Εικόνα ολικής καταστροφής της κτηνοτροφίας στη Νότια Καρυστία - Δραματικές περιγραφές των κτηνοτρόφων για όσα ζουν και όσα έρχονται

φωτογραφία του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Νότιας Καρυστίας
Την εικόνα μιας ολικής καταστροφής της κτηνοτροφίας στη Οχη περιγράφει μέσα από τις μαρτυρίες και τις διαμαρτυρίες των ανθρώπων της περιοχής, ο πρόεδεος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Νότιας Καρυστίας, κ. Βαγγέλης Σφυρίδης. Μια ολική καταστροφή που για να παίξουμε λίγο με τις λέξεις, βρίσκεται ακόμη στην αρχή αφού τα έργα έχουν δρόμο μπροστά τους.

Η ανακοίνωση δημοσιεύθηκε στη σελίδα του Συλλόγου στο Facebook και δυστυχώς ενδέχεται να αποδειχθεί προφητική:

Εχθές, ημέρα της Αναλήψεως, κατά την παράδοση την γιορτάζουμε στα κονάκια. Έτσι και εγώ αποφάσισα να πάω στα ορεινά κονάκια του όρους Όχη. Ο δρόμος προς το βουνό ήταν άκρως ακατάλληλος και κατεστραμμένος από την συχνή διέλευση των βαρέων μηχανημάτων και οχημάτων που χρησιμοποιούνται για τα έργα των αιολικών σταθμών. Φτάνοντας στο βουνό και συναντώντας τους πρώτους κτηνοτρόφους, οι μαρτυρίες και οι διαμαρτυρίες τους ήταν συγκλονιστικές και το θέαμα που αντίκρυσα άκρως απογοητευτικό.

Οι κτηνοτρόφοι της ορεινής περιοχής διαμαρτυρόντουσαν έντονα για την πλήρη απουσία της δημοτικής αρχής και κατά παντός υπευθύνου και συγκεκριμένα μου είπαν:

"Δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε από την υπερβολική σκόνη, τα ζώα μας έχουν πάθει διάρροια καταναλώνοντας μαζί με την βλάστηση και την σκόνη που έχει κατακάτσει πάνω της, έχουμε πρόβλημα με το πόσιμο νερό των ζώων μας γιατί οι εταιρείες αιολικών σταθμών παίρνουν το νερό από τις πηγές που ποτίζουμε τα ζώα μας και το χρησιμοποιούν για δικές τους εργασίες, επίσης τα ζώα τρομάζουν από τον θόρυβο των μηχανημάτων και δεν μπορούμε να τα συγκεντρώσουμε στη στάνη για άρμεγμα. Ακόμα έχουν διανοιχτεί τεράστιοι δρόμοι με πρανί πολλών μέτρων ύψους με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να μεταφέρουμε τα ζώα μας από τον έναν βοσκότοπο στον άλλον και εμείς οι ίδιοι να κινδυνεύουμε από πτώση και σοβαρό τραυματισμό.Δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα τεχνικά έργα όμβρυων υδάτων και πολλά κυβικά μπαζών είναι τοποθετημένα στην άκρη του δρόμου με τον κίνδυνο μιας δυνατής βροχής να καταπλακώσουν τα κονάκια μας και τους κοντινούς οικισμούς"

Κάποιοι ακόμα παραπονέθηκαν ότι από τον θόρυβο των πτερυγίων την νύχτα δεν μπορούν να κοιμηθούν και γενικά ανυσυχούν για την μελλοντική ύπαρξη των κοπαδιών τους, το μέλλον το δικό τους και των επόμενων γενεών.

Αναρωτιέμαι άραγε τί μέτρα θα λάβει η πολιτεία για αυτούς τους ανθρώπους; τί μέτρα θα λάβει η δημοτική αρχή για να υποστηρίξει τους συμπολίτες μας; τί θα κάνουν οι επαγγελματίες της τοπικής κοινωνίας που από ανέκαθεν η κτηνοτροφία στήριζε και στηρίζει την τοπική οικονομία; ή θα επικρατήσει για ακόμα μια φορά στην περιοχή μας ο νόμος της ζούγκλας;

Περιμένουμε την συμπαράσταση όλων σας στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας των φορέων και πολιτών την Κυριακή 20/5 11.00π.μ. στο Γιοκάλειο Ίδρυμα .

Με τιμή
ο πρόεδρος του Αγροτο/φικού
Συλλόγου Νότιας Καρυστίας.
Βαγγέλης Σφυρίδης

Μοιράσου στο Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.