Τελικά ποιος θα έχει την ευθύνη αν την επόμενη φορά δεν "αστοχήσει" το πτερύγιο;

Πριν μερικές ημέρες συνέβη ένα περιστατικό σε παρατημένο αιολικό πάρκο στον Κάβο Ντόρο. Ένα από τα εναπομείναντα πτερύγια ανεμογεννήτριας απεκόπη και προσγειώθηκε μπροστά σε διερχόμενο Ι.Χ.. Ήταν θέμα κλασμάτων δευτερολέπτου που δεν έπεσε πάνω στο αυτοκίνητο.

Του Στρατή Μαζίδη

Ειπώθηκε μάλιστα στο κείμενο που κυκλοφόρησε ότι η Αστυνομία δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υπόθεση. Αυτό που μου προξένησε τεράστια εντύπωση είναι ότι τα άτομα τα οποία φέρεται πως πήραν την τρομάρα της ζωής τους δεν έκαναν το αυτονόητο, να ντοκουμεντάρουν το συμβάν, με φωτογραφίες και βίντεο σε μια εποχή κατά την οποία η πλειοψηφία έχει ως προέκταση του χεριού της ένα τηλέφωνο. Πιθανότατα θα μπορούσαν να κινήσουν νομικές διαδικασίες αιτούμενοι αποζημίωσης για τον εφιάλτη που έζησαν.

Τελικά δε μάθαμε τι ακολούθησε. Πιθανώς τίποτε. Επίσης δεν υπήρξε καμία τοποθέτηση ή ανακοίνωση των τοπικών αρχών και υπηρεσιών. Το ερώτημα όμως παραμένει στο ευρύτερο θολό αιολικό τοπίο. Αιολικά πάρκα όπως αυτό της φωτογραφίας, δηλαδή κουφάρια, θα είναι η εικόνα της ευρύτερης περιοχής μετά από κάποια χρόνια; Τα αιολικά πάρκα δε συντηρούνται, ώστε να διατηρηθεί η λειτουργία τους στα πλαίσια της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης, ούτε όμως αποκαθίσταται το φυσικό περιβάλλον, όσο φυσικά μπορεί να γίνει αυτό με τις τεράστιες ποσότητες τσιμέντου που πέφτει για τις βάσεις των γεννητριών και την επέμβαση που έχει προηγηθεί. Θεωρητικά όσα δρομολόγια γίνονται για τα χωματουργικά, άλλα τόσα χρειάζονται και για να αποκατασταθεί το τοπίο. Μετά όμως από 15-20 χρόνια, κανείς δε θα επιστρέψει. Αν υπάρχει κιόλας.

Σε ποιον όμως ανήκει η ευθύνη ενός ατυχήματος; Αυτό εξαρτάται από τις συμβάσεις ανάμεσα στο κράτος, τους πιθανούς ιδιοκτήτες και τις εταιρείες. Οι απαντήσεις υπάρχουν εκεί. Το "δε βαριέσαι" πρέπει να διερευνηθεί. Το συμβάν των περασμένων ημερών θα μπορούσε να αποτελέσει την ευκαιρία για μια αρχή στο συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο θα απασχολήσει σοβαρά μετά από κάποια χρόνια.

Μοιράσου στο Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.