Η σφυριχτή γλώσσα στην Αντιά του Καφηρέα αφήνει για μία ακόμα φορά τον πλανήτη άναυδο

Στην Αντιά του Καφηρέα μιλούν εδώ και χιλιάδες χρόνια τη σφυριχτή γλώσσα, η οποίαβρίσκεται υπό εξαφάνιση. Οι ομιλητές της μπορούν κάνουν ολόκληρες συζητήσεις μόνο με σφυρίγματα, καθώς κάθε σφύριγμα αντιστοιχεί σε ένα γράμμα της αλφαβήτου και η σύνθεσή τους οδηγεί στη δημιουργία των σφυριχτών λέξεων. 

Το BBC έκανε ένα εκτενές αφιέρωμα σε αυτή και τους λιγοστούς ανθρώπους που την ομιλούν. Η γλωσσολόγος, Δήμητρα Χένγκεν, αναφέρει πως αποτελεί μια σφυριχτή εκδοχή της ελληνικής γλώσσας, όπου γράμματα και συλλαβές αντιστοιχούν σε ξεχωριστούς τόνους και συχνότητες στα σφυρίγματα. 

Η ειδοποιός διαφορά με την ελληνική γλώσσα είναι πως τα μηνύματα με σφυρίγματα μπορούν να ακουστούν ως τέσσερα χιλιόμετρα μακριά, δηλαδή δέκα φορές πιο μακριά από μια κραυγή.

Ουδείς γνωρίζει σίγουρα πως ή πότε ξεκίνησαν οι χωρικοί της Αντιάς να χρησιμοποιούν την ιδιαίτερη σφυριχτή γλώσσα. Κάποιοι λένε πριν από 2.500 χρόνια, ενώ άλλοι θεωρούν ότι η γλώσσα αναπτύχθηκε αργότερα στο Βυζάντιο σαν ένας μυστικός κώδικας προειδοποίησης σε περιπτώσεις κινδύνου.

Παρακολουθήστε το ενδιαφέρον απόσπασμα:

Μοιράσου στο Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.