Ακόμη κι αν ήταν πυροτέχνημα η έλευση του Super Jet


Την Πέμπτη 23 Μαΐου του 2019 μετά από αρκετά χρόνια κατέπλευσε ξανά στο λιμάνι της Καρύστου ένα πλοίο που εξυπηρετεί την ακτοπλοΐα. Σύμφωνα με τους ανθρώπους του τουρισμού και το Νίκο Λαγώνικο επρόκειτο για ένα δοκιμαστικό κατάπλου του Super Jet της Sea Jet του Μάριου Ηλιόπουλου στα πλαίσια μιας πιθανής δρομολόγησης.

Του Στρατή Μαζίδη

Η είδηση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου. Ωστόσο δεν έλειψαν κάποια ιδιόμορφα και σε ορισμένες ελάχιστες περιπτώσεις προσβλητικά σχόλια μιλώντας για προεκλογικό σανό κ.ο.κ. Ταυτόχρονα ειπώθηκε ότι το πλοίο ήδη εκτελεί συγκεκριμένο δρομολόγιο.

Καταρχήν πάντα κάθε πλοίο εκτελεί ένα δρομολόγιο πριν αλλάξει ή τροποποιήσει το υπάρχον μετά τις σχετικές διαδικασίες αδειοδότησης. Παράδειγμα τα δύο SUPERFERRY που έφυγαν από το κλασικό της ανδροτηνομυκονίας εξυπηρετώντας πλέον μια μεγαλύτερη γραμμή. Φυσικά όλες οι απόψεις είναι σεβαστές. Όπως κάποιοι θέλουν την Κάρυστο ξανά στον ακτοπλοϊκό χάρτη, ομοίως ορισμένοι άλλοι έχουν το δικαίωμα να τους αρέσει μια τέτοια εξέλιξη. Δε δικαιούνται όμως να προσβάλλουν.

Ως προς το προεκλογικό πυροτέχνημα νομίζω ότι το αποτέλεσμα ήταν τόσο σαφές που μάλλον δεν πρέπει να συζητάμε καν κάτι τέτοιο. Αν μια πόλη περιμένει αν θα έρθει κάποιο πλοίο στο λιμάνι για να ψηφίσει, τότε ανοίγουν άλλα ζητήματα. Άλλωστε ο κ. Ηλιόπουλος δεν ήταν υποψήφιος δήμαρχος Καρύστου, ούτε τα πλοία που έχουν λειτουργικά έξοδα κάνουν για πλάκα άσκοπες προσεγγίσεις. Ήρθε λοιπόν για κάποιο λόγο, τον οποίο αυτός γνωρίζει καλύτερα.

Επιπλέον απαξιώνεται η προσπάθεια ορισμένων ανθρώπων που προσπαθούν να δώσουν τουριστική πνοή στην περιοχή βλέποντας αυτά που έρχονται στον ορίζοντα.

Για την οικονομία όμως της κουβέντας ας δεχθούμε ότι πράγματι επρόκειτο για ένα προεκλογικό πυροτέχνημα, για σανό που έσπευσε να καταπιεί αμάσητο η πλειοψηφία.

Η Κάρυστος αποτελεί μια από τις κεντρικές πόλεις ενός νησιού. Η έλευση ενός πλοίου σε ένα νησί συνιστά πάντα ένα χαρούμενο γεγονός. Τα πλοία είναι οι γέφυρες επικοινωνίας και διασύνδεσης των νησιών μεταξύ τους αλλά και με την ηπειρωτική χώρα.

Τι έπρεπε λοιπόν να κάνουν οι Καρυστινοί;

Η πρώτη επιλογή θα ήταν να αδιαφορήσουν.

Η δεύτερη θα ήταν να τιμωρήσουν όσους υποτίθεται πως πήγαν να τους ρίξουν στάχτη στα μάτια παρεμποδίζοντας τον κατάπλου του καταμαράν.

Η τρίτη επιλογή θα ήταν να μετατρέψουν το υποτιθέμενο κακοστημένο θέατρο για ιθαγενείς σε ευκαιρία. Να σπεύσουν στο λιμάνι, να επισκεφθούν στο πλοίο, να το υποδεχθούν με χαρά, να το φωτογραφίσουν, να επιβραβεύσουν τα σχετικά δημοσιεύματα και έστω κι έτσι να στείλουν το μήνυμα, ότι “παιδιά; εμείς εδώ είμαστε και το θέλουμε το πλοίο”.

Και αυτό έκαναν. Και μπράβο τους!

Από κει και μετά υπάρχει αρκετός ακόμη δρόμος να διανυθεί και κρίσιμες πτυχές που θα καθόριζαν τη μοίρα μιας πιθανής δοκιμαστικής δρομολόγησης στο μέλλον.

Μοιράσου στο Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.