Ο ΣΠΠΕΝΚ για τις τελευταίες εξελίξεις με τις ανεμογεννήτριες

Στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (31/1/2021) έγινε παρέμβαση από τον ΣΠΠΕΝΚ στο 3ο και 4ο Θέμα.

Το 3ο θέμα αφορούσε την άδεια παραγωγής της εταιρείας RESPLAN ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ με διάσπαρτες ανεμογεννήτριες στις ΔΕ Μαρμαρίου και Καρύστου, κάποιες δε από αυτές σε απόσταση 500 μέτρων από κατοικίες και τουριστικά καταλύματα. Συνταχθήκαμε σαφώς μαζί με τους 66 κατοίκους του χωριού Λάλα που προσέφυγαν ενδικοφανώς κατά της απόφασης της ΡΑΕ και συμφωνήσαμε με την Αντιπολίτευση που ζήτησε να προσφύγει και ο Δήμος Καρύστου κατά αυτής της απόφασης. Ενημερώσαμε επισης το ΔΣ για τον συνολικό αριθμό των ανεμογεννητριών σε διάφορα στάδια αδειοδότησης που αφορούν τον Δήμο Καρύστου και για τις αντιρρήσεις που καταθέσαμε μαζί με τον Σύλλογο Τουριστικών Επιχειρήσεων Καρύστου κατά της αίτησης αξιολόγησης εταιρείας ΕΥΕΛΠΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ που θέλει να εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες δίπλα στον Καστανόλογγο και σε απόσταση αναπνοής από το Δρακόσπιτο της 'Οχης.

Στην συνέχεια ο εκπρόσωπος του Συλλόγου μας ρώτησε πιεστικά τον Δήμαρχο αν έχει σκοπό να στραφεί κατά της εταιρείας ΤΕΡΝΑ που έχει 120 αδειοδοτημένες ανεμογεννήτριες στον Καφηρέα και θα ξεκινήσει άμεσα το έργο. Αν δηλαδή η 92/2020 απόφαση του ΔΣ του Δήμου που δήλωνε καθαρά ότι είναι ενάντια σε οποιαδήποτε νέα εγκατασταση αιολικού σταθμού στον Δήμο, περιλαμβάνει και την εταιρεία ΤΕΡΝΑ (όπως λογικά πρέπει να συμβαίνει). Δυστυχώς δεν καταφέραμε να, αποσπάσουμε σαφή και ξεκάθαρη απάντηση. Επίσης θέσαμε στον Δήμαρχο το ερώτημα γιατί δεν είχε συμμετοχή ο Δήμος στη Διαβούλευση για το έργο της εταιρείας ΣΟΦΡΑΝΟ (ΕΛΛΑΚΤΩΡ) στην Κεντρική Εύβοια και στη ΔΕ Στυραίων (Νημποριό, Κελλιά, Χάρακας κ.α) και γιατί, βάση της απόφασης 92/2020, ο Δήμος δεν κινείται νομικά ενάντια σε όλες τις νέες αιτήσεις προς αξιολόγηση για αιολικούς σταθμούς εντός των ορίων του Δήμου. Και εδώ δεν δόθηκε ξεκάθαρη απάντηση. Την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου του ΣΠΠΕΝΚ προκάλεσε και η εξίσωση εκ μέρους του Δημάρχου των δωρεών των Ευεργετών της Καρυστού καθώς και των Ελλήνων Αμερικής με τις δωρεές εταιρειών ΑΠΕ (π.χ. ΕΡΕΝ κ.α) που είναι υπεύθυνες για την ισοπέδωση και υποβάθμιση της Καρυστίας.

Το 4ο Θέμα που αφορούσε αίτηση της εταιρείας "ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΚΟΠΛΑΝ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ Μ.ΕΠΕ." για αύξηση της φέρουσας ικανότητας της ΔΕ Καρύστου κατά 60% (!) δεν συζητήθηκε στο Συμβούλιο διότι η εταιρεία απέσυρε τελικά το αίτημα της. Ο ΣΠΠΕΝΚ θα στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στην εταιρεία ΕΝΕΡΚΟΠΛΑΝ.


Η παρέμβαση του ΣΠΠΕΝΚ για το 4ο Θέμα που ακυρώθηκε:

Σχετικά με το 4ο Θέμα της συνεδρίασης του ΔΣ του Δήμου Καρύστου στις 31/1/2021 που αφορά την "Εξέταση αιτήματος για την επέκταση χωροταξικού φέρουσας ικανότητας ειδικού σκοπού (Αιολικά και Φωτοβολταϊκά) της εταιρείας ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΚΟΠΛΑΝ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ Μ.ΕΠΕ." ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας σχολιάζει τα εξής :

Σύμφωνα με την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση 92/2020 του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος είναι αρνητικός στην εγκατάσταση ακόμη και μιας παραπάνω ανεμογεννήτριας στα όρια του. Κανονικά θα έπρεπε ο Δήμαρχος υπεύθυνος για την υλοποίηση των αποφάσεων του ΔΣ, να έχει ήδη στραφεί κατά των νέων αιολικών σταθμών (των ΤΕΡΝΑ, ΤΖΑΣΠΕΡ, ΕΥΕΛΠΙΣ, RESPLAN κλπ) οι οποιοι εγκαθίστανται τον παρόντα χρόνο η πρόκειται να εγκατασταθούν σύντομα στην περιοχή μας.

Δυστυχώς ο Δήμος δεν έχει προβεί σε καμμιά σχετική νομική ενέργεια ούτε καν διαμαρτυρία. Πάει πολύ όμως να ψηφίσει και για υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας της ΔΕ Καρύστου ώστε να εγκατασταθούν νέοι αιολικοί σταθμοί που δεν χωρούν! Εάν συμβεί κάτι τέτοιο ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για την πλήρη τουριστική και περιβαλλοντική υποβάθμιση της Δημοτικής Ενότητας Καρύστου διότι όπως ακούγεται η εν λόγω εταιρία έχει βάλει στόχο να εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες ακόμη και σε πολύ χαμηλό υψόμετρο κοντά στις παραλίες και την ζώνη αιγιαλού της ΔΕ Καρύστου όπως στο ύψωμα Λιβαδάκι.

Σε αυτό το σημείο θέλουμε να εκφράσουμε την αγανάκτηση μας για την αδιαφορία και αναλγησία μιας ιδιωτικής εταιρίας απέναντι στην ιστορία, το φυσικό περιβάλλον και τις προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης ενός πανέμορφου τόπου, ενεργώντας με παρωπίδες και εστιασμένη μόνον στο εταιρικό της κέρδος από τα έσοδα λειτουργίας αιολικών σταθμών. Σε κάθε περίπτωση οι τυχόν υποσχέσεις για αντισταθμιστικά οφέλη, πέραν του γεγονότος ότι μπορεί να μείνουν μόνον υποσχέσεις, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντισταθμίσουν την καταστροφή του παρόντος και μέλλοντος της περιοχής από την υλοποίηση μιας τέτοιας επιχειρηματικής δραστηριότητας που καταστρέφει υπάρχουσες τουριστικές επιχειρήσεις, ακυρώνει μελλοντικές επενδύσεις στον τουρισμό, υποβαθμίζει πλήρως την ομορφιά του τοπίου, και θίγει την αξιοπρέπεια και οικιακή γαλήνη κατοίκων και επισκεπτών του Δήμου Καρύστου.

Δηλώνουμε ότι ο Σύλλογος μας πιστός στους καταστατικούς του σκοπούς, θα αγωνιστεί σε κάθε περίπτωση και με όλα τα νόμιμα μέσα για να μην προχωρήσει περαιτέρω η υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος της Νότιας Καρυστίας και η ολοκληρωτική βλάβη της ακεραιότητας της περιοχής Natura 2000 του Δήμου μας.

Θεωρούμε ότι η ΔΕ Καρύστου πρέπει να παραμείνει ως έχει χαρακτηριστεί, δηλαδή Τουριστική Ζώνη και καλούμε τον Δήμο να φροντίσει με κάθε μέσον για την ήπια ανάπτυξη του τουρισμού με σεβασμό στα εξαιρετικά σπάνια και ανόθευτα φυσικά χαρακτηριστικά των περιοχών που σχεδιάζεται η εγκατάσταση. Σε αυτόν τον αγώνα γνωρίζουμε ότι έχουμε συμμάχους τους πληττόμενους συλλόγους από την άναρχη και ατέρμονη εξάπλωση των αιολικών σταθμών στην Νότια Καρυστια, δηλαδή τον Τουριστικό και Αγροτοκτηνοτροφικο Σύλλογο όπως και Ενεργούς Πολίτες του Δήμου μας.

Θα επιθυμούσαμε όμως να έχουμε και τον Δήμο τουλάχιστον αρωγό σε αυτήν την συλλογική προσπάθεια, αφού έχει αποδείξει μέχρι τώρα ότι δεν επιθυμεί να είναι πρωτεργάτης ως οφείλει σύμφωνα με τον θεσμικό του ρόλο και παρά τις συνεχείς επικαιροποιήσεις αποφάσεων κατά της άναρχης εγκατάστασης αιολικών σταθμών στην Νότια Καρυστια και της πρόσφατης απόφασης 92/2020.

Τελειώνοντας δηλώνουμε πάλι την πλήρη αντίθεση μας στην πρόταση της εταιρίας ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΚΟΠΛΑΝ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ Μ.ΕΠΕ και ζητούμε από τους Δημοτικούς Συμβούλους να την καταψηφίσουν.



Μετά Τιμής

Το ΔΣ του ΣΠΠΕΝκ

Μοιράσου στο Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.