Παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Καρύστου για την καθαριότητα

Με αυτό το σύνθημα πραγματοποιήθηκε σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας από την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Καρύστου και το Σύλλογο Συνταξιούχων Δήμου Καρύστου, στο Δημαρχείο κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου.

Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν να ανακληθεί η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής που πάρθηκε στα κρυφά την περασμένη Τετάρτη για την παραχώρηση σε εργολάβο μέρους της αποκομιδής των απορριμμάτων για δύο μήνες με τη δυνατότητα επέκτασης για άλλους δύο μήνες. Συγκεκριμένα, ο εργολάβος θα αναλάβει να διαθέτει για την καθαριότητα 7 εργαζόμενους για αυτό το διάστημα.
Απαίτησαν να μην παραχωρηθεί με κανέναν τρόπο σε ιδιώτη – εργολάβο η αποκομιδή των απορριμμάτων, να επεκταθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων που έχουν λήξει, να διεκδικήσει ο Δήμος την πρόσληψη προσωπικού πλήρους απασχόλησης με κρατική χρηματοδότηση.

Η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας έχει αποδειγμένα, σε πολλούς Δήμους που έχει εφαρμοστεί, συμβάλει ώστε:
  • Να αυξηθεί το κόστος για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Κόστος που θα το επωμιστούμε όλοι μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών.
  • Να υποβαθμιστεί περαιτέρω η υποβάθμιση της καθαριότητας σε περιοχές που δε συμφέρει τον εργολάβο να επεκτείνει τις «υπηρεσίες» του (πχ απομακρυσμένα χωριά).
  • Να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στην Υπηρεσία Καθαριότητας και κατ’ επέκταση στο σύνολο των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καρύστου.
Τόσο ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής όσο και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής επέμειναν στην απόφαση που έχει παρθεί με την αιτιολογία πως δεν επαρκούν οι εργαζόμενοι για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Όμως η πραγματικότητα αυτή δεν προέκυψε ξαφνικά, είναι αποτέλεσμα την σταδιακής μετατροπής του μόνιμου προσωπικού σε εποχικό με συμβάσεις αορίστου χρόνου, εξέλιξη για την οποία είναι συνυπεύθυνης η Δημοτική Αρχή που δεν αντιδρά δυναμικά σε αυτή την πολιτική. Άλλωστε η «αδυναμία» πρόσληψης προσωπικού που έχει ο Δήμος με δικά του έσοδα δε θα ξεπεραστεί με την ιδιωτικοποίηση μιας και το αυξημένο κόστος και πάλι θα μετακαλεστεί στους δημότες μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών. 
 
Μόνη λύση στο πρόβλημα της αποκομιδής των απορριμμάτων είναι η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τον Δήμο, παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό των οχημάτων καθαριότητας.

Τώρα πρέπει να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι συνταξιούχοι του Δήμου δυναμώνοντας τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Καθαριότητας που είναι ένα πρώτο βήμα στην ιδιωτικοποίηση και άλλων υπηρεσιών που προσφέρει ο Δήμος. Όλοι μαζί πιο αποφασιστικά να διεκδικήσουμε:
  1. Να ανακληθεί η απόφαση παραχώρησης σε ιδιώτη - εργολάβο της αποκομιδής των απορριμμάτων.
  2. Να στηριχθεί ο αγώνας των συμβασιούχων για επέκταση των συμβάσεών τους.
  3. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και εκσυγχρονισμό των οχημάτων, με κρατική χρηματοδότηση, για την αποτελεσματική αποκομιδή των απορριμμάτων σε όλη την έκταση του Δήμου.
Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Καρύστου
Σύλλογος Συνταξιούχων Δήμου Καρύστου

Μοιράσου στο Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.