Προσφυγή στην Αποκεντρωμένη για τον Καστανόλογγο από τον ΣΠΠΕΝΚ

Προσφυγή κατά της απόφασης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για τον Καστανόλογγο και την παραχώρησή του σε εταιρεία δασοπροστασίας για διάνοιξη του χωματόδρομου (διαβάστε εδώ) από το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας (Σ.Π.ΠΕ.Ν.Κ).

Το έγγραφο αναφέρει: 

ΠΡΟΣΦΥΓΗ

Κατά της Απόφασης 617770/799 (20.3.2018) του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας με θέμα : Υπαγωγή σε ΠΠΔ του έργου «διάνοιξη δασόδρομων Γ’ κατηγορίας και αντιπυρικών ζωνών για την πρόσβαση και προστασία των προς αναδάσωση εκτάσεων στη θέση Καστανόλογγος του Δ. Καρύστου».

ΕΝΩΠΙΟΝ

Του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας
κου. Ντίτορα Νικόλαου

Ο Σ.Π.ΠΕ.Ν.Κ είναι νόμιμο σωματείο (αρ. απ. 363/1997 Πρωτοδικείο Χαλκίδας) και έχει καταστατικό σκοπό της προστασία του περιβάλλοντος της Νότιας Καρυστίας. Ως έχοντες έννομο συμφέρον καταθέτουμε τις αντιρρήσεις μας όσον αφορά τη διάνοιξη δασόδρομων και αντιπυρικών ζωνών στον Καστανόλογγο του Δήμου Καρύστου που έχουν ως εξής:

1. Η μελέτη στην οποία βασίζεται η πρόταση αναδάσωσης του Καστανόλογγου αγνοεί και έρχεται σε αντίθεση με την προϋπάρχουσα μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου καθώς και τις άλλες μελέτες για την προστασία του Ορους Οχη (ΕΠΜ, 1998), που περιγράφουν λεπτομερώς την πολυδιάστατη αξία του Καστανόλογγου. Η παρούσα μελέτη δεν αναφέρει πουθενά την μοναδική αξία του Καστανόλογγου σε εθνικό επίπεδο, ούτε συζητά πώς θα αντιμετωπίσει τη βόσκηση που εμποδίζει τη φυσική αναγέννηση των καστανιών εδώ και πενήντα χρόνια (βλ. συνημ. Μελέτη Γεωπονικού Πανεπιστημίου)

2. Οι εν λόγω δρόμοι και αντιπυρικές ζώνες χωροθετούνται σε υψόμετρο 796 μ. – 1.027μ., πράξη που αποτρέπει το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κατά το οποίο οι ορεινές περιοχές της Περιφέρειας που χωροθετούνται σε υψόμετρο άνω των 800μ. αντιμετωπίζονται ως κατ’ εξοχή περιοχές φυσικού αποθέματος ( βλ. σχετ. Απόφαση ΣτΕ 696/2016 Παράνομη ΑΕΠΟ για ΑΣΠΗΕ στη Λειβαδιά).

3. Οι δρόμοι και οι αντιπυρικές ζώνες σχεδιάζονται σε ένα μνημειακό φυσικό τοπίο όπου η γεωμορφολογία και τα υπεραιωνόβια δέντρα διατηρούνται στους αιώνες ως ένα αναπόσπαστο σύνολο. Η διάνοιξη δρόμων και αντιπυρικών ζωνών θα ανατρέψει την εύθραυστη ισορροπία του Καστανόλογγου και του γύρω περιβάλλοντος που ήδη ευρύτερη περιοχή του υποβαθμίζεται από τη διάνοιξη δρόμων πρόσβασης για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών (Βλ. Γνωμοδότηση Δρ. Στ. Ζόγκαρη – ΕΛΚΕΘΕ)

4. Περαιτέρω οι σχεδιαζόμενοι δρόμοι και αντιπυρικές ζώνες θα προκαλέσουν ανυπολόγιστη διάβρωση όπως δείχνει μέχρι σήμερα η κοινή εμπειρία με όλους τους δρόμους στο βουνό της Οχης. Οι επεμβάσεις που απαιτούνται (εκσκαφές και διαμόρφωση των πρανών) θα έχουν αποτέλεσμα να αυξηθεί η ορμή των χειμάρρων και το μέγεθος της καταστροφής που προκαλούν.

5. Η αντιπυρική προστασία μπορεί να επιτευχθεί και με άλλα μέσα ήπιας μορφής και η επιλογή της πικροδάφνης και κυπαρισσιού δεν συνάδει με τη βλάστηση που απαντάται στο συγκεκριμένο υψόμετρο του βουνού. Ειδικά η πικροδάφνη αποτελεί φορέα φυτοπαθογόνων που θα αποτελειώσει τις καστανιές (βλ. Γνωμοδότηση καθηγητή Γ. Καραμπουρνιώτη - ΓΠΑ).

6. Οι συντεταγμένες των προτεινόμενων δρόμων συμπίπτουν με τις συντεταγμένες του σχεδιαζόμενου αιολικού πάρκου Ομαλιές της εταιρείας RF Energy, γεγονός που γεννά υποψίες ότι οι δρόμοι με προπέτασμα την προστασία του Καστανόλογου, θα εξυπηρετήσουν τελικά άλλους σκοπούς ( βλ. συνημ. ψηφιακούς χάρτες με τις συντεταγμένες)

7. Προκαλείται μέγιστη αντίφαση και ευτελισμός, όταν η Διοίκηση αντί να αναλάβει η ίδια την ευθύνη της προστασίας του Καστανόλογγου, αναθέτει και καλύπτει μια εταιρεία ιδιωτικού συμφέροντος, που αυτή τη στιγμή γκρεμίζει το όρος Οχη, να ενεργήσει με πρόσχημα την δήθεν προστασία του περιβάλλοντος. Η Διοίκηση οφείλει να λάβει υπόψη της το πρόσφατο ψήφισμα των φορέων της Καρύστου που απαιτεί να μην γίνει καμιά επέμβαση στον Καστανόλογγο από την εταιρεία που καταστρέφει τον τόπο μας (βλ. συνημ. ψήφισμα 28.3.2018)

Για τους παραπάνω λόγους αιτούμαστε την ανάκληση της ως άνω απόφασης και την ακύρωση της μελέτης στην οποία βασίζεται.

Μοιράσου στο Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.