Ζάχος Χατζηνικολής: Αναγκαία η διατήρηση του υποθηκοφυλακείου Καρύστου - Δουλειά 5 λεπτών θα γίνεται σε 5 ώρες με σοβαρό κόστος;

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Ζάχου Δημ Χατζηνικολή, δικηγόρου - περιφερειακού Συμβούλου Ν.Ε ΕΥΒΟΙΑΣ κατoίκου Καρύστου σχετικά με την καταργηση των Αμισθων Υποθηκοφυλακείων μεταξύ των οποίων και της ΝΟΤΙΑΣ και ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ.

Πληροφορηθήκαμε από τον τύπο για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, σχετικά με τα Κτηματολογικά Γραφεία και την κατάργηση των Υποθηκοφυλακείων, ακόμη και ως Παραρτήματα, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί, που δόθηκε για διαβούλευση, μεταξύ των οποίων προς κατάργηση Υποθηκοφυλακείων, είναι και της Νότιας και Βόρειας Εύβοιας, που θα υπαχθούν στην Λαμία με Παράρτημα την Χαλκίδα.

Ποια η σκοπιμότητα της κατάργησης τους; Θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος ότι είναι η κτηματογράφιση και η ηλεκτρονική καταγραφή των στοιχείων με την χρήση της νέας τεχνολογίας. 
Όμως στα περισσότερα άμισθα Υποθηκοφυλακεία δεν έχει γίνει ούτε καν ενοποίηση των βιβλίων, ούτε καν ενιαία απόλυτη αλφαβητική κατάταξη . Πρώτα φτιάχνομε τις υποδομές να είναι έτοιμες για χρήση και μετά κλείνομε τις υπάρχουσες και κάνομε ταυτοχρόνως χρήση των νέων υποδομών.

Πέραν της εύλογης απορίας περί της χρησιμότητας (και σκοπιμότητας) της κατάργησης των Άμισθων Υποθηκοφυλακείων, που εξυπηρετούν τις πόλεις που έχουν έδρα και κυρίως ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ ΚΟΣΤΟΣ, μεταξύ των οποίων η κατάργηση στην Νότια και Βόρεια Εύβοια, θέλομε να τονίσομε την ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ που υπάρχει στον Νομό Ευβοίας και ειδικότερα:

Είναι γνωστό τοις πάσιν το σχήμα του Νομού της Ευβοίας, ενός μακρόστενου Νομού, που αρχίζει απέναντι από την Αττική (ύψος Σουνίου) και καταλήγει νοτίως του Νομού Μαγνησίας. Οσον αφορά το μήκος που είναι και το κεντρικό οδικο – επαρχιακό δίκτυο, στην πραγματικότητα ισοδυναμεί – σε μήκος - με τρεις Νομούς, ητοι της ΑΤΤΙΚΗΣ της ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΚΑΙ της ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ.

Είναι επίσης γνωστό τοις πάσιν ότι στην Κάρυστο υπάγονται τα χωρία του Καβοντόρου, οι κάτοικοι των οποίων για να μεταβούν στην πόλη της Καρύστου, χρειάζονται 2-3 ώρες και άλλες δυόμισι για Χαλκίδα και η ανάλογη επιστροφή.

Για να μεταβεί κάποιος πολίτης από την πόλη της Καρύστου ή της Βόρειας Ευβοίας στην ΧΑΛΚΙΔΑ στο κέντρο της οποίας είναι το ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ, η απόσταση είναι – με την επιστροφή - 250 χιλιόμετρα και ο χρόνος 5 ώρες.

Συγχρόνως πολλές δεκάδες πολιτών μεταβαίνουν καθημερινά και εξυπηρετούνται στα Υποθηκοφυλακεία π.χ της Καρύστου , είτε για να λάβουν ένα πιστοποιητικό, είτε για ένα αντίγραφο, είτε για εγγραφή, μεταγραφή, έλεγχο τίτλων, βαρών κ.λ.π

Θα πρέπει να υποστεί ο κάθε πολίτης, νέος, γέρος, πλούσιος, φτωχός, όλα τα ανωτέρω για να λάβει ένα αντίγραφο συμβολαίου ή έναν έλεγχο ή ένα πιστοποιητικό κ.λ.π, δηλαδη κάτι που στο Υποθηκοφυλακείο π.χ Καρύστου απαιτεί 5 λεπτά και μηδενικά έξοδα.

Και μάλιστα δεν θα τελειώσουν την δουλειά που έχουν σε μία ημέρα , αφενός γιατί κλείνουν την 13 μμ , αλλά σίγουρα θα του ορίζουν ημέρα για να ξαναέλθει να λάβει το πιστοποιητικό κ.λ.π

Δεν λεει κανείς όχι ούτε στην κτηματογράφηση ούτε σε ηλεκτρονική καταγραφή των στοιχείων των Υποθηκοφυλακείων και στην εξέλιξη τους στην νέα τεχνολογία . Αντιθέτως όλοι το θέλομε. Εάν αλλάξουν οι υποδομές και δεν απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία , ασφαλώς και να κλείσουν. Όχι όμως από τώρα , για να τελειώσουν τυχόν νέες υποδομές μετά από χρόνια Και σε κάθε περίπτωση, το Δημόσιο να μην κοιτάζει ΜΟΝΟΝ την ευκολία του , αλλά – έστω και ελάχιστα - και τους πολίτες
Το ίδιο συμβαίνει για την μετάβαση από την Βόρεια Ευβοια στην Χαλκίδα.

Για τους άνω λόγους – πέραν των άλλων -θα εισάγω το πρόβλημα στο προσεχές περιφερειακό Συμβούλιο ώστε να ζητήσομε να ληφθούν οι δέουσες αποφάσεις και ενέργειες προς αποτροπή της κατάργησης των Υποθηκοφυλακείων των άκρων της Ευβοίας και να παραμείνουν ως παραρτήματα
Τέλος και όσον αφορά την Κάρυστο ας σταματήσει – τουλάχιστον εδώ - η περαιτέρω αφαίμαξη του τόπου μας από Δημόσιες Υπηρεσίες. Πάντως ας είμαστε σε επιφυλακή , διότι η βλακεία – πέραν ων άλλων – είναι και απρόβλεπτη.

Παρόλο μάταιο, καλούμε για πολλοστή φορά τους Βουλευτές της Ευβοιας, να πάρουν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ μία θέση στα τεράστια προβλήματα της περιοχής μας, έστω και αρνητική, για να μάθομε τουλάχιστον σε ποια θέματα σφάλομε.

Ενδεικτικό είναι, ότι πριν ένα χρόνο που είχε ανακύψει πάλι το ίδιο θέμα , ερώτηση για τα υπο κατάργηση Υποθηκοφυλακεία της Νότιας και Βόρεια Εύβοιας κατέθεσε Βουλευτής του Ποταμιού της περιφερείας Αττικής!


13-12-2017 

ΜΕ ΤΙΜΗ
ΖΑΧΟΣ ΔΗΜ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Μοιράσου στο Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.