Ένας on-line πίνακας παρουσίας και συμμετοχής των δημοτικών συμβούλων

geralt / pixabay
Πριν μερικές ημέρες αναφερθήκαμε με βάση το ζήτημα της κοπής των δένδρων στην οδό Κότσικα στην ευρύτερη έλλειψη ενημέρωσης για την πόλη. Είναι πολύ σημαντικό αυτοί που επιθυμούν να ενημερώνονται, να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία.

Του Στρατή Μαζίδη

Δε θα επαναλάβουμε τα όσα γράψαμε τότε. Θα μεταφέρουμε όμως μια πρόταση όπως την καταθέσαμε για άλλο δήμο της χώρας και αφορά στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι συνεδριάσεις του κορυφαίου οργάνου ενός δήμου, συνήθως περνούν απαρατήρητες. Κανείς δε γνωρίζει πόσοι δίνουν το "παρών", συμμετέχουν, τοποθετούνται, ρωτούν κ.ο.κ.

Θα ήταν αρκετά χρήσιμο για τους δημότες της Καρύστου (και κάθε πόλης) να δημιουργηθεί ένας ηλεκτρονικός on-line πίνακας στην ιστοσελίδα του Δήμου ως ένα σύστημα μιας συνεχούς αξιολόγησης των δημοτικών συμβούλων. Σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσαν να καταγράφονται και να ενημερώνονται τακτικά:

- Οι παρουσίες ανά συνεδρίαση, με ώρα και θέμα προσέλευσης - αποχώρησης

- Ο αριθμός των ερωτήσεων και δηλώσεων

- Οι εισηγήσεις

- Οι ερωτήσεις - τοποθετήσεις κατά τη συζήτηση των θεμάτων των συνεδριάσεων

- Να παρατίθενται επίσης μ.ο. ανά έτος.

- Να αναρτώνται οι προσκλήσεις, οι εισηγήσεις και τα πρακτικά

Μια ακόμη πρόταση θα μπορούσε να είναι η ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων μέσω διαδικτύου. Αυτό είναι εφικτό με δύο τρόπους. Ο πρώτος, που ακολουθούν αρκετοί δήμοι, αλλά κοστίζει είναι η ανάθεση σε επαγγελματία και η μετάδοση μέσω ειδικής πλατφόρμας. Πολλές φορές το αναλαμβάνει η εταιρεία της πρακτικογράφησης.

Ο δεύτερος τρόπος και ο πλέον φθηνός είναι η τοποθέτηση μιας κάμερας, μια σύνδεση στο διαδίκτυο και μια Live μετάδοση που θα μπορούσε να γίνει είτε μέσω youtube είτε facebook, πρακτική που ακολουθούν πρόσωπα της ευρύτερης πολιτικής σκηνής, θεωρείται αρκετά δημοφιλής και είναι πανεύκολη.

Το ενδιαφέρον του κόσμου, η παρακολούθηση των θεμάτων κι η ανάδειξη νέων ζητημάτων αναβαθμίζουν το Δημοτικό Συμβούλιο μιας πόλης και παράλληλα το ισχυροποιούν.

Μοιράσου στο Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.