Η Κάρυστος αποφάσισε να πάρει την τύχη στα χέρια της - Γιατί ήταν σημαντικό το νυχτερινό μπλόκο

φωτο: Δημήτρης Βερούχης facebook
Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται η κοινωνία της Καρύστου επιτυγχάνοντας σε πρώτη φάση να παρεμποδίσει το γηραιό πλοίο "Ειρήνη Κ" να προσεγγίσει τις πρώτες πρωινές ώρες στο λιμάνι της Καρύστου εγκαινιάζοντας μια σειρά από πήγαινε-έλα που θα κρατήσουν καιρό (αν τελικά ξεκινήσουν).

Του Στρατή Μαζίδη

Για την ώρα το πλοίο βρίσκεται στον κόλπο της Καρύστου αναμένοντας εντολές. Ωστόσο ο χρόνος μετρά αντίστροφα ελέω της όποιας κατανάλωσης καυσίμου και μιας πιθανής μεταβολής του καιρού. Αν πιάσει ένας βοριάς, θα περάσει μερικά ζόρικα 24ωρα με ένα πολύ ακριβό φορτίο στο γκαράζ του. Οπότε θα μπορούσε να βάλει πλώρη για το Λαύριο μια ώρα πιο γρήγορα.

Είχαμε επισημάνει σε κείμενό μας μετά την απόφαση του ΣτΕ ότι οι Καρυστινοί ήταν εκείνοι που αποδέχθηκαν διαχρονικά την παρουσία των αιολικών πάρκων στην περιοχή, όπως επίσης ότι αυτοί είναι που έχουν τη δύναμη να θέσουν ένα όριο.

Τα πρόσφατα γεγονότα με την απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου και τα όσα (δεν) ακολούθησαν, έλυσαν και τις τελευταίες απορίες για πολλά πράγματα.

Η αποτροπή της πρόσδεσης του "Ειρήνη Κ" ήταν μια πρώτη σημαντική νίκη των κατοίκων και όλων όσων θέλουν να διατηρήσει η περιοχή τη φυσιογνωμία της σε ένα βαθμό καθώς ήδη φαίνεται να έχει αλλάξει αρκετά.

Κάθε ημέρα που περνά και το πλοίο δεν μπορεί να ξεφορτώσει, αυτό μεταφράζεται σε επιπλέον  έξοδα και ζημιές για την εταιρεία. Είχαμε τονίσει και έχει διδάξει η ιστορία, ότι καμία επένδυση δεν μπορεί να σταθεί, όσες δικαστικές αποφάσεις ή τοπικές αρχές την αποδέχονται, αν δεν την αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία. Η Κάρυστος όμως δεν κέρδισε απολύτως τίποτε από όλα αυτά.

Φυσικά δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι αυτό ήταν το πρώτο λεπτό ενός αγώνα που αν πετύχει, θα χρειαστεί καιρό. Νομίζω όμως ότι έδωσε στους Καρυστινούς, κάτι που τους έλειπε και είχαν ανάγκη. Τι; Να τους βρει το πρώτο φως της ημέρας με ψηλά το κεφάλι και την αίσθηση ότι κάνουν το σωστό. Ήταν μια ψυχολογική νίκη μιας πόλης που μετά το 2000 είδε τα πλοία να φεύγουν, τις υποδομές (ΔΟΥ, ΙΚΑ) να κλείνουν και την ίδια να την έχει πάρει από κάτω. Επιπλέον έστειλε ένα μήνυμα διότι μέχρι σήμερα είχε δείξει την εικόνα ότι τα πάντα μπορούν να γίνουν χωρίς καμία αντίδραση.

Το πλοίο θα δοκιμάσει να μπει ξανά στο λιμάνι (το οποίο τελικά μια χαρά μπορεί να δεχθεί πλοία, αρκεί να υπάρχει λόγος να προσεγγίσουν) της Καρύστου ή κάποιο άλλο κοντινό αλλά φαίνεται να έχουν γνώση οι φύλακες. Το ενδεχόμενο μιας νέας απόπειρας πρόσδεσης με την ενεργή συνδρομή δυνάμεων καταστολής, αν και δύσκολο ή πρώιμο, φαντάζομαι ότι απασχολεί ήδη τους φορείς της πόλης, που όμως έχουν τη γεωγραφία της περιοχής με το μέρος τους. Πάνω από όλα έχουν το δίκιο με το μέρος τους διότι σε όλα πρέπει να υπάρχει ένα όριο.

Το σημαντικό αυτού του αγώνα των κατοίκων της Καρύστου είναι ότι λογικά εφόσον συνεχίσουν, τότε θα έρθει η στιγμά να τους δοθεί φωνή και βήμα σε μεγάλα ΜΜΕ να παρουσιάσουν το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση με όλες τις ιδιαίτερες πτυχές του. Πλέον το παιχνίδι θα λάβει άλλες διαστάσεις. Θα χρειαστεί να είναι πολύ προσεκτικοί και ιδίως ενωμένοι. Ειδικά στις παγίδες που δε φαίνονται εύκολα.

Διαβάστε > Αιολικά πάρκα στη Νότια Εύβοια για αρχάριους

Μοιράσου στο Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.