Όρος Οχη: Κάποτε κέντρο ενός αρχαίου Μεγαλιθικού Πολιτισμού, σήμερα Αιολική Βιομηχανία;

(φωτογραφία του αρχιτέκτονα Μάρκου Κατσιώτη)
Προς τους συμπολίτες μας της Νότιας Καρυστίας

Στην Οχη μέσα στην ιερή της γη, κρύβονται μυστικά που η σκαπάνη του αρχαιολόγου δεν θα μπορέσει να φέρει ποτέ στο φως. Πολλά από αυτά τα αρχαία ευρήματα, θα θαφτούν για πάντα κάτω από επιχώσεις, βάσεις ανεμογενητριων και νέους τεράστιους δρόμους. Δρακόσπιτα, Δρακοτείχη και αρχαίοι οικισμοί μαζί με τους θρύλους και τις λαϊκές δοξασίες των γηγενών κατοίκων της περιοχής, είναι αδιάψευστες μαρτυρίες ενός αγνώστου και σημαντικού πολιτισμού. 

Το μυστηριώδες Δρακοσπιτο της Οχης:
Ιερό, κατοικία ή πανάρχαιο αστεροσκοπείο;
Ποτε κατασκευάσθηκε και από ποιους;
Δρύοπες, Λελεγες η κάποιον άλλον πανάρχαιο λαό;

Τέτοιες κατασκευές υπάρχουν στον ελληνικό χώρο, μόνο στη Νότια Εύβοια και στη Μάνη. Η τελειότητα της κατασκευής του Δρακόσπιτου της Οχης εκπλήσσει. Στέγη με το εκφορικο σύστημα, τοιχοποιία με τεράστιες πέτρες άψογα λαξευμενες χωρίς συνδετικό κονίαμα. Στη Νότια Εύβοια έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα 24 δρακόσπιτα όπως τα έχει ονομάσει ο γηγενής πληθυσμός της περιοχής.

Διαβάστε απόσπασμα από Μελέτη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου:

"Αυτά τα ευρήματα και η στατική μελέτη της κατασκευής, καθώς και ορισμένες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες του όλου οικοδομήματος έκαναν τον καθηγητή Μουτσόπουλο να αποφανθεί ότι το μεγαλιθικό μνημείο πρέπει να ήταν ναός των Δρυόπων χτισμένος πριν από το 700 π.Χ.

Πάντως, σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Ν. Βουτυρόπουλο:

Η επαλήθευση τέτοιου είδους στοιχείων πρέπει να βασίζεται σε αδιάσειστα αρχαιολογικά τεκμήρια και όχι αντίστροφα. Εξάλλου, υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα που αφορούν τη χρονολογική σχέση μεταξύ κινητών ευρημάτων και κτιρίου στην Όχη, τις χρονολογικές και λειτουργικές σχέσεις μεταξύ των υπολοίπωνείκοσι τριών ή είκοσι τεσσάρων παρόμοιων κατασκευών που έχουνβρεθεί στον συγκεκριμένο ιστορικό και γεωγραφικό χώρο. Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα μπορεί να δώσει μόνον η αρχαιολογική σκαπάνη σε συνδυασμό με μια ευρύτερη τοπογραφική και γεωλογική έρευνα στην περιοχή."

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΕΤΟΙΑΝ ΕΚΤΕΤΑΜΈΝΗ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΣΤΗΝ ΟΧΗ;

ΚΑΙ ΠΟΤΕ;

ΌΤΑΝ ΘΑΦΤΟΥΝ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΕΝΟΣ ΑΓΝΏΣΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΒΑΣΕΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΏΝ ΚΑΙ ΜΠΑΖΑ;

Αντιαιολικο Μέτωπο Αντίστασης Καρυστίας (ΑΜΑΚ)

Μοιράσου στο Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.