Οι ανεμογεννήτριες τα νέα "αρπακτικά": εξαφάνισαν κατά 75% τα άγρια πουλιά - Δραματικά συμπεράσματα μελέτης Ινστιτούτου των Ινδιών

enriquelopezgarre / 187 images
Οι ανεμογεννήτριες είναι τα νέα «αρπακτικά του κόσμου», εξαφανίζοντας τις γερακίνες, τα γεράκια και άλλα σαρκοφάγα πτηνά στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, λένε οι επιστήμονες.

Απόδοση ikarystos.gr

Μια μελέτη για τα αιολικά πάρκα στην Ινδία διαπίστωσε ότι οι αριθμοί των αρπακτικών πτηνών έχουν μειωθεί κατά τρία τέταρτα σε περιοχές γύρω από τις ανεμογεννήτριες.

Αυτό έχει ένα «κυμαινόμενο αποτέλεσμα» στην τροφική αλυσίδα, με μικρά θηλαστικά και ερπετά να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους καθώς τα φυσικά τους αρπακτικά εξαφανίζονται από τον ουρανό.

Τα πτηνά και οι νυχτερίδες πιστεύεται ότι είναι πιο ευάλωτα στην άνοδο της εμφάνισης των αιολικών πάρκων.

Αλλά ο αντίκτυπός τους επιδρά σε όλα τα είδη, προειδοποίησαν οι ειδικοί, ανατρέποντας την ευαίσθητη ισορροπία της φύσης.

Τα νέα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς τα περισσότερα αιολικά πάρκα είναι χτισμένα σε ευρύχωρες πεδιάδες και σε άλλα περιβάλλοντα όπου συνήθως βρίσκονται τα πουλιά.

Οι ερευνητές του Ινδικού Ινστιτούτου Επιστήμης στο Μπανγκαλόρ μελέτησαν πληθυσμούς σαύρας και πτηνών σε τρεις θέσεις ανεμογεννητριών στο δυτικό Γκαντς.

Βρήκαν σχεδόν τέσσερις φορές λιγότερες γερακίνες, γεράκια και αετούς σε περιοχές με αιολικά πάρκα - απώλεια περίπου 75%.

Σε περιοχές χωρίς αιολικά πάρκα εντοπίστηκαν γύρω στα 19 πουλιά κάθε τρεις ώρες, ενώ πλησιέστερα στις μηχανές ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε περίπου πέντε.

Αυτό οδήγησε σε μια αφθονία ένα είδους σαύρας που βρίσκεται μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή κι αποτελεί ένα αγαπημένο σνακ των αρπακτικών. Το ερπετό διαπιστώθηκε πως είχε επίσης χαμηλότερα επίπεδα της κορτικοστερόνης (ορμόνης του στρες) αφού πλέον δεν κινδυνεύει.

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι ήταν σε θέση να πλησιάσουν πολύ πιο κοντά στο ερπετό στην περιοχή όπου έχει υποχωρήσει ο αριθμός των πτηνών.

Η ανάλυση έχει επιπτώσεις για αιολικά πάρκα σε ολόκληρο τον κόσμο - συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, όπου τα κορυφαία αρπακτικά περιλαμβάνουν πουλιά όπως κουκουβάγιες και αετοί.

H καθηγήτρια Maria Thaker, μέλος της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε: «Από πολλές μελέτες γνωρίζουμε ότι τα αιολικά πάρκα επηρεάζουν τα πουλιά και τις νυχτερίδες. Τα σκοτώνουν και διακόπτουν την κίνησή τους. Αλλά το πήγαμε ένα βήμα παραπέρα και ανακαλύψαμε ότι επηρεάζει και τις σαύρες. Κάθε φορά που αφαιρείται ή προστίθεται ένα κορυφαίο αρπακτικό ζώο, τα απροσδόκητα αποτελέσματα διαρρέουν μέσω του οικοσυστήματος. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα εδώ είναι ότι οι ανεμογεννήτριες είναι παρόμοιες με την προσθήκη ενός κορυφαίου αρπακτικού στο οικοσύστημα».

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Ecology and Evolution συγκρίνει πληθυσμούς αρπακτικών και σαυρών σε ένα οροπέδιο που είχε ένα αιολικό πάρκο για περίπου 20 χρόνια με μια παρακείμενη κοιλάδα που δεν έχει ανεμογεννήτριες.

Επίσης, πήρε δείγματα αίματος από 144 σαύρες που καταγράφηκαν στις δύο θέσεις στη βόρεια περιοχή της οροσειράς.

Οι ανεμογεννήτριες είναι γνωστό ότι σκοτώνουν μεγάλα πουλιά, όπως χρυσαετούς.

Μια πρόσφατη μελέτη από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων διαπίστωσε ότι η πτώση του αριθμού των κορυφαίων αρπακτικών είναι «η πιο διαδεδομένη επιρροή του ανθρωπισμού στον φυσικό κόσμο».

Αυτές περιλαμβάνουν λύκους και λιοντάρια στη γη, φάλαινες και καρχαρίες στους ωκεανούς και μεγάλα ψάρια σε οικοσυστήματα γλυκού νερού.

Υπήρξαν επίσης δραματικές πτώσεις στους πληθυσμούς μεγάλων φυτοφάγων όπως οι ελέφαντες και οι βίσονες. Ο τροφικός καταρράκτης έχει μετακινηθεί προς τα κάτω στην τροφική αλυσίδα.

Μοιράσου στο Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.