοντες φορείς να αδυνατούν να προστατεύσουν και να αξιοποιήσουν τις περιοχές που βρίσκονται στην αρμοδιότητά τους, και βέβαια η πλειοψηφία των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα να μένουν στην πράξη εντελώς απροστάτευτες. 

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΔιαΝΕΟσις αν ένα 40% των περιοχών Natura 2000 της χώρας  αναδεικνύονταν και αξιοποιούνταν όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να εξασφαλίζει επιπλέον έσοδα έως και 2 δισ. ευρώ το χρόνο, και να εξασφαλίζει και περισσότερες από 15.000 θέσεις εργασίας

Συνεπώς υπάρχει άλλος δρόμος για την Κάρυστο και την Οχη; Μήπως μπορούμε να γίνουμε μια μπαταρία οξυγόνου και υγείας;

Μοιράσου στο Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.