Με τη «σφυριά» της Αντιάς ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της UNESCO στην Καρυστία

Με το αφιέρωμα στη σφυριχτή γλώσσα της Αντιάς, ένα από τα πιο ιδιαίτερα πολιτιστικά τεκμήρια της Καρυστίας, ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη 21 Ιουλίου οι τριήμερες εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO στη Νότια Εύβοια.

Για την ιστορία της «σφυριάς» και τις προσπάθειες που γίνονται για τη διατήρηση και εκμάθησή της σε νεότερες γενιές μίλησε ο δάσκαλος της σφυριχτής γλώσσας και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Αντιωτών «Ο Αντιάς» Παναγιώτης Τζαναβάρης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια σημαντική κινητοποίηση για τη διάσωση της σφυριχτής γλώσσας, που χρησιμοποιείται ως τρόπος επικοινωνίας των ντόπιων εδώ και 2.500 χρόνια, προκειμένου αυτή να μπορέσει να διδαχθεί σε νέες γενιές σφυριχτών. Ο κ. Τζαναβάρης υπογράμμισε ότι αναγνωρισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα ανά τον κόσμο έχουν ενδιαφερθεί για το θέμα, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί επιστημονικές ημερίδες, αλλά και ντοκιμαντέρ από αξιόλογους οπτικοακουστικούς φορείς. Τόνισε ακόμα την ανάγκη ένταξης της σφυριχτής γλώσσας στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και της συστηματικής στήριξης της πολιτείας στη διάσωση αυτού του πολύτιμου πολιτιστικού τεκμηρίου.

«Η μόνη υπόσχεση που μπορούμε να δώσουμε ως Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO είναι ότι θα κάνουμε τα πάντα, ώστε η σφυριχτή γλώσσα να συνεχίσει να αντηχεί στα βουνά του Καβοντόρου» υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ο project manager της Επιτροπής UNESCO δρ. Γιάννης Μανώλης, με την πρωτοβουλία του οποίου διοργανώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις. Ο κ. Μανώλης ανέφερε ότι από πλευράς Επιτροπής θα προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ένταξη της «σφυριάς» στον Διεθνή Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO – μετά και την ένταξή της στο Εθνικό Ευρετήριο του ΥΠΠΟΑ – και τόνισε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι για τη διδασκαλία και την διάδοσή της.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν δια ζώσης διαλόγους στη σφυριχτή γλώσσα ανάμεσα στον κ. Παναγιώτη Τζαναβάρη και τους μαθητές του, ενώ η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Αικατερίνη Τζιτζικώστα απένειμε στον κ. Τζαναβάρη τιμητικό έπαινο για την προσφορά του στη διάσωση της «σφυριάς».

Την εκδήλωση χαιρέτισαν η Περιφερειακή Σύμβουλος Άννα Καρύκα, ο Αντιδήμαρχος Καρύστου Γιώργος Οικονόμου και η Αρχαιολόγος της ΕΦΑ Ευβοίας Φανή Σταυρουλάκη.

Μοιράσου στο Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.