Όταν το 1980 οι Σκυριανοί έκαναν την Skyros Shipping Co με το καρυστινό ΚΑΤΕΡΙΝΑ και ακόμη συνεχίζουν

Στις αρχές του 1980 ιδρύθηκε στη Σκύρο με πάνδημη συμμετοχή η εταιρεία λαϊκής Βάσης "ΣΚΥΡΟΣ - ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" η οποία τον Μάϊο του ιδίου έτους αγόρασε το F/V "Κατερίνα", 1000 κ.ο.χ. ναυπήγησης του 1975 που το μετονόμασε σε "Ανεμόεσσα" και ύστερα από έντονο αγώνα το δρομολόγησε από τον Σεπτέμβριο του 1980 στην τοπική γραμμή Κύμης - Σκύρου, χωρίς επιχορήγηση με καθημερινά δρομολόγια και διανυκτέρευση στην Κύμη. Συγχρόνως το F/B "Σκύρος" εκτελούσε την ίδια γραμμή με καθημερινά επίσης δρομολόγια και διανυκτέρευση στη Λιναριά.

Από το 1981 το F/B "Ανεμόεσσα" καθιέρωσε για τους θερινούς μήνες δύο δρομολόγια ημερησίως με ανταπόκριση προς και από την Κύμη των λεωφορείων του ΚΤΕΛ - Ευβοίας, ενώ το 1983 με κατάλληλη διασκευή αύξησε σημαντικά τους χώρους υποδοχής αυτοκινήτων.

Το 1983 το F/B "Σκύρος" αποσύρθηκε οριστικά από τη γραμμή.

Το 1984 καθιερώθηκε η αεροπορική σύνθεση του νησιού με αεροπλάνα της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ σε καθημερινές πτήσεις το καλοκαίρι και τρεις πτήσεις τον χειμώνα, τις οποίες όμως διέκοψε αργότερα. Το 1985 συμπληρώθηκε το έργο της προβλήτας στη Λιναριά για την πλεύριση του πλοίου. Το 1986 υποβλήθηκαν στο ΥΕΝ αιτήσεις:
α) Από την εταιρεία "ΣΕΡΕΣ ΥΔΡΟΓΡΑΜΜΑΙ" για τη θερινή προσέγγιση Σκύρου στη γραμμή Β. Σποράδων και
β) από την εταιρεία "Γραμμαί Βορ. Αιγαίου" για τη δρομολόγηση πλοίου στη γραμμή Κύμης - Σκύρου - Β. Σποράδων.

Οι αιτήσεις αυτές ύστερα από αιτιολογημένη άρνηση της Ναυτικής Εταιρείας Σκύρου, δεν έγιναν δεκτές, ενώ εξάλλου ανεκλήθη και η χορηγηθείσα το 1988 άδεια δρομολόγησης του F/B "Σκύρος" στη γραμμή Σκύρου - Κύμης κάθε Παρασκευή και Κυριακή.

Το Δεκέμβριο του 1988 η Ναυτική Εταιρεία Σκύρου αγόρασε το νορβηγικό F/B "ULSNES", 2000 τ. DW, το μετονόμασε "Λυκομήδης" και από τις αρχές του 1989 το δρομολόγησε στη γραμμή Κύμης - Σκύρου σε αντικατάσταση του F/B "Ανεμόεσσα", το οποίο και πούλησε.

Έκτοτε το F/B "Λυκομήδης" με καθημερινά δρομολόγια τη χειμερινή περίοδο και δύο ή και τρία δρομολόγια τη θερινή περίοδο συνεχίζει μονοπωλιακά την εξυπηρέτηση της τοπικής γραμμής Κύμης - Σκύρου. Συνεχίστηκε εξάλλου από το 1995 η εκτέλεση των δρομολογίων των Ιπτάμενων Δελφινιών με προσεγγίσεις Κύμης - Σκύρου - Σποράδων που βαθμιαία επεκτάθηκαν μέχρι Βόλου και Θεσ/νίκης.

Σημειώνουμε ότι με την κανονική εκτέλεση των αφιξαναχωρήσεων του "Λυκομήδη", το ΚΤΕΛ Ευβοίας ρύθμισε και το ημερήσιο δρομολόγιο του λεωφορείου για Κύμη με αναχώρηση από ΚΤΕΛ 3,30 ώρες πριν από τον απόπλου του πλοίου για Σκύρο. Ήδη όμως έχει ανακύψει το μεγάλο πρόβλημα της αντικατάστασης το "Λυκομήδη" με μεγαλύτερο και νεώτερο πλοίο. Συζητήσεις επί συζητήσεων μέσα και έξω από τις γενικές συνελεύσεις της ναυτικής εταιρείας δεν έχουν καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα. Το βέβαιο είναι ότι η αγορά ενός σύγχρονου πλοίου αναγνωρίζεται γενικά ως αναγκαία και επείγουσα ενόψει των νέων συνθηκών της ελληνικής ακτοπλοϊας.

(Ναύαρχος Ξενοφών Α. Αντωνιάδης "Το χρονικό της θαλάσσιας συγκοινωνίας μας" - Σκυριανά Νέα - Ιανουάριος - Νοέμβριος 2000 - φύλλο 287).

Σήμερα η Εταιρεία κινεί υπερήφανα το πλοίο Αχιλλέας. Κατασκευάστηκε στην Ιαπωνία το 1987 και μετασκευάστηκε πλήρως στην Ελλάδα το 2004. Από το Μάρτιο του 2005 αντικατέστησε το πλοίο Λυκομήδης. Είναι όμως μεγαλύτερο, ταχύτερο και έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα σε επιβάτες και οχήματα. Διαθέτει επίσης δύο σαλόνια τουριστικής και ένα διακεκριμένης θέσης, καθώς και τρία Bars, το ένα υπαίθριο, στο κυρίως κατάστρωμα.

Μοιράσου στο Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.