Εγκατάσταση Ανεμογεννητριών στο Νημποριό - Ο Σύλλογος εναντιώνεται

Αγαπητοί Νημποριώτες,

Ευχόμαστε να είστε όλοι καλά και υγιείς, δεδομένων των δύσκολων συνθηκών που διανύουμε.
Εχθές, Σάββατο 25 Απριλίου 2020, το Δ.Σ. του συλλόγου του Νημποριού συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη, με κύριο ζήτημα τη συλλογική δράση για την αποτροπή του έργου τοποθέτησης νέων ανεμογεννητριών στη Νότια Εύβοια.

Πρόσφατα ενημερωθήκαμε ότι στις 9 Απριλίου 2020, η Ρ.Α.Ε (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) αποφάσισε τη χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Αιολικό Σταθμό, ισχύος 165 MW. Η άδεια αφορά στην τοποθέτηση 66 ανεμογεννητριών στο Δ.Καρύστου24 εκ των οποίων θα εγκατασταθούν στο Νημποριό και στην γύρω περιοχή και έχει διάρκεια 25 χρόνια. Μπορείτε να διαβάσετε την απόφαση εδώ

Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών έχει σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τόσο κατά τη φάση εγκατάστασής τους, όσο και κατά τη φάση λειτουργίας τους.

Α. Για την εγκατάσταση είναι απαραίτητη η διάνοιξη νέων δρόμων και η κατασκευή νέων κτιρίων και καλωδιώσεων. Η ατμόσφαιρα θα επιβαρυνθεί από τους αέριους ρύπους των φορτηγών, θα προκληθεί θόρυβος από τα μηχανήματα, θα παραχθούν σκόνη και τεράστιες ποσότητες από μπάζα εκσκαφών. Επίσης, τα έργα θεμελίωσης απαιτούν τεράστιες ποσότητες μπετού και σιδήρου, που θα παραμείνουν για πάντα εκεί.

Β. Μετά την εγκατάσταση, η λειτουργία τους θα προκαλέσει τόσο οπτική, όσο και ηχητική όχληση. Ενώ θα καταστραφεί η βιοποικιλότητα της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανεμογεννήτριες θα έχουν ~100 μέτρα ύψος, και διάμετρο δρομέα ~40 μέτρα.
Στους παραπάνω χάρτες, που έχουν δημιουργηθεί βάσει της ιστοσελίδας της Ρ.Α.Ε.), παρουσιάζονται οι προτεινόμενες θέσεις, οι οποίες «αγκαλιάζουν» όλο το Νημποριό και φτάνουν μέχρι και τη σπηλιά.

Σας προτρέπουμε να παρακολούθησετε τέσσερα σύντομα βίντεο, που κρίνουμε αρκετά κατατοπιστικά: 1) αυτό, που δείχνει τον τρόπο κατασκευής μιας ανεμογεννήτριας, 2) αυτό που εξηγεί τις τεχνικές και τις περιβαλλοντικές διαστάσεις της τοποθέτησης ανεμογεννητριών, 3) αυτό που εξηγεί τις συνέπειες ενός τέτοιου έργου, 4) αυτό που αποκαλύπτει το μέγεθος της περιβαλλοντικής καταστροφής που το έργο αυτό συνεπάγεται.

Ο σύλλογος αποφάσισε ομόφωνα ότι είναι κάθετα αντίθετος στην τοποθέτηση των ανεμογεννητριών και ότι θα προχωρήσει άμεσα στις εξής ενέργειες:

– Θα επικοινωνήσει με τον Δήμαρχο Καρύστου, το Τοπικό Συμβούλιο Στύρων και τους υπόλοιπους συλλόγους της Νότιας Ευβοίαςώστε να προχωρήσουμε σε συντονισμένη δράση μαζί τους, στην κατεύθυνση της αποτροπής της εγκατάστασης.
Θα συντάξει δύο επιστολές προς την Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησηςτου Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από κοινού με τους άλλους συλλόγους:
  1.  Μία επιστολή με την οποία θα ζητήσει την μελέτη που έχει κατατεθεί για το συγκεκριμένο έργο καθώς και την τελευταία ενημέρωση για την εξέλιξη του έργου.
  2.  Μία επιστολή διαμαρτυρίας, στην οποία θα εκφράζονται ξεκάθαρα οι λόγοι για τους οποίους υποβάλλουμε ένσταση.
Με το παρόν email επιχειρούμε να σας ενημερώσουμε για ό,τι πληροφόρηση έχουμε μέχρι στιγμής και να σας  γνωστοποιήσουμε τη διάθεσή μας να εναντιωθούμε, τόσο ως άτομα, ως Σύλλογος και ως οικισμός. Η άδεια έχει δοθεί, αλλά οι θέσεις είναι ακόμη υπό αξιολόγηση, γεγονός που καθιστά κρίσιμη την άμεση δράση όλων μας. Θα επανέλθουμε σύντομα με περισσότερες πληροφορίες και με τις επόμενες ενέργειες μας. Μέχρι τότε, παραμένουμε στη διάθεσή όλων σας για οποιαδήποτε απορία ή συμπληρωματική πληροφορία.

Ζητάμε την έμπρακτη στήριξη όλων σας στην προσπάθεια αυτή, καθώς το ζήτημα μας αφορά όλους: ως Νημποριώτες, ως συνοικιστές, ως ανθρώπους.

Με εκτίμηση,
Το Διοικητικό Συμβούλιο

Μοιράσου στο Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.