Δεν είναι μόνο οι μουριές...

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν αρκετά σχόλια με παράπονα κατοίκων της Καρύστου για το γεγονός της κοπής των μουριών στην οδό Κότσικα λόγω της υλοποιούμενης ανάπλασης μόλις λίγους μήνες πριν τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Διαβάζω με ενδιαφέρον τις ερωτήσεις, τα παράπονα, τις πληροφορίες και το καυστικό χιούμορ.

Του Στρατή Μαζίδη

Τι προκύπτει από όλο αυτό; Κάτι πολύ απλό. Η έλλειψη ενημέρωσης. Στην πόλη γίνονται πράγματα δίχως προηγούμενη ενημέρωση των δημοτών. Κανείς δε γνωρίζει και δε μαθαίνει τίποτε. Η δημοτική ιστοσελίδα, για την οποία είχαμε γράψει πριν περίπου ένα χρόνο, δεν ενημερώνεται παρά μόνο σε θεομηνίες. Δελτία τύπου δεν εκδίδονται σε ότι αφορά τα νέα του Δήμου και των Νομικών Προσώπων. Η σελίδα του Δήμου στο Facebook επίσης είναι ανενεργή. Αποστολή παραληπτών με e-mail των ανακοινώσεων δεν υφίσταται. Όποιος επιθυμεί να ενημερώνεται πρέπει να παρακολουθεί συγκεκριμένα προσωπικά προφίλ σε κοινωνικά δίκτυα. Αυτό όμως δεν είναι σωστό διότι πρέπει να διαχωρίζεται το πρόσωπο από το θεσμό που υπηρετεί, καθώς οι άνθρωποι έρχονται και παρέρχονται.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η προβλεπόμενη από τον Καλλικράτη ετήσια δημόσια απολογιστική συνεδρίαση κατά την οποία δίνεται ο λόγος σε φορείς και δημότες να τοποθετηθούν, να ανοίξουν ζητήματα, να θέσουν ερωτήσεις. Δεν έχω αντιληφθεί να έχει πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο στην Κάρυστο. Όταν μάλιστα ρώτησα σχετικά ένα φιλικό πρόσωπο που παρακολουθεί στενότερα τα τοπικά κοινά, δεν καταλάβαινε τι ρωτούσα. Ωστόσο σας παραθέτω τι ορίζει ο Κώδικας:


Εν κατακλείδι υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης στην Κάρυστο. Σε περίπτωσεις παρόμοιων έργων σε άλλους δήμους δημοσιεύονται εκτενείς ανακοινώσεις, τεχνικές λεπτομέρειες και  προδιαγραφές του έργου ενώ για την κοπή δένδρων χρειάζεται σχετική άδεια κι απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Τέτοια απόφαση δεν μπόρεσα να βρω στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ ενώ η τελευταία άδεια για κοπή δένδρων ήταν τον περασμένο Αύγουστο (λινκ).

Υπάρχουν πχ τα κάτωθι ερωτήματα:

- Το υλοποιούμενο έργο εντάσσεται στα πλαίσια μιας σειράς αναπλάσεων πεζοδρομίων στους δρόμους της πόλης ώστε να αποκτήσει καλύτερη βαδισιμότητα και ομοιογένεια; Πχ συνέχεια με Ελλήνων Αμερικής, Αιόλου, Ηρας, Οδυσσέως κλπ;

- Υπάρχει συγκοινωνιακή μελέτη εξαιτίας της μονοδρόμησης (αν έχω καταλάβει σωστά) αλλά και της μείωσης των θέσεων στάθμευσης; Τι προβλέπει;

- Ποιος είναι ο λόγος της κοπής των δένδρων; Προβλέπεται στη μελέτη του έργου; Αν ναι γιατί; Αν όχι, για ποιο λόγο κόβονται; Θυμάμαι χαρακτηριστικά περίπτωση έργου σε Δήμο στο Λεκανοπέδιο όπου ο εργολάβος ήθελε να κόψει δένδρα για δική του διευκόλυνση αλλά το θέμα δεν πέρασε στο δημοτικό συμβούλιο.

Με "ρώτησα", "μου είπε κάποιος", "διάβασα κάποιο χαρτί" δε γίνεται δουλειά. Οι δημότες πληρώνουν δημοτικούς φόρους. Το λιγότερο που δικαιούνται να ενημερώνονται, διότι με το λεγόμενο Συμμετοχική Σχεδιασμό των ΟΤΑ θα μπορούσαν να συμμετέχουν στη διαμόρφωση και οριστικοποίηση προγραμμάτων κι έργων.

Ο σωστός δημότης είναι αυτός που ενημερώνεται για τα θέματα της πόλης του και με τον τρόπο αυτό την υπερασπίζεται καλύτερα. Υπό την σκοπιά αυτή η πρόσβαση στις πληροφορίες πρέπει να παρέχεται για όποιον το επιθυμεί.

Μοιράσου στο Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.