Το ελικόπτερο της Φ/Γ ΣΠΕΤΣΑΙ ταρακούνησε το πρωί τα νερά - Το πλοίο που μετείχε στις ασκήσεις-σενάρια πολέμου στην Ανατολική Μεσόγειο

ikarystos.gr - Την ηρεμία των νερών του κόλπου της Καρύστου που θύμιζε λίμνη το πρωί  τάραξε η απογείωση του ελικοπτέρου της Φ/Γ ΣΠΕΤΣΑΙ.

Η Φ/Γ ΣΠΕΤΣΑΙ είναι το πέμπτο πλοίο του Στόλου που φέρει την ονομασία αυτή. Το πρώτο ήταν μία ιστιοφόρος κορβέτα, ιδιοκτησία της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας που αγοράσθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση και εντάχθηκε στον Εθνικό Στόλο στην πρώτη επίσημη σύστασή του το 1830 με όνομα “ΝΗΣΟΣ ΣΠΕΤΣΩΝ’’


Ο Θυρεός της Φ/Γ ΣΠΕΤΣΑΙ είναι ο ίδιος με τους θυρεούς των παλαιοτέρων ομόνυμων πλοίων. ‘Εχει σχεδιαστεί ουσιαστικά ως αντίγραφο μιας εκ των παραλλαγών της σημαίας του Στόλου των ΣΠΕΤΣΩΝ κατά τον Αγώνα της Εθνικής Ανεξαρτησίας. Η σημαία αυτή και κατ’ επέκταση ο θυρεός που προήλθε από αυτή, έχει ως θέμα στο Σταυρό, το σύμβολο του Έθνους κατά τον Αγώνα, στηριζόμενο επάνω σε ανεστραμμένη ημισέληνο (σύμβολο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) επί της οποίας υπάρχουν επίσης, εκατέρωθεν του Σταυρού, λογχοφόρο ακόντιο και ανεστραμμένη άγκυρα επί της οποίας αναρριχάται περιελισσόμενος όφις. Ο Σταυρός είναι ερυθρός το δε πεδίο του θυρεού ανοικτό μπλε..



Η Φ/Γ ΣΠΕΤΣΑΙ έχει συμμετάσχει σε δύο πολύ σημαντικές ασκήσεις τα τελευταία χρόνια στην Ανατολική Μεσόγειο. Η μία ήταν η NOBLE DINA 2015 που αφορά την υπεράσπιση πλατφόρμας εξόρυξης πετρελαίου ή φυσικού αερίου, στην οποία η Ελλάδα έχει αντικαταστήσει την Τουρκία τα τελευταία χρόνια και μετέχει μαζί με ΗΠΑ κι Ισραήλ.

Η άλλη άσκηση ήταν η ΜΕΔΟΥΣΑ 2017 που αφορά κοινές ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Αιγύπτου, που πέρυσι πραγματοποιήθηκε στα ανοικτά της Ρόδου.

Μοιράσου στο Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.