Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Καρύστου για τον Προϋπολογισμό του Δήμου Καρύστου για το 2020

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (18/11/2019) ο Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρης Παρασκευάς καταψήφισε τον Προϋπολογισμό του 2020, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί ο Δήμος Καρύστου. Τόνισε την ανάγκη για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς το Δήμο, τη στελέχωση όλων των υπηρεσιών με μόνιμο και προσωπικό ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των δημοτών. 
 
Με της κατευθύνσεις της Δημοτικής Αρχής συντάχθηκε και η παράταξη του κ. Χατζηνικολή όπου χωρίς το παραμικρό σχόλιο υπερψήφισε τον Προϋπολογισμό.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του Δ. Παρασκευά:

«Διαβάζοντας κάποιος τα ποσά που προϋπολογίζονται για τα έσοδα και τις δαπάνες του Δήμου μπορεί να αναλογιστεί πως προϋπολογίζεται ένα σημαντικό ποσό (περίπου 32εκ ευρώ) για τη λειτουργία και για κάποια αναγκαία έργα και μελέτες. Μελετώντας όμως την εκτέλεση των προϋπολογισμών των τελευταίων χρόνων θα αντιληφθεί πως ακόμη και αυτά τα ποσά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα!

Για παράδειγμα για το τρέχον έτος 2019 προϋπολογίστηκαν έσοδα 31.277.561€ και εκτιμάται είσπραξη 9.697.994€ (31%), για το 2018 προϋπολογίστηκαν έσοδα 23.817.827€ και εισπράχτηκαν 10,237,287€ (42,98%). Αντίστοιχα, προϋπολογίστηκαν να πραγματοποιηθούν για το 2019 δαπάνες αξίας 31.277.510€ και εκτιμάται να πραγματοποιηθούν 4.110.645€ (το 13,14%).

Έτσι στην πραγματικότητα μιλάμε για διαχείριση πολύ μικρότερου ποσού από αυτό που προϋπολογίζεται. Η μεγάλη αυτή διαφορά οφείλεται τα τελευταία 2 χρόνια στην προσπάθεια να ενταχθούν αναγκαία έργα στο πρόγραμμα Φιλόδημος και στο ΠΔΕ και τα προηγούμενα βασικά στη μη απόδοση της κουτσουρεμένης κρατικής χρηματοδότησης και στην αδυναμία πληρωμής των ανταποδοτικών και άλλων τελών από μεγάλη μερίδα κόσμου.

Με δεδομένη αυτή την κατάσταση υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην πραγματοποίηση αναγκαίων έργων που κυρίως οφείλεται στα ισχνά έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό τα οποία οριακά επαρκούν για την αμοιβή των εργαζομένων στον δήμο.

Η ανάγκη για έργα υποδομών όπως οδικό δίκτυο, ύδρευση και αποχέτευση, αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία, υποδομές στον πολιτισμό και αθλητισμό, για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτυπώνεται και στον Προϋπολογισμό για το 2020. Όμως η ένταξη όλων αυτών των έργων στα προγράμματα κυρίως "Φιλόδημος" και "Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων" μας κάνει να ανησυχούμε ακόμη για το αν θα πραγματοποιηθούν. Είναι ενδεικτικό πως από τα έσοδα που προϋπολογίζονται για το 2020 το 66% περίπου αφορά χρηματοδότηση και δανειοδότηση τέτοιων προγραμμάτων. Η ανησυχία μας ενισχύεται από την εκτέλεση των προϋπολογιζόμενων έργων τα προηγούμενα χρόνια. Με βάση την αξία τους το 2019 αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 17% των έργων που προέβλεπε ο Προϋπολογισμός και το 2018 πραγματοποιήθηκε το 3%.

Ακόμη, δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για να είναι σε θέση ο δήμος να σχεδιάζει τις απαραίτητες μελέτες για τα έργα και να εκτελεί τουλάχιστον κάποια πιο μικρής κλίμακας. Δηλαδή, δεν προβλέπεται η πρόσληψη προσωπικού, ούτε η απόκτηση των αναγκαίων μηχανημάτων. Ένας τέτοιος σχεδιασμός θα έριχνε σημαντικά το κόστος των έργων.

Οι παραπάνω δυσκολίες δεν είναι διαχειριστικές, αφορούν την κατεύθυνση που δίνεται στη λειτουργία των δήμων από τους νόμους του «Καλλικράτη» και του «Κλεισθένη» που έχουν ψηφίσει ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, το πέρασμα αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος στους Δήμους χωρίς χρηματοδότηση με μια σειρά υπηρεσίες να είναι ανταποδοτικές. Έτσι η κρατική χρηματοδότηση δεν επαρκεί για τίποτα. Είναι ενδεικτικό ότι για το 2019 αναμένεται να κυμανθεί στο 20% των εσόδων και για το 2020 προϋπολογίζεται στο 5%. Ενώ δεν είναι λίγα τα τέλη, οι φόροι κλπ, που για τα προηγούμενα χρόνια αντιστοιχούν περίπου στο 10% των εσόδων που έγιναν. 
 
Στην κεντρική αυτή κατεύθυνση συμφωνεί και η σημερινή Δημοτική Αρχή. Διαχειρίζεστε τα ψίχουλα χωρίς να ενημερώνετε το λαό του δήμου μας για την κατάσταση που διαμορφώνεται με τους νόμους που έχουν ψηφίσει οι κυβερνήσεις και οδηγούν τους δήμους στην ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών τους ως και την παραχώρηση σε ιδιώτες εργολάβους.

Με την ευκαιρία της συζήτησης για τον προϋπολογισμό θα ήθελα να καταγγείλω τις αντιδραστικές αλλαγές που επέφερε η ΝΔ στον ήδη αντιλαϊκό «Κλεισθένη» του ΣΥΡΙΖΑ και επί τις ουσίας δεν καταγράφει τις πολιτικές διαφωνίες που σήμερα εκφράζουμε αποσκοπώντας στην μετατροπή του Δημοτικού Συμβουλίου σε ένα τεχνικό όργανο συνδιαμόρφωσης της αντιλαϊκή τους πολιτικής. Χαρακτηριστικές είναι οι αποφάσεις έγκρισης προϋπολογισμών σε άλλους Δήμους με την μειοψηφία των ψήφων καθώς αν κάποιος συνδυασμός δεν καταθέσει αντιπρόταση με έγκριση της οικονομικής υπηρεσίας τυπικά δεν έχει δικαίωμα στον αντίλογο και η αρνητική ψήφος του δεν καταγράφεται»!

Κάρυστος, 21 Νοέμβρη 2019

Μοιράσου στο Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.